Vi har alltid ätit mycket pasta i vår familj, men det var inte förrän min dotter också fick diabetes som jag upptäckte ”pasta-effekten”. Vi hade båda högt blodsocker på morgonen efter vi ätit pasta till middag.

Det spelade ingen roll hur bra blodsockervärdet var innan vi skulle sova, det steg oftast från 5 till upp emot 15 under natten. Min slutsats, som också läkare har bekräftat, är att pastan går ut mycket långsamt i blodet. Jag tror att det tar mellan 5 och 9 timmar innan all pasta blivit blodsocker.

Stort tack för alla tips om att det blir samma sak när man äter pizza och pommes frites också. Jag ändrade namnet på effekten… 🙂

Vad kan man göra?

Min dotter och jag höjer kvällsdosen Levemir 20-30 %. Det fungerar nästan alltid. Fungerar bra om man använder Insulatard / Monotard också, men inte med Lantus. Jag behöver höja mer för pasta än för pizza, men det kanske beror på hur mycket man äter.

Om man har insulin-pump gäller samma sak, att höja dosen under natten. Det finns en pizza-funktion på många pumpar.

Ett annat tips är att äta Low-carb pasta till middagen, och bara äta vanlig pasta till lunchen. Det är lättare att parera lite högre blodsockervärden under eftermiddagen. Med kryddig köttfärssås blir det inte så stor smak-skillnad.

När det gäller fullkornspasta finns det olika åsikter. En del tycker att det inte är någon skillnad mellan fullkornspasta och vanlig, medan det både finns synpunkter om att det är lättare och svårare att hantera fullkornspasta. Det kanske är olika för olika personer?

Fungerar inte

Jag har testat många varianter som inte fungerat, att ta en extra dos av Novorapid/Humalog efter 2-3 timmar (får nästan alltid en insulinkänning) att byta till det lite långsammare snabbinsulinet Actrapid (men även här var det svårt att hitta balans så att man inte får en känning först och högt sedan), och även om Actrapiden räcker i mellan 4 och 5 timmar så var det inte tillräckligt för mig i alla fall. Låter det vara kvar här så kanske någon annan slipper prova.

Det här gäller ”torkad pasta”, färsk pasta är istället som att äta sockerkaka – direkt ut i blodet.

Stort tack för hjälpen med att göra tipset bättre. Som vanligt är ni alltid välkomna med synpunkter.

 

Skrivet av Marie Fahlin 2012-11-07 och kompletterat 2012-11-27