Diabetes och påsk - otroligt mycket godis

by Marie Fahlin
Påsken närmar sig och diabetes och påsk passar inte riktigt ihop. Påsken är en av våra stora godishögtider, det är bara julen som är större. Att ha diabetes under påsken är alltså ingen höjdare. Bara så att ni ska förstår hur stort ”problemet” med godis är i Sverige har jag sammanställt lite fakta.
  • I Sverige äter vi tyvärr mest godis i världen.
  • I Sverige har vi fördubblat vår godiskonsumtion på ungefär 50 år.
  • I snitt konsumerar medelsvensken mellan 14 och 17 kg godis per år.
  • Kanske har vi börjat minska vår godiskonsumtion till ”bara” 14 kg godis per person och år, enligt Jordbruksverket
  • Lägg då till att många, som t.ex. vi med diabetes, äter mycket mindre eller kanske inget alls.
Under påsken ökar framförallt konsumtionen av lösgodis. Exakt hur mycket godis vi svenskar äter finns det mycket olika uppgifter på, helt klart är det ofantliga mängder. Den lägsta siffran (Svd) säger att vi under påskveckan äter 530 ton godis till ett värde av 50 miljoner kronor. Sedan finns det uppgifter på 6000 ton godis, under påskveckan, (enligt Sveriges radio och Metro) upp till hela 13 400 ton godis (Expressen). Enligt en annan källa (Ica-kuriren) äter vi i snitt 220 gram godis i veckan per person. Men under påsken ökar den siffran till 1,4 kg – det är mer än 6 gånger mer under påsken! Inte konstigt att diabetes och påsk är svårt att kombinera.

Diabetes och påsk och godis, tips på att klara påsken bättre

  • Supertipset är – ät INGET godis. Allra lättast med sötsug och så. Men det är få (inklusive jag själv) som tycker det här är det lättaste tipset.
  • Mitt bästa tips är – ät mindre godis!
  • Ersätt vanligt godis med exempelvis nötter (om du tål).
  • Gör eget godis med få kolhydrater. Använd gärna våra tips här: https://diabeticdesigned.se/category/diabetesrecept/
  • Köp godis med bra sötningsmedel. Här vill jag tipsa om Nicks godis, som innehåller naturliga sötningsmedel som räknas som kalorifria.

Diabetes och påsk - välj rätt påskägg

Här gäller precis som för all godiskonsumtion. Inget godis i påskägget är bäst men inte troligt att dina barn gillar. Det kan ju däremot bero på vad annat de får i påskägget. Skulle inte rekommendera mitt på bilden. Mina barn är stora och vi hade ovanligt dåligt med påskpynt som jag kunde fota.
Diabetes och påsk - inget godis bäst för blodsockret Bara present bäst för blodsockret, men barnen blir nog gladare för andra presenter än de jag fotade.
Jag har tagit fram förslag på påskägg som ALLA innehåller mindre socker än i 1 dl mjölk! I dl mjölk innehåller 4,9 gram socker. Det med minst socker i är mörk choklad, men det är få barn som gillar. Då finns det mjölkchoklad, kexchoklad och den supergoda SportCrunchen att välja på.

Påskägg med godis som innehåller mindre socker än 1 dl mjölk

Diabetes och påsk - 0,2 gram socker 5,5 gram kh varav socker 0,2 gram.
Diabetes och Påsk - ca 0,5 gram socker Det här påskägget innehåller endast 0,5 gram socker, totalt 11 gram kh.
Diabetes och påsk - påskägget innehåller 1,9 gram socker. Det här påskägget innehåller 1,9 gram socker - 1 dl mjölk 4,9 gram.
Diabetes och påsk - endast 2,4 gram socker Alla varianter av Nicks Sport-Crunch innehåller mycket få kolhydrater både totalt 8,2 gram och socker 2,4 gram. Baren väger 40 gram.
Diabetes och påsk - mindre socker än 1 dl mjölk. Nicks sockerfria kexchoklad innehåller mindre socker än 1 dl mjölk. Däremot mer kolhydrater totalt.
Godis i påskägget Kolhydrats- (kh) och sockermängd totalt
Med 1 Nicks mörk choklad 25 gram 5,5 gram kh varav socker 0,2 gram
Med 1 Nicks mörk choklad Hasselnöt 25 gram 5,3 gram kh varav socker 0,3 gram
Med 2 Nicks mörk choklad 25 gram 11 gram kh varav socker 0,4 gram
Med 2 Nicks mörk choklad Hasselnöt 25 gram 10,6 gram kh varav socker 0,6 gram
Med 1 Nicks mjölkchoklad Hasselnöt 25 gram 7,1 gram kh varav socker 1,8 gram
Med 1 Nicks mjölkchoklad 25 gram 7,6 gram kh varav socker 1,9 gram
Med 1 Nicks Sport-Crunch valfri smak – hela 40 grams bar 8,2 gram kh varav socker 2,4 gram
Med 1 Sockerfri kexchoklad (Nicks kexbar) 16,2 gram kh varav socker 3,1 gram
Med 2 Nicks mjölkchoklad Hasselnöt 25 gram 14,2 gram kh varav socker 3,6 gram
Med 2 Nicks mjölkchoklad 25 gram 15,2 gram kh varav socker 3,8 gram
1 dl mjölk (mellanmjölk ekologisk 4,9 gram kh varav socker 4,9 gram
Nicks godis är sötat med en blandning av de naturliga sötningsmedlena: Polydextros – söta kostfibrer som är bra för magen och ger behaglig sötma Stevia - extrakt från Steviaplantans blad. Har använts i Sydamerika sedan urminnes tider Erytritol - finns naturligt i frukter som päron och vindruvor. Ingen påverkan på blodsockret. Här hittar du länkarna, där jag hittat all fakta om godisätandet i Sverige: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-mycket-godis-ater-vi-svenskar http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6397004 https://www.svd.se/sockerstinn-topp-for-godisindustrin http://mittkok.expressen.se/artikel/sa-mycket-agg-ater-svenskarna-under-pasken/ http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/mat-dryck/20150327/vi-ater-sex-miljoner-agg-i-timmen/ http://www.metro.se/artikel/svenskarna-%C3%A4ter-6000-ton-godis-under-p%C3%A5sken-xr Vad tycker du? Har du egna tips? Hör gärna av dig till mig på marie @ diabeticdesigned.se Marie Fahlin / Diabetic Designed

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måsta godkännas innan dem publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.