Niklas Krog

Niklas Krog är författare och har skrivit många fantasyböcker, men även historiska romaner. Niklas har också spelat basket på elitnivå, och var bl.a. med och tog SM-guld med Alvik Basket 1986.

Niklas Krog skriver huvudsakligen för barn och unga. Sedan 1986, när han debuterade med en korstågsroman, har han skrivit över trettio böcker. De flesta är fantasyböcker, som Trilogin om Frihetskrigen, böckerna om den magiska världen Loophole eller serien om Janus. Legenden om Tann är fantasy för lite yngre läsare men Niklas har också skrivit historiska romaner.

Niklas blev invald i Svenska barnboksakademien 2008, där han har gott sällskap av de mest kända barnboksförfattarna i Sverige.

Nu håller han på att skriva en ungdomsserie som handlar om basket och kärlek, böckerna om Turk. Niklas spelade själv basket på elitnivå under många år och var med och tog SM-guld i Alvik Basket 1986.

I basketserien får man följa den blyga basketspelande killen Mattias ” Turk”och hur han lär känna invandrartjejen Ayla. Första boken hette ”Ingen rädsla” och den följdes upp av ”Turk & Ayla”. Nyligen har en fortsättning släppts ”Turk och Timotej” där Niklas skriver tillsammans med författaren Lina Forss. De är redan igång med ytterligare en uppföljare. Jag rekommenderar den här serien varmt, jag hade svårt att sluta läsa fast jag varken är barn eller ungdom.. 😉 Alla böcker och mycket mer finns på Niklas Krogs hemsida.

Härmed nomineras författaren Niklas Krog till Diabetes Hall of Fame.

För mig är Niklas speciell. Vi var gamla klasskamrater. En historia om Niklas började cirkulera efter vi slutat gymnasiet. Att Niklas hade träffat en gammal kompis och beklagat sig över att han var så törstig. Och att kompisen på skämt föreslog att Niklas hade fått diabetes. Och att det var det Niklas fått.

Tack vare den gamla historien misstänkte jag tidigt att jag själv fått diabetes. Något var fel, jag var otroligt törstig och behövde kissa nästan hela tiden. Det visade sig att jag också hade fått diabetes.

Oavsett om det var sant eller inte, gav det mig någon slags tröst. Att en riktigt trevlig person som spelade basket på elitnivå också hade diabetes. Långt senare fick jag veta att det stämde. Annars var min avlidna farfar den som representerade diabetes för mig. Som liten vågade jag inte vara ensam med farfar, eftersom han ofta fick lågt blodsocker och då blev arg och konstig.

När jag funderade på att starta Diabetes Hall of Fame var mitt förstahandsval att nominera Niklas. Förutom att vara min positiva inspiration hade han också hunnit bli en känd författare. Tack Niklas för att du tyckte det var OK!

Niklas har svarat på frågan “Vad är det bästa med diabetes?” så här:

“Det allra bästa är att jag är tvungen att ha stenkoll på vad jag stoppar i mig. Det går inte att slarva med mat eller måltider – och det är bra för mig. Bra för min kropp. Det tycker jag om.”