Jerry Lewis

Jerry Lewis räknas som en av de största komikerna genom tiderna. Lewis hade stora framgångar först tillsammans med Dean Martin och sedan på egen hand. Han var periodvis den högst betalda aktören på film, TV och Broadway (så sent som 1995) . Han har varit en stor inspirationskälla för många av dagens mest framstående komiker, alltifrån Woody Allen till Jim Carrey. Lewis film ”The Nutty Professor”, som är en parodi på Dr Jekyll och Mr Hyde, räknas som en av hans mest kända filmer. Jerry Lewis fick diabetes när han var 71 år gammal.

Jerry Lewis, född 1926, är en amerikansk skådespelare, komiker, filmproducent, manusförfattare och regissör. Jerry Lewis föräldrar var i show business och redan som femåring började han uppträda tillsammans med dem. Han hoppade av skolan tidigt och vid arton års ålder var han en erfaren komiker.

1946 mötte han en annan underhållare vid namn Dean Martin. Eftersom ingen var särskilt framgångsrik på egen hand beslöt de att pröva lyckan tillsammans – och gjorde omedelbar succé. År 1949 var Lewis och Martin det populäraste komikerparet i USA på scen, TV och nattklubbar. Samma år gjorde de filmdebut.

Lewis och Martin gjorde tio filmer tillsammans fram till 1956, samtliga kassasuccéer. Med tiden blev Martins roller allt mindre samtidigt som Lewis popularitet ökade. Det påverkade deras samarbete negativt. Deras samarbete fick ett abrupt slut år 1956 när de båda intervjuades för en tidning som klippte bort Martin ur fotot som publicerades på omslaget.

Lewis gjorde själv flera filmfarser och var speciellt populär i Frankrike.

Lewis har därefter gjort flera egna filmer, där ”The Nutty Professor”, som är en parodi på Dr Jekyll och Mr Hyde, räknas som en av de mest kända. I den första filmen, som kom ut 1963, spelade han själv huvudrollen. Filmen gjordes i en nyinspelad version 1996 med Eddie Murphy i huvudrollen.

Det är svårt att hitta information om Jerry Lewis privatliv. Han har varit gift två gånger och har sex söner och en dotter. Den i år (2012) 86-åriga Lewis har haft problem med hälsan under de senaste åren. 1982 blev han dödförklarad efter en hjärtattack. 1992 fick han prostatacancer och 1997 diabetes.

Så sent som i juni 2012 skulle Lewis dela ut The Friars Club Entertainment Icon Award till Tom Cruise, men hamnade istället i koma efter för lågt blodsocker och fördes till sjukhus. Han behandlades snabbt och kunde dock lämna sjukhuset senare.

Så här skriver Ricardo: Jerry Lewis kopplar jag starkt till min barndom när jag såg hans filmer och skrattade hejdlöst!
Min son älskar Mr Bean och för mig är Jerry Lewis min tids Mr Bean.