Knäck kola med Stevia

Här är ett jättegott recept på det närmaste knäck jag lyckats göra. Smaken är jättegod. Knäck-kolorna innehåller inget tillsatt socker men kondenserad mjölk (med lite socker) och Stevia. Jag har inte lyckats göra något knäck-liknande helt utan riktigt socker, tror det är svårt att få bra konsistens då.

Jämfört med att göra vanlig knäck gick temperaturen upp extremt långsamt (speciellt mellan ca 100 och 110°C), jag använde en digital ugnstermometer som stod i kastrullen hela tiden jag rörde.  På slutet stiger temperaturen snabbt.

En väldigt stor fördel jämfört med vanlig knäck är att kastrullen går lätt att diska. 😉

Lycka till önskar Marie

Ingredienser:

1 burk sötad kondenserad mjölk á 397 g

2 dl vatten

135 gram mandel (motsvarar ungefär 2 dl)

1,5 dl Stevia med samma volym som strösocker, jag har använt Ica Sötströ

Gör så här:

1)      Skålla och skala mandeln

2)      Grovhacka mandeln

3)      Blanda vatten och Stevia i en kastrull, värm tills Stevian är upplöst.

4)      Tillsätt den kondenserade mjölken.

5)      Värm till 115°C under omrörning.

6)       Rör ner den hackade mandeln (gärna snabbt, så temperaturen inte fortsätter stiga).

7)      Lägg i knäckformar och låt stelna. Smeten stelnar snabbt, de första blir finast.

 Energiinnehåll:

Om man får ut 75 st, innehåller varje knäck-kola ca 3 g kolhydrat och 1,5 g fett. Det är ungefär halva kolhydratmängden jämfört med vanlig knäck och något mindre fett.

Visningar:(18732)