Sara Mobäck – Glutenfri tortilla utan mjölk

Den här gången delar Sara ett supergott och enkelt recept på glutenfri tortilla med oss. Sara Mobäck, alias Diabeteskvinnan, har ett stort bak- och matintresse och gillar att komponera egna recept. Sara är, som många andra med diabetes, även glutenintolerant och hennes goda recept passar därför alla med diabetes, både de som tål och de som inte tål gluten. Jämfört med andra tortillabröd tycker Sara att den här fungerar bättre för blodsockret, den går långsammare ut i blodet. Att den här supergoda tortillan inte innehåller mjölk är naturligtvis ytterligare en fördel.

Tusen tack Sara, för att du delar med oss!

Hälsar Marie

Naturligt glutenfri tortilla som är vetefri samt mjölkfri!

Mexikanska tortillas görs traditionellt i Mexico med enbart majsmjöl och vatten och är alltså naturligt glutenfria. För att göra sådana behöver man ett särskilt majsmjöl, som är svårt att få tag på här i Sverige, och en tortillapress. Mitt recept är en anpassning till svenska råvaror som bara kräver brödkavel och stekpanna för att göra. Perfekt om du vill glänsa i köket med hemmagjorda tortillas. Detta recept är snabbt och enkelt att göra och får en smidig konsistens som är lätt att kavla ut till runda former!

Är det så att du får tortilla över och vill spara rekommenderar jag att du fryser in dem för att behålla smak och stadga!

Lycka till!

Sara

Recept (ca 12 st)

400 g vatten

100 g bovetemjöl

100 g majsmjöl

25 g fiberhusk

½ tsk salt

2 dl majsmjöl till utkavlingen

Gör så här:

Mät upp vattnet.

Mät upp och blanda de torra ingredienserna för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till vattnet och rör ihop till en jämn smet som ganska fort börjar svälla och stelna till en deg. Låt degen vila i ca 15 min. Dela upp degen i 12 delar och kavla ut till ca 1 mm tjock i rejält med majsmjöl. Var inte rädd för att snåla!

Stek i torr stekpanna på medelhög-hög värme.
Glutenfri tortilla
Glutenfri tortilla