Neil Young

Neil Young, är en kanadensisk musiker, gitarrist, sångare och låtskrivare. Han har haft stora framgångar både som soloartist och som medlem i grupperna Buffalo Springfield och Crosby, Stills, Nash & Young. Han har valts in i Rock and Roll Hall of Fame två gånger, både som soloartist och med bandet Buffalo Springfield.

Neil Young, föddes 1945 i Kanada. Han är musiker och låtskrivare som spelar såväl gitarr, munspel som piano samt sjunger. Han har sedan första skivan släpptes 1968 släppt närmre 50 skivor, om man räknar både studio-, live- och samlingsalbum. Han har gjort såväl soloalbum som samarbeten med andra band. Crosby, Stills, Nash & Young spelade ihop på slutet av 60-talet, Crazy Horse spelade han med på både 70- och 90-talet. 1994 gjorde han även ett samarbete med gruppen Pearl Jam och släppte albumet Mirror Ball.

För mig har han varit en stor förebild sedan slutet av 1980-talet, då jag upptäckte honom. Låtar som Cinnamon Girl, Harvest Moon, Helpless, Hart of Gold, Like a Hurricane, The Needle and the Damage Done, Rockin’ in the Free World och Old Man för att nämna några, har jag lyssnat på många gånger. Vid några tillfällen har jag även sett honom live. Han är lång och stor och vräker ut sin musik så den gräver sig ner från huvudet till tårna.
Diabetes typ 1 fick han redan som barn och det har uppenbarligen inte hindrat hans enorma framgångar. En musikalisk hjälte att lyfta fram enligt min mening!