Fotvård vid diabetes – Tips och råd

Alla med diabetes vet att man ska ha extra koll på sina fötter, men vad är det egentligen man ska ha koll på. Behöver man fotvård vid diabetes redan när man är ung eller är det bara över en viss ålder eller när man haft diabetes under en längre tid? Och, viktigast av allt, vad gör man för att undvika problem?

Lise-Lott Hoffman, på Stockholms Medicinska Fotklinik, ger oss sina bästa tips!

Varför är fötterna viktiga vid diabetes

Varför är det så viktigt att ha hand om sina fötter vid diabetes? Jo det handlar om blodcirkulationen i fötterna. Efter en längre tid med diabetes försämras ofta blodcirkulationen i kroppen. Det är individuellt när det sker och i vilken grad.

Däremot innebär en försämrad blodcirkulation både att känseln minskar och att sår läker sämre. Dessutom försämras även själva sårläkningen av högre blodsocker.

På fötterna märker man kanske inte om man får ett litet sår, det är svårt att se även för en yngre person. Har man otur blir såret värre och i värsta fall infekterat och i några fall går så illa att foten behöver amputeras. Det händer faktiskt fortfarande i Sverige. Därför är det oerhört viktigt att förebygga sår på fötterna. Har man svårt att själv inspektera fötterna rekommenderar vi medicinsk fotvård vid diabetes, naturligtvis i kombination med årlig läkarundersökning.

Fotvård vid diabetes – allmänna råd

Här har vi sammanställt Lise-Lott Hoffmans råd. Lise-Lott har arbetat med medicinsk fotvård vid diabetes i över 17 år. Hon har även varit lärare för andra fotvårdsterapeuter i ca 5 år. Självklart är det inte bara personer med diabetes som får fotvård vid Stockholms Medicinska Fotvårdsklinik, det är många andra. Viktigt att påpeka är att Lise-Lott och andra medicinska fotvårdare alltid rekommenderar personer med allvarliga sår vidare till läkarbesök. 

Ett läkarbesök/år

Lise-Lott tipsar om att man som diabetespatient har rätt till att 1 gång per år få sina fötter undersökta hos sin diabetesmottagning för att försöka förebygga och i tid hitta eventuella skador. Se till att du tar av dig strumpor och skor och att läkaren verkligen tittar på fötterna, och inte nöjer sig med att bara fråga.

Titta gärna igenom dina fötter en gång i veckan och var uppmärksam på om det kommit nya sår, förhårdnader, röda märken osv Upptäcker du något så behöver du fundera över vad det kan bero på.

Fotvård vid diabetes – välja rätt skor

Ett bra sätt att utöva egen ”fotvård vid diabetes” är att välja rätt skor som passar fötterna. Helst ska man ha flera olika par skor som man varvar med för att undvika skav på samma ställen under längre tid. Se till att alltid mäta foten när du köper nya skor så att du får rätt storlek – gå inte runt med för små skor! Köp alltid skor på eftermiddagen när fötterna är som mest svullna!

Undersök dina skor ibland och se så att det inte finns några skavande kanter, trasig sula eller annat som kan påverka foten.

Gå aldrig runt med småsten och grus i skorna.

Fotvård vid diabetes - Klippa naglarna

Klipp naglarna minst var 4-6:e vecka. Tips är att trycka med tummen fram på tån. När tummen känner nagelkanten är det dags att klippa!

Naglens form ska vara jämn/ rak. Om man klipper nageln ”rund” så finns risk att falsen (huden på kanten) faller in över nageln vilket kan leda till nagletrång. Lämna en liten vit kant kvar på nageln när du klipper. Smörj gärna naglarna med nagelolja!

 

Vid fotvård vid diabetes ska naglarna kontrolleras

Fotvård vid diabetes - Fila fötterna

Undvik att fila på förhårdnader (alternativt max 1 gång/ månad) då detta är en nötning på huden som kroppen automatiskt reagerar på som ett hot och svarar genom att skapa ännu mera förhårdnader. Detta gäller alla inte bara dig med diabetes, men ännu viktigare för dig med diabetes att veta om! Om du ändå behöver fila – se till att foten/ filen är blöt då blir filningen mer skonsam. 

Fotvård vid diabetes - Tvätta fötterna/ Fotbad

Tvätta fötterna dagligen och torka noga mellan tårna. Byt även strumpor varje dag! När du tvättar strumpor – vänd dem ut och in så försvinner även smuts som finns inuti strumporna.

Fotbad kan du gärna göra en gång i veckan! Inspektera samtidigt fötterna. Om du har svårt att nå och se dina fötter – använd en spegel till hjälp!

Fotvård vid diabetes - Smörja fötterna

Viktigt att smörja fötterna ofta, speciellt om de är torra för att undvika sprickor. Vi rekommenderar Ringblom Special, finns både i större pumpflaska och mindre tub som är bra att ha med tex vid resa.

Smörj in fötterna dagligen med bra hudkräm
Fotvård vid diabetes - Kontrollera fötterna och leta efter förhårdnader eller små prickar.

Fotvård vid diabetes - Diabetesstrumpor

En bra diabetesstrumpa är en mjuk strumpa utan hård resår vilket kan försämra blodcirkulationen eftersom den klämmer åt den ytliga blodcirkulationen. De ska inte heller ha hårda eller irriterande sömmar som kan ge skavsår på fötterna.

Var noga att välj rätt storlek. En för trång strumpa klämmer lätt ihop tårna och en för stor kan vecka sig i skon och ge skavsår.

Strumpan bör vara bambu eller ylle, båda material med samma typ av egenskaper:

*fukttransporterande och håller fötterna torra (vilket bomull inte gör)

*värmer på vintern och kyler på sommaren

*naturligt antibakteriella (motverkar problem med dålig lukt)

*speciellt bambu är mycket mjukt och skönt material

Använd bra diabetesstrumpor

Fotvård vid diabetes – råd för barn och tonåringar

Barn och tonåringar har som regel inte så stora problem, däremot kan man vinna mycket på att föräldrarna kollar fötterna redan i ung ålder.

Klippa naglarna rätt

Som förälder till ett barn/ tonåring med diabetes bör man tänka på att klippa tånaglarna rätt – inte för kort eller för snett (om tonåringen klipper själv, titta gärna på fötterna ibland)

Välja rätt skor

Var noga med val av skor och se till att det blir rätt storlek. Kontrollmät gärna och lite inte bara på att barnet säger att skon är skön! Känn även inuti skon, och undvik skor med sömmar som skaver på insidan. Ett vanligt besparingssätt hos skoproducenter är att skarva innerskon men låta ytterskon vara tillverkad i ett stycke.

Kontrollera skor

Gå aldrig runt med småsten och grus i skorna. Det här är extra viktigt för föräldrar till barn och tonåringar med diabetes att kolla

Stort tack till Lise-Lott Hoffman, medicinsk fotvårdare på Stockholms Medicinska Fotklinik, som har berättat om fotvård vid diabetes.

Frio kylfodral för insulinpennor
Bästsäljare

FRIO kylfodral

Håller ditt insulin svalt i värme
Köp nu!
DexiShot drickbart druvsocker cola lemonade
Bästsäljare

DexiShot

Köp nu!