Druvsocker vid insulinkänning

De flesta personer med diabetes drabbas då och då av lågt blodsocker, så kallade insulinkänningar. Det är när blodsockret faller till farligt låga nivåer. Har man typ 1 diabetes eller insulinbehandlad typ 2 diabetes kan detta hända mycket snabbt. Då behöver man 1) få stopp på blodsockerfallet och 2) snabbt höja blodsockret till normala värden. Vi rekommenderar alltid druvsocker vid insulinkänning för att snabbt få ordning på blodsockret.

Varför druvsocker vid insulinkänning?

Det finns flera orsaker till varför vi rekommenderar druvsocker.
  • Druvsocker är snabbast – det är möjligt att känna effekten redan inom 30 sekunder.
  • Druvsocker går att dosera exakt
  • Mindre risk för rekyleffekt, där högt blodsocker uppstår efter lågt.
  • Mindre risk för extrema hungerskänslor och hetsätning, som kan uppstå vid lågt blodsocker.
LIFT druvsocker citron-lime kan lätt doseras vid insulinkänning
Det går lätt att äta rätt antal tabletter druvsocker för att höja blodsockret.

Vill du veta hur stor din rekommenderade dos är, använd Diabetic Designeds druvsockerdoserare.

Hur snabbverkande är druvsocker?

Druvsocker är de snabbaste snabba kolhydrater vi känner till.

Ett mått på hur snabba kolhydrater är GI-värdet, som du kan läsa mer om här. Livsmedel med GI-värde under 55 räknas som låga. Har livsmedlet GI-värde över 70 räknas det som högt. Vanligt strösocker har betydligt högre GI-värde på ca 100, alltså mycket högt. Men druvsocker har i särklass högst GI-värde, hela 141.

Druvsocker har alltså ungefär dubbelt så högt GI-värde som ett livsmedel som går snabbt ut i blodet (2*70=140), och är ungefär 40% snabbare än vanligt socker.

Vi har faktiskt inte hittat något livsmedel med högre GI-värde än druvsocker! Om du hittar, tipsa oss gärna.

Vad finns det för sorts druvsocker?

Det druvsocker som flest känner till är nog Dextrosol tabletter. Dextrosol finns i vanliga livsmedelsbutiker, på apotek och i hälsokost. Många kallar faktiskt druvsocker för dextrosol, trots att det är ett varumärke.

Men det finns många andra olika varumärken och former.

Det finns stora druvsockertabletter, mindre druvsockertabletter, druvsocker i rullar, druvsocker i vattentäta rör, singelpackade druvsockertabletter (de båda senaste sorterna är bra vid vatten och det singelpackade passar perfekt i fickor), flytande och drickbart druvsocker. Hos Diabetic Designed hittar dessutom druvsocker i storpack.

Så här ser drickbart druvsocker ut, supergoda GlucoShot som innehåller hela 15 gram druvsocker och dricks upp på några sekunder. Många med diabetes uppskattar att slippa tugga på många tabletter.

Det finns flytande druvsocker (ofta kallat flytande socker) som är ovärderligt om blodsockret sjunkit så mycket att personen har svårt att svälja. Flytande socker kan faktiskt hjälpa till att rädda liv.

Flytande druvsocker vid insulinkänning.

Vi är ganska säkra på att Diabetic Designed har Sveriges största sortiment av druvsocker. Och vi har många sorters druvsocker du har mycket svårt att hitta någon annanstans.

Supergod smak av cola, druvsocker vid insulinkänning.

Vilket druvsocker ska man välja?

Vilket druvsocker man väljer är en smaksak. Allt druvsocker är lika effektivt vid insulinkänning. Det viktiga är att äta druvsocker och inte "passa på" att äta något godare vid insulinkänning. Risken är att druvsockret fortsätter att sjunka innan det börjar stiga, med rekyleffekt i form av högt blodsocker som följd.

För att göra det lättare att hitta det som du gillar bäst har vi flera olika provpaket. Hoppas du hittar ett druvsocker du gillar!

LIFT druvsocker finns i smakerna hallon, blåbär, citron och apelsin
LIFT druvsocker finns i smakerna hallon, blåbär, citron och apelsin.

Gott provpaket druvsocker vid insulinkänning. Druvsocker Prova rullar

Kan druvsocker blir gammalt?

Vad händer när druvsockrets Bäst Före-datum har passerat? Märker man någon skillnad på effekten och börjar det smaka konstigt eller äckligt?

Vi bestämde oss för att ta reda på detta och ordnade ett smaktest med riktigt gammalt druvsocker.

Frio kylfodral för insulin pennor
Bästsäljare
FRIO kylfodral
Håller ditt insulin svalt i värmen
Köp nu!
Gluco shots Lift bär citron lime prova på
Bästsäljare
Gluco Shot
Gluco Shot är ett helt nytt snabbt sätt att höja blodsockret, som passar jättebra vid diabetes.
Köp nu!