Saftig och god äppelkaka sockerfri naturligtvis!

by Marie Fahlin
Vad passar bättre än att göra en Äppelkaka sockerfri för oss med diabetes så här i äppeltider? Äppelkakan är jättegod och passar naturligtvis lika bra för alla. 1 bit kaka innehåller ungefär lika mycket kolhydrater som 2 dl mjölk. Här finns receptet på vår goda äppelkaka. Vår saftiga och supergoda sockerfria äppelkaka ger ungefär 10 – 12 bitar. En bit motsvarar ungefär 2 dl mjölk ur kolhydratssynpunkt och innehåller betydligt mindre än 10 gram fett. Jag brukar välja Ica Sötströ som sötningsmedel, det har bra smak, innehåller naturliga ämnen och påverkar inte blodsockret. Ica Sötströ tar man i samma mängd som strösocker, vilket gör det enkelt att dosera. Receptet innehåller också Kesella, som ger saftighet och gör att kakan innehåller mindre fett än många andra. Jag brukar använda kokosflingor till att ”bröa formen med”, det passar bra till kakor och så innehåller kokosflingor endast 3,4% kolhydrater till skillnad mot 66% i ströbröd. Men det är inte stor mängd som behövs och man kan självklart ta ströbröd om man vill. Äppelkaka sockerfri är absolut godast dagen efter baket, då är den extra saftig och supergod. Äppelkaka sockerfri

Ingredienser – Äppelkaka sockerfri

Receptet ger 10-12 bitar. 2 ägg 1 dl Kesella 1% 2 dl Ica Sötströ – eller annat sötningsmedel du gillar 75 g smör 1 dl kokande vatten 2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver 1 krm salt 2 stora äpplen kanel kardemumma smör till formen kokosflingor till formen
Vaniljpulver är en viktig ingrediens i Äppelkaka sockerfri
Vaniljpulver är fantastiskt bra då man bakar med få kolhydrater.

Gör så här – Äppelkaka sockerfri

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält 75 g smör och låt svalna
  3. Smöra en form att ha äppelkakan i
  4. ”Bröa formen” med kokosflingor. Till skillnad mot ströbröd innehåller kokosflingor knappast några kolhydrater.
  5. Skala och skär äpplena.
  6. Lägg äppelbitar i en skål, häll på kanel och kardemumma och blanda ordentligt. Var inte rädd att ta mycket kryddor.
  7. Blanda vetemjölet väl med bakpulver, vaniljpulver och salt.
  8. Rör ihop ägg, Kesella och sötningsmedel.
  9. Rör ner det smälta smöret.
  10. Rör ner vetemjöls-blandningen.
  11. Rör ner det kokande vattnet.
  12. Häll ned ungefär hälften av smeten i formen.
  13. Lägg ned äppelbitarna i formen.
  14. Häll över resten av smeten.
  15. Grädda i ugnen i ca 40 minuter, med äpplen i tar det längre tid än vanlig sockerkaka. Öppna inte luckan de första 20 minuterna.
  16. Låt äppelkakan svalna, gärna under aluminiumfolie. Kakan blir godare om man väntar med att äta till dagen efter.
  17. Servera med lättvispad grädde eller sockerfri vaniljsås.
Lycka till! Marie Fahlin / Diabetic Designed

Förenklad näringsdeklaration – per bit Äppelkaka sockerfri

Kakan räcker till 10 – 12 bitar.
Per bit, 12 bitar Per bit, 10 bitar
Kolhydrater gram ca 10 12
Fett gram ca 6 7
Det betyder att 1 bit kaka ungefär innehåller lika mycket kolhydrater som 2 dl mjölk (10 gram). Alltså ett riktigt nyttigt alternativ. Förutom att det är en riktigt god kaka alltså!

Så här har vi räknat – Äppelkaka sockerfri

Vi har gjort en förenklad näringsdeklaration för kolhydrater och fett, det viktigaste för oss med diabetes. När det gäller kolhydraterna har vi räknat på innehållet i vetemjöl, som är den största kolhydratskällan, och äpple. Övriga ingredienser anser vi vara försumbara när det gäller kolhydrater. När det gäller fett har vi räknat på innehållet av smör i kakan. Övriga ingredienser har vi ansett vara försumbara.

Äppelkaka sockerfri

Kolhydrater i Äppelkaka Sockerfri

2 dl vetemjöl motsvarar ca 120 gram vilket motsvarar 84 kolhydrater. I Karolinska sjukhuset kolhydratslista anges att äpple innehåller 12 % kolhydrater. Man brukar kanske inte väga äpplen så ofta. Vi använde 2 äpplen som vägde ungefär 180 gram styck. Vi skalade och tog bort kärnhuset och fick ut ungefär 300 gram äppelbitar. Med 12 % innehåll av kolhydrater ger det 36 gram på hela kakan. Totalt innehåll av kolhydrater i Äppelkaka sockerfri är 120 gram.

Fetthalt i Äppelkaka Sockerfri

När det gäller fett är det ca 90 gram totalt i kakan. 75 gram smälts och 15 gram används för att smörja formen. Det blir totalt 74 gram fett i kakan. Per bit blir det 7 resp 6 gram.

Referenser

Näringsvärde kokosflingor - https://www.coop.se/handla/varor/skafferi/baka/bakingredienser/kokosflingor-7340011449676

Näringsvärde ströbröd - https://www.wasabrod.se/produkter/ovrigt/strobrod/pack/

Fetthalt i smör - https://www.arla.se/produkter/svenskt-smor/ekologiskt-82pct-500g-491495/

Kolhydratsinnehåll mjölk -  https://www.arla.se/produkter/mjolk/

Omvandling av dl till vikt för vetemjöl, 1 dl väger 60 gram http://recept.se/content/mattomvandlingstabell

Vetemjöl innehåller ca 70 % kolhydrat https://www.kungsornen.se/produkter/mjol/vetemjol/