Pär Zetterberg

Pär är en svensk före detta professionell fotbollsspelare (mittfältare) som blev fotbollsproffs i Belgien när han var 16 år. Tre år senare fick han diagnosen diabetes 1. Världen rämnade och hans fotbollstränare i Anderlecht, Aad de Mos, gick ut i pressen och sa att Zetterberg var slut som fotbollsspelare och att han inte tänkte satsa på en sjukling. Inte precis vad en 19-åring i det läget behövde höra. Men Pär ville annorlunda.

Tack vare en fantastisk doktor och en järnvilja att visa världen att diabetes inte var något som skulle stoppa den talangfulle 19-årigen, kan han idag se tillbaka på en fotbollskarriär som få andra kan matcha; sex belgiska och tre grekiska ligaguld, vinnare av svenska Guldbollen 1997 och 30 matcher i det svenska landslaget talar sitt tydliga språk.

Pär spelade sin sista match på proffsnivå och för Anderlecht den 5 maj 2006 och blev då enormt hyllad. Han fortsatte som talangscout för klubben.
Därefter spelade Pär innebandy i den belgiska toppligan i svensklaget Waterloo Lions, innan han flyttade hem till Sverige, till Falkenberg. Han arbetar numera med ungdomar i årskurs 6-9 i friskolan Vesterhavsskolan. Vesterhavsskolan är en profilskola med bland annat fotbollsinriktning och Pär har hand om fotbollsprogrammet och trivs jättebra med det.

På frågan Vad är det bästa med diabetes svarar Pär -att jag lärt mig bättre alla signaler som min kropp ger mig, när jag håller på att bli sjuk eller om jag har en infektion i kroppen då märks det direkt på blodsockernivån.

Visningar:(3166)