Förpacka skidkläderna hemma

Här kommer ett riktigt bra tips för dig som ska åka på skidresa. Förbered dig och förpacka skidkläderna hemma med druvsocker och annat du kan behöva under dagen. Då slipper du lägga ”extra diabetestid” på detta när du är framme på resmålet.

Även om man kan göra det mesta när man har diabetes tar längre tid att förbereda och man behöver ”släpa” på mer saker. Om man ska åka skidor är dessutom utrymmet begränsat, det är sällan man har väska med sig. Det är därför bra med skidkläder med många fickor. Helst ska de vara utspridda så det går att packa ner mycket utan att det känns knöligt när man rör sig.

Förpacka aldrig insulin

Insulin och blodsockermätare ska aldrig förpackas och riskera att ligga i bagage som checkas in (och frysa och tappa effekt). Insulin och blodsockermätare förvaras så nära kroppen det går. Numera packar jag insulinpennan i en ficka på mina höga skidbyxor, som dessutom täcks av skidjackan.

 

Förpacka druvsocker

Druvsocker är jättebra att förpacka skidkläderna med. Druvsocker tål att ligga både varmt och kallt och det är så skönt att slippa lägga tid på att förbereda när man är på semester. Singelpackat druvsocker är bäst på skidresa, det är enklast att få med sig mycket av när man åker skidor.

Sortera druvsockret i olika smak innan du förpackar skidkläderna

Förpacka skidkläderna så här

Gör så här när du förpackar skidkläderna med druvsocker:

  • Sortera upp det singelpackade druvsocker per smak
  • Packa varje smak i olika fickor, då slipper du få olika smaker efter varandra när du får lågt.
  • Packa riktigt mycket druvsocker. Har du långt till ”civilisationen” måste du klara flera insulinkänningar.

På fotot finns ungefär 30 st singelpackade druvsockertabletter i 4 olika fickor på skidbyxorna. I och med att de är spridda i olika fickor känns det inte knöligt, det går att röra sig bra. Favoritdruvsockret GlucoShot ryms 2 flaskor av i jackfickorna. Flaskorna är tyvärr mer otympliga i fickor.

30 druvsockertabletter är förpackade i skidbyxorna utan att det syns eller känns knöligt.

Det här kanske låter som galet mycket druvsocker. Men när man åker skidor går det åt mycket energi och risken för insulinkänningar är större. Dessutom kan starkt kyla kan hur man känner av blodsockret och vanliga blodsockermätare är svåra att få att fungera.  

Otrevliga händelse med lågt blodsocker i kyla

På en skidresa till Alperna var det extremt kallt, det var -20 grader i byn och med kraftig vind blev upplevd temperatur på toppen -42 grader. Som vanligt var vi ändå uti backen strax efter liftarna öppnat. Men eftersom det var så kallt fick vi åka in och värma oss oftare än vanligt.

Strax före lunch började jag bli riktigt illamående. Vi åkte in på en restaurang för att värma oss och jag försökte ta blodprov. Men mätaren fungerade inte, mätaren hade blivit för kall i den extrema kylan. Jag tyckte inte det kändes som blodsockret var lågt och ville verkligen inte äta något. Istället bestämde vi oss för att åka ner till hotellet så jag kunde få vila en stund.

Illamåendet blev värre och när vi hade åkte en stund kom jag på att jag skulle prova och äta lite druvsocker i alla fall. Jag började med 7 druvsockertabletter – mycket för mig i vanliga fall. Och det konstiga var att jag kände mig lite bättre efter några minuter. Inte bra men bättre. Jag fortsatte att äta druvsocker och när jag började känna mig normal hade jag ätit ca 20 tabletter. Galet mycket alltså.

Det är inte farligt att äta mycket druvsocker om man tror det är lågt – och dessutom befinner sig mitt ute i någon ödslig pist i Alperna. Motsatsen är mycket värre.

Jag mådde bättre men vi fortsatte ner till hotellet ändå. När vi hade varit inne en stund började blodsockermätaren fungera. Jag hade då 4,5 i blodsocker! Vågar inte tänka på hur lågt det var ute i backen.

Efter den händelsen tänker jag alltid på att ta med ruskigt mycket druvsocker, det får bara inte ta slut. Och även om blodsockermätaren, CGM eller Freestyle Libre visar ok värden äter jag druvsocker som jag känner mig konstig.

Lycka till med förpackningen av skidkläder och trevlig resa!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!