Klara Söderberg

Klara Söderberg heter den ena delen av den mycket uppmärksammade duon First Aid Kit.  Den andra delen består av hennes syster Johanna. 2012 blev First Aid Kits stora genombrott, med albumet The Lion´s roar. I februari 2013 blev de Grammisgalans största vinnare. De tog hem de två tyngsta priserna, årets artist och årets album. Dessutom fick de priser för årets pop och årets kompositör.

Bara någon vecka tidigare tilldelades First Aid Kit Nordic Music Prize för sitt senaste album The Lion´s roar.

Större delen av sommaren 2013 har de turnerat, och de var bl.a. förband när Patti Smith spelade i Trädgårn i Uppsala. Dessutom har de gjort en egen version av klassikern ”On the road again”, som hörs en del på TV, eftersom den används i TV-reklam för Volvo hösten 2013.

Klara Söderberg, född 1993, fick diabetes typ 1 när hon var 9 år. Ett år senare konstaterades det att hon även var glutenintolerant. Klara berättar i olika intervjuer att hon tvingades ta större ansvar tidigt pga sin diabetes och att det gjorde att hon mognade snabbare. Systern Johanna tror att det är orsaken till att Klara skriver så bra texter. Namnet First Aid Kit hittade Klara på innan duon bildades. För Klara är musik som första hjälpen och hon hoppas att First Aid Kit ska ge andra styrka i vardagen.

Systrarna växte upp i en musikalisk familj, deras pappa spelade gitarr i bandet Lolita Pop under 80-talet. Klara fick sin första gitarr när hon var 13 år, och började ungefär samtidigt skriva egna låtar.

First Aid Kit bildades 2007, då systrarna på allvar började sjunga och skriva låtar ihop. Det riktiga genombrottet kom under 2012 med albumet The Lion´s roar.

Madeleines motivering: En av systrarna i världsberömda First Aid Kit har diabetes sedan nio års ålder.