Jan Brink

Jan Brink är känd både för sina framgångar som dressyrryttare med hingsten Briar och för att ligga bakom den framgångsrika dressyranläggningen Tullstorp. Han vann guld i Svenska dressyrmästerskapen 7 år i rad (2001-2008) och hade tillsammans med hingsten Briar stora internationella framgångar med medaljer i EM och SM, samt höga placeringar i OS. Hingsten Briar (egen uppfödning) rankades som världsetta 2005. Jan fick diabetes i vuxen ålder.

Jan Brink, född 1960 i Skåne, började egentligen spela ishockey. Jan blev dock mer och mer intresserad av hästsport och började tävla med sin första häst som 13-åring. Som 16-åring slutade han med ishockey för att satsa helhjärtat på ridning. Efter grundskolan kom först utbildning vid stuterianläggningen Flyinge och senare anställning där.  Endast 17 år gammal började han samtidigt utbilda dressyrhästar på kvällstid. Några år senare köpte han tillsammans med vännen Bruno Albinsson Tullstorp, det som senare kommer att bli den stora dressyranläggningen Tullstorp Dressage Stable AB (senare med Jan som ensam ägare). På Tullstorp började han föda upp och utbilda hästar och ryttare, parallellt med sin egen dressyrkarriär.

22 år gammal åkte han till Tyskland för att genomföra beridarutbilning. När han två år senare kom tillbaka till Sverige började han arbeta med unghingstar, och det dröjde inte länge förrän han både fick igång exportverksamheten av hästar samtidigt som hans egen ryttarkarriär tog fart.

1991 vann han sitt första Grand Prix, på hästen Another Senator, i Belgien. Mellan 1994 och 96 tränade Jan regelbundet hos förebilden Herbert Rehbein i Hamburg, och ungefär samtidigt började han även träna för den finska dressyrryttaren Kyra Kyrklund, som var mycket viktig för Jans utveckling. Arbetet gav resultat, och 1995 kom de första tre hingstarna i topp under bruksproven. Bland annat den välkända Briar, som Jan tävlade på själv senare.

Jan fick sin första EM-medalj, ett brons, med hästen Martini i Tyskland 1997. Året efter blev det VM-brons, också på Martini. 2001 tog han första SM-guldet, nu på hästen Briar. Det följdes av ytterligare 6 SM-guld i rak följd, också med Briar.

2005 rankades Briar som världsetta. Jan hade stora framgångar tillsammans med Briar, både internationellt och i Sverige. Jan avslutade sin dressyrkarriär och tackade även av Briar 2009 i Las Vegas.

Idag är Tullstorp Dressage Stable ett stort och välkänt företag, som tar fram hästar av världskvalitetet. Jan är gift med danska Catharina, född Svensson, och de har två barn. Jan fick diabetes i vuxen ålder.

Mias motivering: En av Sveriges bästa dressyrryttare har diabetes.