Packa för diabetes

Vad behöver du packa för diabetes när du ska ut och resa? Vi har sammanställt våra tips här och även tagit fram en packlista som du kan skriva ut, se nedan.

 

Packlista - resa med diabetes

 

Min allra största rekommendation är att ta med precis allt du behöver för diabetesen när man åker utomlands, gäller även för det mesta i Sverige. Det är inte lätt att skaffa de här sakerna ens i civiliserade länder, och det blir ofta väldigt dyrt. Även om man kanske kan få ut på försäkringen, behöver man oftast lägga ut pengar på plats. I Sverige kan det vara svårt att få ut hjälpmedel som är upphandlade via landstinget när man är på annan ort, och det kan tyvärr också bli hemskt dyrt ifall man behöver köpa på apoteket.

Diabetes kylfodral

Jag packar ner ungefär dubbelt så mycket av behovet, till alla diabetessaker: nålar, testremsor, lansetter till blodprovstagare, insulin, druvsocker, flytande socker och nya favoriten DexiShot. Dessutom ser jag alltid till att ta med extra insulinpenna (flergångs, ifall den man använder går sönder), extra blodsockermätare (kan vara en annan sort, bara det finns något som funkar) och extra blodprovstagare. Jag tar alltid med reservbatterier till mätaren också.

Kylfodral och min diabetesväska kan inte jag klara mig utan heller, jag tycker det bästa är att ha med ett stort kylfodral för allt reservinsulin och glukagonsprutan och förvara insulinet man använder dagligen i ett mindre kylfodral för två pennor alternativt pumpkylfodral. Använder du pump utan slang, Omnipod, finns idag inte något riktigt bra alternativ, en del lindar kalla omslag över poden.

OBS! Ta alltid allt till diabetesen i handbagaget ifall du flyger. Du har koll på temperaturen och det är inte heller någon risk att väskan försvinner.

Packa för diabetes extra tillbehör insulinpump

Använder du insulinpump tag med förbrukningsartiklarna till pumpen (infusionsset m.m.). Ska du på långresa kan det vara värt att undersöka ifall du kan få låna en reservpump under resan. Oavsett vad behövs alltid insulinpennor i reserv. Är man borta en längre tid behövs både snabb-insulin och långtidsverkande insulin. Eftersom blodsockret kan stiga mycket snabbt om pumpen slutar fungera är det bra att ha med en mätare för ketoner.

Packa för diabetes - intyg om diabetes

Glöm inte att be din diabetesläkare om skriftligt intyg om att du har diabetes. Det ska stå att du får ta med de mediciner du tar, insulin, pennkanyler och även att du får ta med extra mat inklusive söta drycker. Även om en del intyg om diabetes kan se ganska oproffsiga ut (vanliga A4-sidor) är det ganska jobbigt om man glömt.

Jag har rest enormt mycket med diabetes och endast en gång har någon bett att få titta på intyget. Då hade jag precis slängt mitt 20 år gamla nästan pulvriserade A4-papper, vilket resulterade i en lång (och ganska otrevlig) diskussion. Jag fick ta fram recept, insulinkartonger med mitt namn på innan de trodde mig. Idag har man ju inte längre pappersrecept, och jag tar inte alltid med mig kartongen till insulinet. Det är extra viktigt med intyget alltså.

 

Numera har jag även med mig flytande druvsocker DexiShot i handbagaget och brukar då visa upp intyget innan jag lägger upp alla småflaskor vid säkerhetskontrollen. Det har aldrig varit något problem.

Druvsocker

Det är svårt att hitta druvsocker utomlands (förutom i Tyskland). Se därför till att alltid ha med massvis av druvsocker. För-fyll gärna fickor i de kläder du eller ditt barn ska använda, så att du slipper lägga tid på det under semestern. De plastförpackade tabletterna tycker jag är helt överlägsna här. Jättebra om man har kläder med praktiska fickor, typ min huvtröja här. Mitt tips är att aldrig gå någonstans utan druvsocker (gäller hemma också), men ibland är det svårt att hitta bra plats. Om man har på sig strumpor kan man i värsta fall ha druvsocker i strumpskaften.


Så här mycket druvsocker tar jag med mig till min dotter och mig, för 1 vecka ungefär. Vill inte riskera att det tar slut, eftersom det alltid är svårt att hitta ersättning.

Druvsocker för resa

Kylfodral

Se till att inte insulinet blir för varmt, det vill säga över 30 grader Celsius. Det kan bli riktigt varmt även i Sverige och framförallt i bilen. Använd kylfodral om det finns risk!

I början trodde jag att det stora kylfodralet passade bäst när man inte har tillgång till kylskåp. Som när man ska på båtsemester, tågluffa, tälta. Men numera använder jag det även om man har tillgång till kylskåp, för jag har bättre koll på att insulinet inte fryser. I det stora kylfodralet lägger man alltså reservinsulinet och glukagonsprutan.

