Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är känd som en riktig livsnjutare vad gäller både mat och dryck. Hans gedigna kunskaper har gett honom en plats i många tv-soffor och andra program som ”På spåret” och ”Let´s dance”. År 2002 fick Carl Jan diabetes typ 2. I och med det blev han en ambassadör för kombinationen god mat och diabetes. Tillsammans med Karolinska Institutet pågår ett projekt om måltidens betydelse för hälsan. Carl Jan är oerhört produktiv. Han har varit eller är fortfarande ledarmot i ett 50-tal olika sammanhang. Sedan 1975 har han regelbundet medverkat i TV, radio och press om ämnena mat, vin och måltid.

Den 22 mars 1946 föddes Carl Jan i Hidinge församling utanför Örebro. Där gick han på Hidinge folkhögskola och fortsatte sedan sin utbildning på högre allmänna läroverket i Örebro, där han tog sin realexamen 1963.

Intresset för mat och dryck infann sig tidigt. Redan som 26-åring blev han källarmästare för Grythyttans gästgivaregård. Ett arbete som han behöll i tjugofem år framåt. Carl Jan var med och byggde upp ”Måltidens Hus” i Norden. Huset, som invigdes 1994, är en plattform för utbildning, forskning och information om hur mat och dryck påverkar en individs upplevelse och välbefinnande under en måltid. Carl Jan var den som förde saperemetoden till Sverige. Där försöker man sätta ord på sinnesupplevelsen av en måltid. Smakupplevelsen påverkas inte bara av själva smaksinnet utan även i hög grad av omgivningen runtomkring.

Carl Jan gick på internutbildningar vid såväl Operakällaren som på Vin & Sprit AB. Vid Stavangers Universitets Hotellhögskola blev han professor i matkonst för att sedan även bli Fil. Dr i måltidskunskap vid Campus Grythyttan vid Örebro Universitet.Carl Jan Granqvist livsnjutare med diabetes

Så småningom startade han Restaurang- och Hotellhögskolan vid Grythyttan. Där arbetar han fortfarande kvar som timlärare på ca 10 %. Tillsammans med professor Kerstin Brismar, vid Karolinska Instituter, samarbetar Carl Jan kring ett projekt vars syfte är att försöka studera måltidens betydelse för hälsan, speciellt i samband med diabetes. Man vet att det som ögat uppfattar som gott att äta och dricka påverkar sinnena, vilket kan leda till att bukspottskörteln producerar mer insulin. Detta är väldigt intressant för diabetesforskningen. Mycket mer forskning krävs dock för att förstå hur det fungerar, enligt Kerstin Brismar. Carl Jan är VD för AB Måltidsupplevelser i Grythyttan på halvtid. Vid Grythyttan finns även ett Måltidsmuseum som han var med och initierade vid 2000-talets början. Carl Jan är fortfarande ansvarig för projektet.

1986 startade Carl Jan vinkällaren Grappe i Stockholm tillsammans med en vän. Där erbjuds privatpersoner att få lagra viner vid optimala förhållanden. De kan även få möjlighet att avnjuta en måltid med goda lagrade viner, i sällskap med egna gäster.

Carl Jan har även deltagit i flera TV-program. 2004-2005 var han med i ”På spåret” tillsammans med Lotta Bromé. 2006 var han programledare för en serie som hette ”Carl Jans änglar”. Där man gav sju unga kvinnor chansen till en nystart i livet genom att bli kockar. 2009 var han en av deltagarna i danstävlingen ”Let´s Dance”. Under 2013 var han smak-jury i TV-programmet ”Sveriges skönaste gårdar”.

Carl Jan var också konferencier för Diabetesförbundets galakväll i Blå Hallen, när de firade sin 70-årsdag på världsdiabetesdagen 14 november 2013.

Carl Jan Granqvist 2Avslutningsvis kan nämnas att Carl Jan varit eller är ledamot i ett stort antal styrelser för såväl aktiebolag, föreningar, myndigheter, organisationer som stiftelser. Han har också publicerat ett stort antal artiklar och böcker. I början av 1980-talet arbetade han som mat- och vinskribent på Dagens Nyheter. Listan skulle bli oändligt lång för att få med allt som Carl Jan har företagit sig.

Han har sonen Carl Johan, född 1992, i ett tidigare äktenskap.

Samtliga foton är tagna av fotograf Susanne Kronholm

Anders motivering: Känd Krögare och gästgivare, vinkännare och hedersdoktor vid Restauranghögskolan, Örebro universitet. Han har startat ett projekt med namnet: Läcker mat för ökat välbefinnande !

Text Kerstin Fahlin