Diabetes och Nyår – värsta diabeteshelgen!

Varför skriver jag om Diabetes och Nyår kanske ni undrar? Det är väl inte så farligt? Men uppgifter från Diasend visar att Nyårsafton faktiskt är den värsta dagen på året, ur blodsockersynpunkt. Sedan tillkommer ju alkohol. Fastän jag hoppas naturligtvis att just ni ska få den bästa nyårsafton någonsin, och att det var totalt onödigt att skriva det här inlägget!

Varför är det så farligt med diabetes och nyår då? Det är faktiskt värre med diabetes och nyår än diabetes och jul, utifrån Diasends statistik. Vi börjar faktiskt med det jag tänker är mest farligt, nämligen alkohol.

Diabetes och Nyår – alkohol

Nyårsafton är tyvärr en av de helger som starkt förknippas med alkohol och fylla. Många av oss vuxna dricker för mycket alkohol, det gäller både de som har diabetes och de utan. Även om det inte borde vara så är det många unga dricker alkohol och tyvärr dricker även unga med diabetes.

Diabetes och Nyår
Så här vill vi inte fira nyår.

Det är därför viktigt att vi förstår vad som händer i kroppen när vi som har diabetes dricker alkohol.

Varför är alkohol extra farligt för oss med diabetes?

Jo av två skäl.

 1. Levern är upptagen med att bryta ner alkohol och kan inte skicka ut socker i blodet när blodsockret sjunker.
 2. Alkoholen kan påverka vårt omdöme och vår förmåga att känna av lågt blodsocker. I värsta fall kan alkoholen göra oss medvetslösa då vi absolut inte har någon koll på blodsockret, alltså livsfarligt för oss med diabetes.

Största risken diabetes och alkohol

Den absolut största risken med att ha diabetes och dricka alkohol är att vi kanske inte känner om vi får lågt blodsocker, och då riskerar att hamna i koma och i värsta fall dö.

Tyvärr kan många inte kan se skillnad på lågt blodsocker och för mycket alkohol, det händer tyvärr fortfarande att personer med diabetes och lågt blodsocker hamnar i fyllecell och dör, när de istället borde hamna på akuten.

Hur hanterar man diabetes och alkohol då?

Som diabetiker och diabetesmamma tycker jag man måste ha en praktisk inställning till alkohol. Min tonårsdotter har tyvärr druckit alkohol flera gånger och varit ganska onykter några gånger. Självklart är all alkohol förbjuden hos oss, för barn under 18 år, men förbud hjälper inte alltid.

För mig är det därför viktigt att försöka minimera risken att något farligt händer pga diabetes. Drick inte för mycket är naturligtvis det viktigaste rådet. Men om man gått över gränsen lite grann kan de här tipsen hjälpa.

Tänk på om du har diabetes och dricker alkohol

 1. Ha alltid druvsocker med dig. Risken att få lågt blodsocker är mycket större än om du inte druckit alkohol.
 2. Ha alltid sällskap med någon som vet att du har diabetes.
 3. Testa blodsockret ofta! Gå inte hemifrån utan din blodsockermätare, den kan bli din räddning. Har du CGM eller Freestyle Libre har du lättare att kolla ofta.
 4. Se till att blodsockret inte ligger mot undre gränsen, typ 4-5. Just när man dricker alkohol tycker jag personligen det är bättre med något högre blodsocker ca 7-8.
 5. Enligt min erfarenhet kan blodsockret antingen stiga eller sjunka när man dricker alkohol. Det beror naturligtvis också på vad man dricker. Men rådet att alltid äta när man dricker alkohol tycker jag är sådär. Jag tycker det är bättre att mäta ofta. Får man för högt blodsocker kan man bli väldigt trött och kissnödig. Det är inte heller bra. Men har man ingen mätare med är det väl bättre att ligga högt än lågt.
 6. Kolla blodsockret innan du går och lägger dig! Är det mot det låga hållet eller normalt, ät något – om du inte dragit ner på ditt långtidsverkande insulin eller på basalen.
 7. Ställ väckarklockan så att du kollar blodsockret på morgonen efter. Ta långtidsverkande insulin och/eller ät om det behövs.
 8. Har du druckit för mycket är det vanligt med lågt blodsocker dagen efter. Dra gärna ner på allt insulin ungefär ½ – 1 dygn efteråt.
 9. Mät blodsockret ofta även dagen efter.

Ring alltid efter ambulans ifall någon med diabetes blir medvetslös!

Läs gärna mer om diabetes och alkohol här: https://diabeticdesigned.se/diabetes-och-alkohol-i-verkligheten/

Läs gärna Svenska Diabetesförbundets text om alkohol som bl.a. förklarar det här med levern och blodsockret på ett bra sätt: http://www.diabetes.se/Diabetes/Egenvard/Alkohol/

Diabetes och nyår – mat och godis

Diabetes är, som jag antar att ni känner till, svårast att hantera då man frångår sina rutiner. Och tiden runt jul och nyår är många rutiner i ”obalans”. Vår svenska traditionella julmat innehåller mycket socker och dessutom äter vi massvis med godis, endast påsken slår julen när det gäller godisätandet.

Det är däremot lite märkligt att statistiken så tydligt visar att nyårsafton är värre än juldagarna för vuxna. Kan det vara så att nyårsdesserterna i kombination med godis och snack gör det svårt att ha koll på blodsockret?

Diabets och Nyår - blodsocker hos vuxna

Här kan ni läsa mer om Diasends undersökning: https://www.mynewsdesk.com/se/glooko/pressreleases/nyaarsafton-aarets-stoersta-utmaning-foer-svenskar-med-diabetes-1283667

Diabetes och nyår – bättre blodsocker

När det gäller mat och godis tycker jag det är bäst att vara måttlig, och faktiskt strunta i ”konventioner” som att man ska äta upp allt eller smaka på det mesta. Och gärna ta lite mindre av kolhydrater som potatis eller pasta, om ni kan välja. Mina erfarenheter av maten på nyårsafton brukar vara mycket goda! 😉 Jag menar dubbelt, mycket gott och samtidigt bara desserten som är jobbig ur diabetessynpunkt.

Sedan hoppas jag naturligtvis att dina erfarenheter av diabetes och nyåret 2018 blir superbra!

Gott nytt år!

Diabeteshälsningar Marie

Ps. Har du egna erfarenheter du vill lägga till? Mejla mig gärna på marie@diabeticdesigned.se Ds.

Visningar:(6586)