Resetips för diabetes

Att resa med diabetes

Bad_Cyklop_S 
Jag har rest mycket med diabetes, både utomlands och i Sverige, långresor, kortare mer oplanerade resor, seglingssemestrar, bilsemestrar, massor av skidresor och jobbresor, några charterresor och har även jobbat utomlands. Först var det jag utan diabetes, men från 20 års ålder med diabetes, sedan reste jag en del med familj och barn utan diabetes och på senare tid även med en dotter med diabetes. Här har jag försökt samla ihop mina resetips. Har ni synpunkter och egna tips tar jag tacksamt emot dem.

Resebroschyr

Vi har tagit fram en Resebroschyr som innehåller många konkreta råd och bra tips som hjälper dig att förbereda dig inför din resa. Skriv gärna ut och spara!

Vad och hur mycket ska man ta med?

Eftersom jag själv är ganska spontan och vill kunna göra saker utan att planera långt innan försöker jag släpa med mig det mesta som kan behövas i olika situationer. Det gäller även när jag är hemma.
Min bästa rekommendation är att ta med allt som behövs till diabetesen under resan och dubbla mängden. Ta också med reserv av sådant som kan gå sönder, t.ex. blodsockermätare, blodprovstagare, pennor m.m. En del pumpföretag kan låna ut en reservpump vid utlandsresa, men se alltid till att ha med insulinsprutor också på resan. Det blir ingen panik ifall det skulle bli strejk, hemresan uppskjuten eller annat krångel om man har mycket med sig.
Mitt insulin har blivit förstört av värme under en långresa som slutade i Kanada. Även om Kanada är ett civiliserat land var det krångligt, tog mycket tid och var dyrt att få ut nytt insulin. Min bästa rekommendation är att se till att inte insulinet blir för varmt. Det finns idag bra kylfodral (till skillnad från när jag reste, då man rekommenderade termos...) och en del bra "panik-tips" att ta till också.
Här hittar ni restips, indelat i olika kategorier:

Packa för diabetes 

Under resan

Rätt temperatur för insulinet

Tidsskillnad

Insulinpennor på hög höjd / tryckfall

Paniktips

Hoppas du får en riktigt bra resa!
/Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

 

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!