Skolstart med diabetes

Skolstart är stort för alla, barn som föräldrar. Något man ser fram emot men också är lite rädd för. Som förälder ska man lämna över sitt barn i skolans vård, skolan är ofta större och har inte lika mycket koll på barnet som i förskolan. Barnet kommer träffa många nya barn och få nya lärare. Skolstart med diabetes är en mycket större sak än bara skolstart. Allra störst är det kanske för oss diabetesföräldrar, vi måste göra vårt bästa för att någon annan ska hjälpa våra barn i skolan.

Tyvärr skiljer sig det sig en del mellan olika kommuner och skolor angående vilken hjälp man får. Även om de nationella råden är desamma. En del skolor är fantastiskt bra medan det kan vara betydligt tuffare i andra. Det finns till och med exempel på barn som flyttat till en annan skola för att få bättre hjälp med diabetesen.

Skolstart med diabetes

Förbered för skolstart med diabetes

Det är mycket som ska fungera när barnet med diabetes är i skolan. All utrustning måste finnas med och samtidigt måste det finnas personer runt barnet som kan förstå och ta ansvar.

Det tog några rundor innan vi hittade en bra balans för min dotter som fungerade. Den text vi tog fram 2009 går att ladda ner här. Kan någon använda delar av det är det toppen. Det går att ladda ner i Word så att ni kan anpassa till vad som fungerar.

Diabetes i skolan - vår plan

Vi är övertygade om att det finns massor av bra tips som förtjänar att samlas. Oavsett om du är förälder till barn med diabetes nu eller har gått i skolan själv med diabetes. Hjälp oss med bättre tips så fler kan ha nytta av dem. Mejla dina tips till marie@diabeticdesigned.se

Här kan du även ladda ner vårdplanen som nationella diabetesteamet tagit fram här.

nationell vårdplan

Vår egen skolstart med diabetes

Min dotter var 8 år när hon fick diabetes typ 1, mitt i vårterminen i årskurs 2. Hon hade ju redan gjort en vanlig skolstart något år tidigare så för henne blev skolstarten med diabetes lite lättare. Hon kände ju sina klasskamrater och lärare. Jag var faktiskt enormt tacksam över att jag själv hade diabetes, det gällde däremot att få skolan att förstå.

Vi hade enormt stor tur, min dotters skolsköterska ordnade precis allt. Hon såg till att hälften av personalen som hade hand om min dotter hade gått Karolinska sjukhusets diabetesutbildning innan min dotter kom tillbaka. Den andra hälften utbildades vid nästa tillfälle någon månad senare. Stort tack för det Annika.

Och min dotters klasslärare var jättebra. Hennes mamma hade diabetes så hon förstod. Läraren kom med många bra förslag på förändringar. T.ex. att flytta fruktstunden till före rasten istället som den tidigare var, bara för min dotters skull. Stort tack för det Marika.

Dessutom lyssnade vi på vad min dotter ville. Hon ville verkligen inte sitta i matsalen och ta insulin vid matbordet (då). Vi lät henne istället vara kvar i klassrummet och ta blodprov och insulin, tillsammans med en kompis. De gick sedan till matsalen, förbi kön, och fick maten direkt.

Min dotter fick en extra resurs för sin diabetes, som var med henne i årskurs 2 och 3. Vi behövde aldrig kämpa för det. Var resursen bort gick vår fantastiska skolsköterska själv in och hjälpte till i klassen.

Jag vet att vi hade fantastisk tur och skulle önska att fler blev positivt överraskade av skolan.

Hjälp oss hjälpa

Vårt önskemål är att alla kan hjälpas åt att skriva ner så många tips ni kan. Är du diabetesförälder idag har du förmodligen många tips som kan hjälpa andra. Men även du som minns sin egen skolgång med diabetes kan ha värdefulla tips. Vi hoppas få ihop mer material, som vi kan lägga upp här, som kan göra det lättare för både barn och vuxna.

Vi har tidigare sålt ett speciellt skolpaket för diabetes, med de viktigaste man behöver i skolan. Naturligtvis utöver det personliga, som insulinpenna eller pump, blodsockermätare mm. Förhoppningsvis kan vi erbjuda skolstartspaket snart igen!

 Diabetic Designeds Diabetes Skolpaket

Mejla era tips och synpunkter till marie@diabeticdesigned.se

Varma hälsningar
Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed

Här kan du läsa mer om vad andra skriver om skolstart med diabetes: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/egenvard-i-forskolan-och-skolan
https://www.barndiabetesfonden.se/for-drabbade/typ-1-diabetes-i-barnomsorg-och-skola/
https://www.diabetes.se/diabetes/leva/diabetes-i-skolan/

Frio kylfodral för insulinpennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värme
Köp nu!
DexiShot drickbart druvsocker cola lemonade
NYHET
DexiShot
DexiShot är vårt eget supersnabba och jättegoda drickbara druvsocker!
Köp nu!