Läkarintyg – resa med diabetes

Ska du med diabetes resa med flyg behöver du ett speciellt läkarintyg på engelska där det framgår att du har diabetes och vilken utrustning du behöver ha med dig i handbagaget. Här beskriver vi vilka regler som gäller och vad som bör ingå i läkarintyget. Allt för att din resa ska bli så smidig som möjligt.

Regelverket – resa med diabetes

Så här skriver Transportstyrelsen i januari 2023:

”Receptbelagd och receptfri medicin och sjukvårdsartiklar i vätskeform får medföras utan begränsning dvs. du kan ta med det du behöver under resan och din bortavaro. Detta gäller också kylklampar eller motsvarande då du medför medicin som kräver detta.”

Det betyder att det alltså är tillåtet att flyga både med receptbelagd och receptfri medicin men speciella regler kan gälla i olika länder. Det är en fördel, men inget krav, att ha med sig medicinerna i originalförpackningen.

Tyvärr har säkerhetskontrollen på vissa flygplatser blivit strängare, trots att det står tydligt beskrivet i reglerna.

 • Insulin är i vätskeform och får varken frysa eller bli för varmt.
 • Insulin måste förvaras inuti flygkabinen, annars riskerar det att frysa och bli förstört.
 • Insulin kan även behöva kylas under resan och måste då förvaras i speciella kylfodral, som det vattenkylda systemet FRIO kylfodral eller specialväskor för kylning av medicin.

En del flygbolag vill vara hjälpsamma och erbjuder förvaring av insulinet i planets kylskåp. Det här vill vi starkt avråda från, eftersom det är stor risk att insulinet fryser och blir verkningslöst.

Vid flygresa behövs läkarintyg resa med diabetes

För dig som har insulinbehandlad diabetes är det mycket viktigt att du har med ett läkarintyg för att resan ska fungera, se nedan.

Vi vill även tipsa om att förvara läkarintyget tillsammans med passet, så du har allt på samma ställe.

Läkarintyg för insulinbehandlad diabetes

Läkarintyget måste vara på engelska. Många svenska läkare skriver intyget både på svenska och engelska.

I läkarintyget ska det framgå att du har insulinbehandlad diabetes och vilken utrustning du behöver ta med i handbagaget inuti flygkabinen. Det är självklart upp till din läkare hur han eller hon vill formulera det, det här är några tips.

Innehåll i läkarintyget

  • Personen har insulinbehandlad diabetes
  • Om personen har insulinpump är det bra att det står specifikt
  • Insulin måste medtagas
  • Allt insulin måste förvaras i handbagaget inuti flygkabinen
  • Injektionshjälpmedel (kanyler, sprutor, injektionspennor, insulinpump) får medtagas
  • Testmaterial (blodsockermätare, testremsor och lansetter) får medtagas
  • Eventuellt annan medicin och hjälpmedel personen behöver
  • Druvsocker och söta drycker för att behandla låga blodsocker
  • Kylväskor för insulin och andra mediciner får medtagas, till exempel FRIO kylfodral eller andra kylklampar.

Exempel på text i läkarintyg – resa med diabetes

Här har vi kopierat texten från ett verkligt läkarintyg som har fungerat bra. Det är ganska kort så det rymmer både svensk och engelsk text på samma sida. Vi inser att det inte är en direkt översättning mellan svenska och engelska, men intyget har som sagt fungerat bra både i Sverige och utanför.

Din läkare vet naturligt vis vad det ska stå före och efter texten om diabetes.

De flesta läkarintyg är ”bara” en vanlig A4-sida med text och underskrift och kanske stämplar. Vi tipsar om att skanna och även spara pdf:en i mobilen, så att du har flera kopior om det slits.

Svensk text – läkarintyg resa med diabetes

Denna person har insulinberoende diabetes och måste alltid ha insulin, injektionshjälpmedel (kanyler, sprutor, injektionspennor, insulinpump) och testmaterial (som mätare, lansetter) med sig i handbagaget i flygkabinen. För att behandla låga blodsocker behöver personen också ha druvsockertabletter eller söt dryck i flaska i handbagaget. Kylväska (som FRIO kylfodral) för kylning av insulin får medtagas. Inget insulin får förvaras i planets bagageutrymme pga risk för frysskador.

Läkarintyg resa med diabetes bör även beskriva att söta drycker som flytande druvsocker tillåts i handbagaget.

Engelsk text – läkarintyg resa med diabetes

This person has insulin dependent diabetes and always needs to carry insulin, injection equipment (needles, syringes, insulin pens, insulin pump) and self-testing equipment (as meters, lancett needles) in the hand luggage in the plane cabin. For the treatment of low blood sugars glucose tablets or sweet fluids in a bottle need to be carried in the hand luggage. Cool bag for insulin (as FRIO cooling wallets) need to be carried in the hand luggage. No insulin should be kept in the storage area due to the risk of freezing.

Kan jag göra något mer?

Reglerna för vad man får ta med sig när det gäller mediciner har varit samma under lång tid men tyvärr kan hanteringen vid olika flygplatser ändå skilja sig åt.

Det händer att personer får problem vid säkerhetskontrollen trots att man gjort det man ska. Det här är en trist utveckling, det har inte varit så tidigare.

Utöver att ha läkarintyg för resa med diabetes och bra packning, kan du även kontakta ditt flygbolag innan resan och be om hjälp.

Vi vill samtidigt påpeka att det fungerar utmärkt i de allra flesta fall fortfarande. Men om du har tight med tid och kanske har mycket med dig inför långresa kan det vara ett bra tips.

 

Lycka till med flygningen!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

Läs mer

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!