Det lilla kylfodralet passar bra för insulinpennorna du använder för tillfället. Det passar alltså vid alla varma tillfällen när insulinet riskerar att bli över 30 grader, även här hemma i Sverige. Kylfodral för insulinpump kan du använda om du har pump med slang.

Flytande socker

Glöm inte flytande socker! Jag tycker det är en billig försäkring, om man skulle få väldigt lågt blodsocker. Det går att få i sig flytande socker även om man knappt kan tugga och kan man undvika att åka ambulans eller ta Glucagonspruta är det här mycket bättre.

Flytande socker GlucoGel 3-pack Packa för diabetes

Glucagon

Om du ska vara på avlägsen plats, tag med Glucagonspruta! Om en person med diabetes fått så lågt blodsocker att hen blivit medvetslös ska denna användas. Ring alltid efter ambulans om det finns i närheten.

Glucagonsprutan innehåller ett hormon som frigör socker från levern i kroppen. Sprutan innehåller alltså inget socker i sig självt. En del kan må dåligt av Glucagonsprutan och kan behöva uppsöka sjukhus bara för att det tagit sprutan.

Har du redan haft flera insulinkänningar i rad, kan sockerförrådet i levern vara slut. Då fungerar inte Glucagonsprutan! Försök lägg flytande socker under läppen eller mot kinden i personens mun, det flytande sockret tas upp även ändå. OBS! se till att det inte rinner ner i halsen om personen inte kan svälja.

Det bästa är att försöka få in flytande socker innan personen blir medvetslös eller nära på.

Packa för diabetes - reservmat

Ta alltid med reservmat. Jag brukar ta med Digestive-kex. De innehåller en bra blandning av socker, fett och lite fiber ur blodsockersynpunkt. Bra som komplement när blodsockret sjunker och inte druvsocker räcker. Men i värsta fall kan jag ersätta en måltid med Digestive-kex för egen del. Det här är alltså ett slags panik-tips. ;)

Packa för diabetes - glöm inte reservmat som Digestivekex

Insulin i främmande kylskåpet

Finns kylskåp eller minibar på rummet är det viktigt att du kollar att det inte är för kallt - insulinet får inte frysa! Tag helst med kylskåpstermometer och mät temperaturen eller använd InsulinSaver - en pytteliten, supersmart uppfinning som varnar om det finns risk att insulinet kan bli för kallt (eller varmt)

Om det är OK temperatur kan du lägga in insulin, Glukagon och vad du behöver. OBS! för säkerhets skull, lägg insulinet högt upp i kylen, och gärna i en dörr (det är varmast där).

Jag har stött på alldeles för många kalla kylskåp och använder nästan alltid numera ett stort kylfodral för reservinsulinet även om kylskåp finns. Det är lätt att lägga ovanpå en väska (kräver luftcirkulation för att fungera) och de brukar hålla i flera dagar innan man behöver blöta om.

Läs mer om våra kylfodral här.

Packa för diabetes - ta bort onödiga förpackningar

Eftersom det blir en hel del extra att packa, jämfört med en person utan diabetes, försöker jag sortera bort det man inte behöver. T.ex. är en del kartonger som innehåller testremsor enormt stora, jag tar bort kartongerna och tar bara med mig burkarna.

Testremsor utan kartong_S Lansetter

Beroende på vilken blodprovstagare man använder, tar också olika kartonger olika stor plats. Tag bara med för det dubbla beräknade behovet föreslår jag. Om ni använder lansetter som ska bytas varje gång kan det vara bra att lägga lagom antal i en gammal filmburk eller liknande.

Packlista för diabetes - en sammanfattning

Här har jag sammanfattat det mesta. Det går också bra att skriva ut vår packlista för diabetes och använda

Skriv ut packlista för diabetes

 • Intyg om diabetes
 • (Försäkringskort inom EU)
 • Snabbinsulin
 • Långtidsverkande insulin
 • Nålar
 • Blodprovstagare
 • Testremsor blodsockermätare
 • Reservpenna flergångs
 • Reserv blodsockermätare
 • Reserv insulinpump
 • Batterier blodsockermätare / pump
 • Infusionsset
 • Annat förbrukningsmaterial till pump
 • Mätare för ketoner
 • Testremsor för ketoner
 • Druvsocker
 • Reservmat, typ Digestivekex
 • Flytande socker
 • Glucagonspruta
 • Kylfodral
 • InsulinSaver
OBS! Lägg allt i handbagaget om du flyger!
Frio kylfodral för insulinpennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värme
Köp nu!
DexiShot drickbart druvsocker cola lemonade
NYHET
DexiShot
DexiShot är vårt eget supersnabba och jättegoda drickbara druvsocker!
Köp nu!