Glutenfria lussebullar utan socker

Sedan min dotter utan diabetes blev glutenintolerant har vi saknat ett bra recept på glutenfria lussebullar utan socker. I år har vi tagit oss tid att experimentera en del och kan här presentera ett bra recept på glutenfria lussebullar. Eftersom både jag och min andra dotter har diabetes gör vi även de här lussebullarna utan socker. Receptet bygger på vårt favoritrecept – supergoda sockerfria lussebullar.

Vilket sötningsmedel man använder är en smaksak. Även om jag helst använder Stevia, med tanke på att det är ett naturligt sötningsmedel, brukar jag ofta använda Canderel med aspartam till just lussebullar. Jag tycker nämligen det blir en liten bismak från Stevian här, även om man använder en av de bättre Stevia-sorterna.

OBS! Det är rätt mängd jäst i receptet, ungefär dubbelt så mycket som i traditionella recept. Jag tror att det är jästmängden i kombination med Kesella som gör att våra glutenfria lussebullarna utan socker inte alls blir torra.

Mitt tips är att lägga in glutenfria lussebullar utan socker i plastpåsar så fort det går, och frysa in. Om man värmer de frysta bullarna i mikron känns det precis som nybakade!

Lycka till önskar Marie

Ingredienser Glutenfria Lussebullar utan socker:

5 dl mjölk
100 g jäst (jag använder helst torrjäst)
2 pkt saffran
100 g smör
1 brk Kesella 1 %
1/2 tsk salt
0,75 dl socker
1,75 dl sötningsmedel som motsvarar 1,75 dl strösocker, t.ex. Canderel med aspartam eller Ica Sötströ (innehåller stevia). Total mängd socker och sötningsmedel ska motsvara 2,5 dl.
ca 0,75 dl psylliumfrö
ca 11 dl Finax mjölmix
3-5 dl Finax grov mjölmix
1,5 dl russin (i degen, valfritt – lägg gärna i vatten några timmar före)
1/2 dl russin för garnering
1 ägg att pensla med

Glutenfria Lussebullar utan socker
De här mjölersättningarna använde vi till glutenfria lussebullar utan socker.

Gör glutenfria Lussebullar utan socker så här:

1. Mortla saffran med lite socker.
2. Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.
3. Om ni använder Stevia som sötningsmedel, t.ex. Ica Sötströ, blanda gärna ner den i mjölkblandningen så att Stevian löser sig bra.
4. Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.
5. MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.
6. Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i Finax mjölmix.
7. Tillsätt Finax mjölmix, psylliumfrö till degen och blanda i.Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen .
8. Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.

Glutenfria lussebullar utan socker
Den glutenfria degen blir lite prickig.

9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
10. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Ca 40 – 50 g/st.
11. Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.
12. Pensla med uppvispat ägg.
13. Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.
14. Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra). Går bra att frysa.

Foton på Glutenfria Lussebullar utan socker

Glutenfria Lussebullar utan socker
Så här fina blev bullarna. Med flit har de annan form än våra lussebullar med gluten.
Glutenfria lussebullar utan socker
Vi använder ekologiskt så mycket det går, det här är vårt ekologiska smör.
Glutenfria Lussebullar utan socker
Vi mortlar riktigt saffran med lite socker, för att få ut mest smak.
glutenfria lussebullar utan socker.
Ekologisk mjölk ingår i våra glutenfria lussebullar utan socker.
Visningar:(788)