Torr hud vid diabetes

by Marie Fahlin

Torr hud vid diabetes är vanligt. Ungefär 30% av alla med diabetes drabbas av hudproblem. Våra efterlängtade hjälpmedel kan dessutom förvärra situationen. Många reagerar på det lim som används för att klistra fast infusionsset till insulinpump och sensorer till CGM och/eller Freestyle Libre. Med våra tips kan du minska risken att få problem. 

Minska och förebygg hudproblem vid diabetes

  • Det allra enklaste du kan göra har faktiskt väldigt stor effekt! Behandla torr hud med en effektiv hudkräm!

    Vi rekommenderar den supereffektiva hudkrämen Ringblom Special Men har du redan en hudkräm som fungerar kan du självklart fortsätta med den.

  • Var sparsam med varma bad och långa varma duschar.
  • Använd mild tvål och milt schampo som inte torkar ut hud och hårbotten mer än nödvändigt.
  • Ta extra mycket hand om dina fötter och se till att du inte får skavsår eller förhårdnader. Smörj in torr hud ofta med en effektiv hudkräm, som Ringblom Special.

     

    Då fötter är ett speciellt viktigt område vid diabetes kommer fotvård diskuteras för sig. Här diskuterar vi torr hud i allmänhet, vid diabetes.

    Varför är det extra vanligt med torr hud vid diabetes?

    Tyvärr är det vårt huvudproblem, att vi har högre blodsocker jämfört med ”friska personer”, som verkar vara den största orsaken till torr hud vid diabetes. Att högt blodsocker i sig gör att man behöver kissa mer och blir törstig, känner nog de flesta till.

    Men visste du att huden också torkas ut av det höga blodsockret? På längre sikt kan högt blodsocker kan leda till sämre blodcirkulation och / eller nervskador. Och sämre blodcirkulation och nervskador kan i sin tur ge torr hud. Högt blodsocker kan även påverka de proteiner som finns i huden, och göra så att huden blir mer mottaglig för inflammationer.

    Självklart är det alltid bäst att försöka åtgärda huvudorsaken, att försöka sänka blodsockret (och röra sig för ökad blodcirkulation). Men vi på Diabetic Designed har stor respekt för att det är svårt. Även då man har tillgång till bra hjälpmedel som kontinuerlig blodsockermätning.

    Att "bara smörja huden" ger förvånansvärt stor effekt. Det kan kanske vara en tröst när blodsockret inte sjunker...

    Många hjälpmedel förvärrar!

    Det är lite grymt att många av de hjälpmedel vi med diabetes har idag dessutom ökar belastningen på huden. Utvecklingen går mot mer avancerade insulinpumpar och kontinuerlig blodsockermätning (CGM) eller flashing glucose monitoring (FGM) då man alltså skannar blodsockret men får hela kurvan.

    Gemensamt för de här systemen är att olika hudlim används för att fästa infusionsset till insulinpump, sensorer till CGM-mätare och Freestyle Libre-knappen (eller FGM som den kategoriseras). Även om problemen har minskat sedan de här hjälpmedlen introducerades finns problem. Många av oss får utslag och en del får till och med sår.

    Fina klistermärken finns nu till Freestyle Libre, som liksom andra sensorer kan ge upphov till hudirritation
    Sensorer, som denna till Freestyle Libre, kan ge upphov till hudirritationer. Det snygga klistermärket är Diabetic Designeds egen produktion. 

    Hur fungerar Ringblom Special?

    Till skillnad från många andra hudkrämer bygger hudkrämen upp huden vid regelbunden användning.

    Ringblom Special Ringblom Special
        är även lugnande och kan underlätta läkning av utslag, som från infusionsset, Freestyle Libre eller CGM. Det behövs bara en liten mängd kräm och krämen tas snabbt upp av huden.
    Ringblom Special
      fungerar bra på hela kroppen. Den är perfekt som handkräm. Torra händer är extra vanligt under vinterhalvåret, vårt tips är att ha krämen nära det ställe man tvättar händerna ofta. Pumpflaskan är absolut lättast att använda, inget lock behöver skruvas av och det är lätt att ta rätt mängd.
    Torr hud vid diabetes

      Här kan du läsa mer om torr hud vid diabetes

      https://diabeteslehti.diabetes.fi/sv/2017/04/10/oskadad-hud-skyddar-mot-bakterier/

      https://diabetes.nu/allt-om-hudproblem-vid-diabetes/

      https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/sa-paverkas-kroppen/fotter2/