Runt 1890 upptäcktes xylitol ungefär samtidigt i Tyskland av professor Emil Fisher och i Frankrike av forskaren M.G Bertrand.

Xylitol kallas ofta kallat björksocker och är en sockeralkohol som finns naturligt i fibrer hos många frukter och grönsaker. Förutom sötningseffekten kan xylitol motverka karies och en del studier tyder på att xylitol även kan vara bakteriehämmande. Den enda kända negativa effekten av xylitol för människor är att en del människor kan få ont i magen och diarre, speciellt vid intag av större mängder. Xylitol används i tuggummin, sugtabletter, tandkräm och liknande världen över både för sin söta smak och egenskaper mot karies.

Xylitol går dock inte att använda tillsammans med jäst i bakning, och går inte heller att ha i hårda sötsaker. Därför är användningsområdet något begränsat.

OBS! Xylitol är giftigt för hundar! Xylitol sänker blodsockret kraftigt hos hundar och redan 2-4 sockerfria tuggummin kan innebära förgiftningsrisk. Min personliga undran är om vi som har diabetes kan skydda våra hundar genom att ge druvsocker om de skulle få i sig sockerfritt tuggummi. Rekommendationen är i alla fall att ta kontakt med veterinär direkt om hunden ätit många tuggummin eller sugtabletter som innehåller xylitol.

GI för xylitol är 6-8 (ungefär som ett salladsblad).

Källa Wikipedia, xylitol.net

Tillbaka till Sötningsmedel och Diabetes