De flesta personer med diabetes drabbas då och då av lågt blodsocker, så kallade insulinkänningar. Det är när blodsockret faller till farligt låga nivåer. Har man typ 1 diabetes eller insulinbehandlad typ 2 diabetes kan detta hända mycket snabbt. Då behöver man 1) få stopp på blodsockerfallet och 2) snabbt höja blodsockret till normala värden. Vi rekommenderar alltid druvsocker vid insulinkänning för att snabbt få ordning på blodsockret.

Varför druvsocker vid insulinkänning?

Det finns flera orsaker till varför vi rekommenderar druvsocker.

  • Druvsocker är snabbast – det är inte omöjligt att känna effekten inom 30 sekunder.
  • Druvsocker går att dosera exakt
  • Mindre risk för rekyleffekt, där högt blodsocker uppstår efter lågt.
  • Mindre risk för extrema hungerskänslor och hetsätning, som kan uppstå vid lågt blodsocker.

Hur snabbverkande är druvsocker?

Druvsocker är de snabbaste snabba kolhydrater vi känner till. Ett mått på hur snabba kolhydrater är GI-värdet, som du kan läsa mer om här. Ett lågt GI-värde är under 55. Ett högt GI-värde räknas som över 70. Däremot har socker och vetemjöl GI-värde runt 100, alltså mycket högt. Men druvsocker har i särklass högst GI-värde, hela 141.

Druvsocker har alltså ungefär dubbelt så högt GI-värde som ett livsmedel som går snabbt ut i blodet, och är ungefär 40% snabbare än vanligt socker.

Vi har faktiskt inte hittat något livsmedel med högre GI-värde än druvsocker! Om du hittar, tipsa oss gärna.

Vad finns det för sorts druvsocker?

De som inte har diabetes brukar bara känna till Dextrosol druvsocker. Dextrosol finns i vanliga livsmedelsbutiker, på apotek och i hälsokost. Många kallar faktiskt druvsocker för dextrosol, trots att det är ett varumärke.

Men det finns många andra olika varumärken och former.

Vi är ganska säkra på att Diabetic Designed har Sveriges största sortiment av druvsocker.

Det finns drickbart druvsocker, som supergoda GlucoShot.

Det finns flytande druvsocker (ofta kallat flytande socker) som är extra bra om blodsockret sjunkit så mycket att personen har svårt att svälja.

Flytande druvsocker vid insulinkänning.

Det finns större druvsockertabletter, druvsockertabletter i rullar och singelpackade druvsockertabletter (bra i fickor och tål väta). Det finns dessutom bra priser i storpack.

Supergod smak av cola, druvsocker vid insulinkänning.

Vilket druvsocker ska man välja?

Vilket druvsocker man väljer är en smaksak. Allt är lika effektivt vid insulinkänning. Det viktiga är att äta druvsocker och inte ”passa på” att äta något godare vid insulinkänning. Risken är att druvsockret fortsätter att sjunka innan det börjar stiga, med rekyleffekt i form av högt blodsocker som följd.

För att göra det lättare att välja har vi olika provpaket med våra kunders favoriter.

Gott provpaket druvsocker vid insulinkänning.

Hoppas du hittar ett druvsocker du gillar!