Test av sötningsmedel, mest Stevia

Så här genomfördes testet: Sötningsmedlet löstes upp i 0,5 dl ljummet vatten, så att socker och sötningsmedel ska lösa upp sig enklare. Jag smakade på sötningsmedlet, spottade ut (ingen risk att man ville svälja…) och försökte vara så objektiv som möjligt när jag skrev ner kommentarerna. Ett problem är att eftersmaken från en del Stevia-varianter är stark och stannar kvar i munnen, det var svårt att känna ordentligt på slutet. Allra helst borde man vara flera som gjorde ett blindtest, men eftersom jag ensam gjorde testet kunde jag inte göra så.

Eftersom mitt intryck av Hermesetas var så dåligt, gjorde jag om testet och la även till Björksocker, Kokospalmsocker och Canderel.

Resultat av testet

Det fanns inget som smakade lika bra strösocker. Strösocker har mild söt smak och absolut ingen eftersmak.

På delad andra plats hamnade Björksocker (Xylitol) och Canderel (konstgjort med aspartam och acesulfam). Båda hade bra söt smak och absolut ingen eftersmak. Xylitol går att använda till allt utom bakning med jäst, Canderel går att använda till allt men det finns ganska stora frågetecken kring hälsoaspekten.

5 Stevia-sorter kom på delad mittenplats. Samtliga var OK, hade bra söt smak men varierande besk eftersmak. Jag gjorde en skala, från 0-10 gällande den beska eftersmaken. 0 är ingen eftersmak alls, medan 10 är värsta eftersmaken man kan tänka sig.

De som hade delad mittenplacering av Stevia-sorterna hade alla mellan 1-2 i eftersmak. Använder man de här Steviasorterna i bak tror jag inte man märker eftersmaken så mycket. Jag som använt Ica Sötströ ganska mycket, tycker inte att eftersmaken där märks i godis och lussebullar, eller varm choklad. Även Kokospalmsocker har en besk eftersmak, även om den är liten, den hamnade också på mittenplats.

På sista plats hamnar faktiskt Hermesetas, både strövarianten och dropparna har markant besk eftersmak. Ingen av sorterna är så söta heller, så man kan inte dosera i underkant vilket göra att den beska smaken slår igenom tydligt.

 

Sötningsmedel Kommentar Betyg på smaken
Strösocker (referens) Söt mild smak, ingen eftersmak ingen besk smak. Smakar bäst av allt. ++
Björksocker (xylitol) Söt smak, ingen bismak, ingen eftersmak. Fungerar till det mesta, förutom bak med jäst. Minskar risk för karies (hål i tänderna), inga kända risker för människor, använt under mycket lång tid. Enda negativa är att en del kan få magont och diarré vid intag av stora mängder. Ge inte till hundar. ++
Canderel (aspartam och acesulfam) Stark söt smak. Ingen bismak, ingen eftersmak.Hälsofrågan oklar, men små mängder bör vara ok. ++
Sweet Drops Sweetener Vanilla Créme (Stevia) Söt vaniljsmak, av typen bourbon vanilj (kraftig vaniljsmak med viss besk eftersmak). Osäkert om det finns eftersmak från Stevia eller inte, vaniljen märks mest. Bra om man önskar denna vaniljsmak. + (om man gillar bourbon vanilj)
Stevia Vital Bakery+(Mariannesocker) Söt mild smak. Något besk eftersmak, ca 1 +
Stevia Vital Table+ Söt smak med antydan av skärpa. Något besk eftersmak, ca 1 +
ICA Sötströ (Stevia) Söt mild smak med antydan av skärpa, något beska eftersmak: 1-2 +
Stevia Vital 6.0 Ganska mild söt smak. Eftersmak med viss beska. Svår att dosera, 400 gångers koncentration. 1-2 +
Kokospalmsocker Smakar och ser ut ungefär som farinsocker, inte så sött smak. Innehåller kolhydrater men går ut i blodet långsamt, GI 35. Antydan till besk eftersmak 1. +
Stevia Vital 4.5 Något skarp söt smak. Eftersmak med viss beska. Svår att dosera, 300 gångers koncentration. 1-2 0
Hermesetas Strö Inte så söt smak, måste öka mängden för att få sötma. Tydlig besk eftersmak 3-4
Hermesetas Droppar Inte så söt smak, måste öka mängden för att få sötma. Kraftig besk eftersmak 4-5

Testat 13-14 december 2013 av Marie Fahlin / Diabetic Designed.

Tillbaka till Sötningsmedel och Diabetes