Martin Svensson

Martin Svensson är en svensk författare, skribent, sångare och kompositör. 1999 var han med i Melodifestivalen med låten ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow” och slutade på 4:e plats i den svenska uttagningen. Han har gett ut fyra egna album, tre som medlem i gruppen Nina Rochelle. Dessutom har han skrivit låtar till en rad andra artister. 2007 debuterade Martin Svensson som författare. Martin fick diabetes typ 1 när han var 10 år. 

Martin Svensson, född 11 mars 1978,  i Kalmar, är en svensk författare, skribent, sångare och kompositör. När han var 6 år gammal skrev Martin sin första låt, han visste tidigt att han ville arbeta med musik. Diabetes, typ 1, fick han när han var 10 år.

Martin vantrivdes i skolan, och gick inte ens ut ur grundskolan. Han började arbeta som vikarierande gitarrlärare bara 16 år gammal. Då bodde han i Varberg men ett år senare flyttade han till Stockholm, där han försörjde sig som trubadur en tid. Hans stora stora genombrott kom 1997 med albumet Pojkdrömmar, där låten Rymdraket som blev mest känd.

1999 deltog han i Melodifestivalen med sången ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow” och slutade på 4:e plats i den svenska uttagningen. Därefter gav han ut ytterligare tre egna album: En helt vanlig Svensson (1999), Lyxproblem & Moderna Störningar (2000) och Martin och Sibirien (2002).

2003 startade Martin bandet Nina Rochelle med vännerna Johan Lundgren, Per Wasbergoch Markus Mustonen (senare Kent). Det första albumet kom 2003 och hette Om Sverige vill ha det så. Därefter kom albumen Mörkertal (2005) och Måndagsfolket (2006).

Martin Svensson har dessutom skrivit låtar till en rad andra artister.

Istället för en ny skiva kom en bok 2007. Martin debuterade som författare med boken Hej! Mitt namn var Elton Persson. Boken handlar om den unga popartisten Elton, som på kort tid blivit stjärna och flickidol och gift med en annan känd artist. Trots att det går väldigt bra för honom, känner han sig vilsen och deprimerad. Historien påminner om Martins egen skilsmässa från Dilba.

Därefter har han skrivit Din heder (2009), Dingo Dingo – Den manliga frigörelsen (tillsammans med Bob Hansson och Leif Eriksson 2011, När inget annat hjälper (2010), Musik för tondöva (2011), Glutenfritt är gott : en bakbok för hela familjen samt Min första bakbok (båda 2013).

Martin var gift med artisten Dilba när han var väldigt ung, och de hade en omskriven skilsmässa. Sedan många år är han gift med fotografen Sevda Svensson och de har barnen Colin, 8 år, och Nova-Li 3 år tillsammans. I våras fyllde han 35 år, och om allt går som planerat kommer Martin ha skrivit sju böcker under 2013!

Min första bakbok är tänkt för barn i åldern 6-9 år. Andra projekt är en biografi över en svensk (än så länge hemlig) skådespelare och en ny serie barnböcker.

Martin har alltid varit öppen med att han har diabetes.

I en intervju med Aftonbladet från 1999, sa Martin att det första han frågade när han fick diabetes tio år gammal var om han fortfarande kunde jobba med musik. Samtidigt konstaterade han att diabetes aldrig har hindrat honom från att göra det han vill. Samma år sa han till tidningen Leva med diabetes: ”Jag tror att det är farligt att vara diabetiker i första hand. Man blir bara deprimerad. Det är klart att jag har en massa problem, men det är bättre att se möjligheterna i livet”.

Madeleines motivering: Sångare och flickidol av rang

Visningar:(3181)