När äntligen Stevia godkändes som sötningsmedel, 2008 i USA och 2010 i Europa, kändes det i början som det perfekta sötningsmedlet. Stevia kommer från växten Stevia rebaudiana  som använts i århundraden i Paraguay och mycket länge i Japan. Även om det inte är länge det varit godkänt i ”västvärlden” känns det tryggt att använda Stevia.

Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har slagit fast att Stevia inte höjer blodsockret varken hos friska personer eller personer med diabetes typ 2 ( här förstår jag inte varför de inte också testat typ 1 eller åtminstone uttalar sig om typ 1, det kan inte vara någon skillnad). De har inte hittat några tecken några tecken på att Stevia är giftigt eller cancerogent. Det ska till och med finnas studier som visar att Stevia kan förbättra insulinkänsligheten och möjligen även öka insulinproduktionen hos råttor, enligt Anna Skippers blogg. Det enda frågetecknet kring Stevia är att man inte kan utesluta att någon skulle kunna få en kraftigt allergisk reaktion mot Stevia, jag har dock inte hittat några artiklar som säger att någon fått en allergisk chock (eller äns blivit allergisk) mot Stevia.

När det är Stevia är det istället smaken som går att diskutera. En del säger att Stevia är hemskt medan andra säger att det är OK. Jag har har både provat hemska varianter själv och mer OK.  Det var därför jag ville göra det här testet. Jag köpte in 8 olika sorters Stevia, och hoppades att det skulle gå att hitta en vinnare. Men det är svårt, all Stevia har en viss besk bismak, däremot är det stora skillnader mellan sorterna. Många är ganska OK och jag tycker inte att bismaken märks speciellt mycket när man använder Stevian i matlagning, bak och till godis. Det finns däremot sorter med mycket kraftig bismak.

Jag är lite ledsen över att det inte fanns någon super-Stevia, hade hoppats på det. Men det kanske kommer. Tills dess får vi nöja oss med de ganska OK sorter som finns och att Xylitol är ett oväntat bra sötningsmedel.

Läs testet här!

Skrivet i december 2013 av Marie Fahlin / Diabetic Designed

Tillbaka till Sötningsmedel och Diabetes