Peter Jihde diabetes

Peter Jihde

Peter Jihde är välkänd för de flesta av oss, som programledare i TV4 Nyhetsmorgon och nyligen för underhållningsprogrammet ”Pengarna på bordet”. Han var under många år programledare för TV-programmet Idol, har lett flera TV-galor och har även haft en egen talkshow. Peter Jihde startade som sportreporter. I december 2012, fick han 41 år gammal, diabetes typ 1.

Peter Jihde, född 1971, kommer från Malmö och växte upp i en sportintresserad familj. En av hans bröder är innebandyspelare och en annan är, liksom Peter, själv sportjournalist. Peter började som sportkommentator på Sveriges radio, men arbetade innan dess som reseledare.

TV-karriären startade 1994 med ungdomsprogrammet ”Snack”, som han ledde tillsammans med Richard Sjöberg.

Samma år värvades han till TV4 sport där han arbetade under nästan 7 år som programledare för sportnyheter och sportevenemang bland annat flera vinter-OS, friidrotts-EM och ett antal SM i ishockey – och programmet Hockeykväll.

Peter Jihde har vunnit flera tv-priser, bland annat Aftonbladets tv-pris som landets främsta sportpersonlighet fem år i rad samt tv-priset Kristallen, för årets sport- och nyhetsprogramledare. Han blev även utsedd till årets största svenska tv-personlighet av Aftonbladets läsare 2005.

I december 2012 fick Peter Jihde diabetes typ 1.

Maries motivering: Peter har länge varit en känd tv-profil. Nu har han chansen, med sitt kändisskap att sätta ett namn på diabetes typ 1 som vi i vår familj tycker får för lite uppmärksamhet i media och i forskningssammanhang. Heja Peter!