Samarbeta med Ulrika Davidsson - eller inte?

by Marie Fahlin

Hej alla! Eftersom det här blir ett ganska långt och förklarande inlägg skriver jag även frågan i början: Hur ser du på ett eventuellt samarbete mellan Diabetic Designed och kostrådgivare Ulrika Davidsson angående viktnedgång för typ 2-diabetiker, genom lågkolhydratskost samt receptinspiration från Ulrika hos oss? Lågkolhydratskosten som avses består av fisk, kött, grönsaker, frukt och innehåller även vegetariska måltider. Pasta och bröd ingår sällan, däremot ingår mindre mängder ris, quinoa och andra naturliga kolhydratskällor. Svara här, det tar mindre än 2 minuter och hjälper oss enormt mycket: https://diabeticdesigned.se/eventuellt-samarbete-med-ulrika-davidsson/ Och nu över till själva texten. Jag måste erkänna att jag totalt missbedömt mottagandet av erbjudandet om kursen om viktminskning för typ 2-diabetiker i regi av Ulrika Davidsson. Först måste jag säga att många varit positiva. Men de som varit negativa har hörts mycket och varit ruskigt kritiska. Då jag tillhör den minoritet som varit förskonad från alla behov av viktminskning, har jag inte följt alla dieter så noga. Det är först på senare tid, efter jag börjat arbeta med diabetes som jag förstått hur stort problemet med övervikt är. Jag har levt i tron att de flesta med typ 1 diabetes, som jag själv har, är ganska normalviktiga eller kanske något överviktiga. Och att de med typ 2 diabetes är något överviktiga. Idag har jag har förstått att viktproblemen är mycket större än jag någonsin kunnat ana, det gäller naturligtvis hela befolkningen och inte bara oss med diabetes. Ulrika Davidsson och jag träffades nyligen och diskuterade ett gemensamt ämne vi båda känner varmt för. Att hjälpa de typ 2-diabetiker som vill lägga kosten och gå ner i vikt och samtidigt må bättre, att verkligen genomföra det. Det här genomförs i form av online-kurser, deltagarna får fullständiga menyer, inköpslistor och personlig coachning, och det har gett mycket bra resultat. LaxSallad

Den kost Ulrika Davidsson rekommenderar är en lågkolhydratskost baserad på grönsaker, frukt, nötter, fisk, kött mm. För mig är det här en naturlig och nyttig kost som påminner om det människan ätit i alla tider, en varierad kost. Dessutom är recepten goda! Det ingår mycket små mängder gluten och laktos, något många är allergiska mot idag. Pasta och bröd undviks. En stor del av fettet i kosten kommer från omättat eller fleromättat fett. Och eftersom en stor del av kosten består av grönsaker och frukt får man i sig vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt. Läkarkåren rekommenderar att vara sparsam med mättat fett och istället använda enkel- och fleromättade fetter. Jag har själv haft problem med förhöjda kolesterolvärden, och för mig minskade de på naturlig väg genom att minska mängden ost, min stora last men också är en stor källa till mättat fett. Jag upplevde tyvärr att jag blev ganska ifrågasatt när jag ville ändra min kost istället för att ta medicin. Det tog flera år men nu är jag nere på normala nivåer för oss med diabetes. Jag tycker det är bra att en stor andel av fetterna i Ulrikas kost kommer från enkel- och fleromättat fett. Jag har en bakgrund inom miljöområdet och vet att jordens resurser inte räcker till om jordens befolkning skulle äta kött i den mängd vi äter i Sverige och på många håll i ”västvärlden”. Om fler äter mer vegetariskt räcker jordens resurser till många fler. I Ulrikas kost ingår även många vegetariska måltider, något som är helt i linje med miljöresonemanget. Ulrikas kost är ett bra sätt för typ 2-diabetiker att minska i vikt. Det kan även fungera för vuxna typ 1-diabetiker. OBS! Ingen rekommenderar lågkolhydratskost till barn! Och jag vill även understryka en sak där man ibland blir ifrågasatt i samband med LCHF och GI. Har man diabetes typ 1, som jag och min dotter, saknar man insulin helt och hållet – vi dör utan insulin! ALLA som har diabetes typ 1 måste ta insulin för att överleva. Dosen kan däremot minskas genom att äta färre kolhydrater. Vi har inte tagit ställning FÖR Ulrikas kostråd utifrån blodgrupp. Utifrån det lilla jag lyckats läsa måste jag säga att det är ett icke vedertaget och helt annorlunda sätt att se på kost. MEN Ulrika både skriver i boken och har sagt vid intervjuer att detta inte bygger på vetenskap. Ulrika rekommenderar många olika kostplaner, eftersom vi alla är olika. Hon rekommenderar alltså även lågkolhydratskost och var en av de första som började rekommendera 5:2-metoden. Och idag rekommenderar även Kerstin Brismar, Professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi och specialistläkare i endokrinologi och diabetologi, 5:2-dieten för viktminskning hos typ 2 diabetiker. Det cirkulerar även rykten om att 1) Ulrika ska ha blivit utslängd från Barndiabetesfonden och 2) Roches högsta ledning ska ha beslutat om att Ulrika inte fick ge inspirationsrecept i Roches blogg Livet och diabetes. Inget av detta stämmer. Ulrika bidrog vid några tillfällen med inspirationsrecept under i Barndiabetesfondens tidning Sticket. Men efter det senaste receptet hörde ett fåtal väldigt kritiska personer av sig till Barndiabetesfonden angående Ulrika som person. Barndiabetesfonden valde då att inte ha med recepten utan att undersöka ryktena något närmare. När det gäller Ulrikas medverkan i Roches blogg Livet och Diabetes hände samma sak. Ett fåtal mycket kritiska personer hörde av sig till Roche. Då bloggen var ny och inte nått full acceptans inom Roche-koncernen valde de ansvariga för bloggen att avbryta samarbetet. Inte heller då gjordes någon uppföljning om vilka som faktiskt gillade samarbetet och exakt vilka argumenten som finns för att inte samarbeta med Ulrika. Jag har inte hört sakargumenten från de som är kritiska. Och jag tycker det är viktigt att alla får komma till tals, utan att kritiseras inför andra. Därför vill jag fråga er alla, vad ni tycker. Inga utomstående kommer kunna se era svar. Svara här, det tar mindre än 2 minuter! Jag är enormt tacksam för ditt svar. Marie Fahlin