Diabetes och påsk - otroligt mycket godis

6 apr. 2017by Marie Fahlin

Påsken närmar sig och diabetes och påsk passar inte riktigt ihop. Påsken är en av våra stora godishögtider, det är bara julen som är större. Att ha diabetes under påsken är alltså ingen höjdare. Bara så att ni ska förstår hur stort ”problemet” med godis är i Sverige har jag sammanställt lite fakta.

  • I Sverige äter vi tyvärr mest godis i världen.
  • I Sverige har vi fördubblat vår godiskonsumtion på ungefär 50 år.
  • I snitt konsumerar medelsvensken mellan 14 och 17 kg godis per år.
  • Kanske har vi börjat minska vår godiskonsumtion till ”bara” 14 kg godis per person och år, enligt Jordbruksverket
  • Lägg då till att många, som t.ex. vi med diabetes, äter mycket mindre eller kanske inget alls.

Under påsken ökar framförallt konsumtionen av lösgodis. Exakt hur mycket godis vi svenskar äter finns det mycket olika uppgifter på, helt klart är det ofantliga mängder. Den lägsta siffran (Svd) säger att vi under påskveckan äter 530 ton godis till ett värde av 50 miljoner kronor. Sedan finns det uppgifter på 6000 ton godis, under påskveckan, (enligt Sveriges radio och Metro) upp till hela 13 400 ton godis (Expressen). Enligt en annan källa (Ica-kuriren) äter vi i snitt 220 gram godis i veckan per person. Men under påsken ökar den siffran till 1,4 kg – det är mer än 6 gånger mer under påsken! Inte konstigt att diabetes och påsk är svårt att kombinera.

Diabetes, påsk och godis - tips på att klara påsken bättre

  • Supertipset är – ät INGET godis. Allra lättast med sötsug och så. Men det är få (inklusive jag själv) som tycker det här är det lättaste tipset.
  • Mitt bästa tips är – ät mindre godis!
  • Ersätt vanligt godis med exempelvis nötter (om du tål).
  • Köp godis med bra sötningsmedel, som tex sockerfri choklad från Sukrin
Sockerfri Mörk Choklad SUKRIN Hallon 3-pack

Gör eget påskgodis!

Gör eget godis med få kolhydrater. Använd gärna våra tips på recept som är bra för oss med diabetes!

Om du inte hinner eller har möjlighet att göra eget påskgodis rekommenderar vi att köpa färdig sockerfri mandelmassa från Sukrin. (Mandelmassa heter Marzipan på norska) Mandelmassan är smidig att arbeta med och du kan dekorera godsakerna med sockerfri choklad, kokos eller annat gott.

Sockerfri Mandelmassa SUKRIN påskgodis


Diabetes och påsk - fyll påskägget med annat än godis

Här gäller precis som för all godiskonsumtion. Inget godis i påskägget är bäst men inte troligt att dina barn gillar. Fyll ut påskägget med en liten present, komplettera med några få godisbitar och till exempel en rolig frukt.