Charlie Kimball

Charlie Kimball är en 27-årig amerikansk racerförare som startade köra racerbil redan som 9-åring. Han har tävlat i många olika klasser, de senaste åren i klassen Indycar. Indycar påminner om formel 1, med mycket höga hastigheter, över 300 km/h, och flera dödsolyckor årligen.

Kimball beslutade sig att satsa fullt på en karriär som racer-förare när han tackade nej till en plats vid prestigefyllda universitetet Stanford i Kalifornien.

När han fick diabetes typ 1 för 5 år sedan trodde man inte det skulle vara möjligt för honom att fortsätta tävla. Kimball hade ett avbräck under 2007 men kom tillbaka. I början av sommaren 2012 gjorde han sin högsta placering någonsin, och kom på andra plats i tävlingarna i Toronto. Kimball är 2012 rankad på 14:e plats i Indycar-kategorin, vilket är en höjning från förra årets 19:e placering.

För att kunna ligga på topp har han mycket avancerad blodsockermätning i bilen. Han har en kontinuerligt blodsockermätare fast monterad i mitten av ratten. När blodockret sjunker fyller han på kolhydrater genom att dricka juice i sugrör. Han är numera sponsrad av danska företaget Novo Nordisk.

Så här skriver Börje: En amerikansk idrottsman som via utnyttjar tekniken för att kunna prestera. När han kör racerlopp, vilka kan vara ganska långa, får han mätvärden på sitt blodsocker via en display på ratten. Behöver han justera upp sockerhalten så dricker han lite Arla-apelsin juice ur ett sugrör!