Jul med diabetes
Jul med diabetes - maten är utmaningen
Varför den svenska traditionella högtidsmaten innehåller så mycket socker vet jag inte, men så är det tyvärr. Det gäller sillen, skinkan, senapen, den klassiska rödkålen eller brunkålen, Janssons frestelse och mycket annat. Om man serveras traditionellt svenskt julbord och inte har haft möjlighet att påverka finns det några saker man kan göra för att hålla blodsockret så bra som möjligt.
Starta med grönsaker, någon sallad eller något som innehåller mycket fett. Då kommer sockret att gå ut långsammare i blodet.
Tipset att dricka 1-2 msk vinäger (utspätt i vatten) en halvtimme innan julbordet ger mycket bättre blodsocker (om du står ut med smaken).
Men mitt bästa tips är: Ät bara det du verkligen gillar! Strunta i alla måsten, speciellt när det gäller mat som innehåller kolhydrater. Gillar du inte potatis strunta i den eller vad det nu kan vara, det är lätt att få i sig tillräckligt med kolhydrater ändå.
Ta mindre portioner.
Tänk på att julmaten är mycket fetare och saltare än mat i största allmänhet. Äter du mycket fet mat går kolhydraterna ut långsammare i blodet.
För dig som tar insulin kan du behöva ta en mindre dos först och ytterligare en dos när första snabbinsulinet går ur kroppen. Även om du äter mer mat än vanligt. Mät eller kolla blodsockret ofta.
Eller varför inte ta en promenad efter julmaten. För alla oss som har hund är det rutin men även om man inte har hund kan det vara skönt att komma ut. Både du och blodsockret mår bra av promenaden. Drick mycket (alkoholfritt) för att kompensera mängden salt. Hoppas din jul med diabetes blir bra och att våra tips kan hjälpa till.
Sockerfria alternativ till julens söta drycker
Det enklaste att hantera är dryckerna. De flesta söta drycker har idag bra sockerfria alternativ, antingen du köper färdigt eller gör egen.
Sockerfri Julmust
Numera finns nästan alltid light versioner av de vanligaste dryckerna, som sockerfri Julmust. Precis som övrig lightläsk är den sockerfria julmusten oftast sötad med aspartam.
Smaksatt mineralvatten
För mig som vant mig av med läsk (jag har aldrig varit så förtjust i söta drycker) är smaksatt mineralvatten är det bästa alternativet. Det finns så många goda smaker idag, de innehåller inga kalorier och inget sötningsmedel. Eller naturligtvis mineralvatten utan smak eller vanligt vatten.
Sockerfri glögg
Glögg tycker jag är en av de svåraste dryckerna ur blodsockersynpunkt. En vanlig glögg är ungefär som att dricka koncentrerad saft utspädd med 1 del vatten och det är svårt att klara med bra blodsocker i behåll. Är man bortbjuden är mina bästa tips att bara ta någon matsked eller hålla sig till kaffe och te, det brukar alltid finnas. Recept på jättegod sockerfri glögg hittar via knappen nedan. Receptet är gjort på rödvin med alkohol men det går lika bra att använda alkoholfritt vin som bas. Vanligt rödvin och alkoholfritt har relativt låg sockerhalt, till skillnad från om man använder någon saft som bas.
Det finns även en sockerfri glögg utan alkohol från Saturnus. Den går att köpa i många livsmedelsbutiker.
Julbordet - jul med diabetes
Här kommer information om några av julbordets rätter och hur man kan hantera dem med tanke på diabetes.
Sill
Sill innehåller alltid socker, det mesta finns dock i lagen sillen ligger i. Älskar du sill ska du naturligtvis äta det. Om du vill minska sockerintaget, försök att undvika spadet som innehåller mest kolhydrater. Det går även att skölja av sillen i vatten, men personligen tycker jag att det är att gå för långt.
Julskinka
Själva skinkan innehåller inte så mycket socker utan kolhydraterna finns i griljeringen, som vanligen görs med söt senap och ströbröd. Vill du dra ner på sockerinnehållet går det att äta julskinka utan griljering. Samtidigt är ju griljeringen det som gör skinkan till julskinka. Välj själv hur du äter julskinkan.
Fler gröna rätter på julbordet
Ett bra sätt att göra julmaten lite vänligare ur blodsockersynpunkt är att lägga till mer grönsaker. På vårt julbord brukar de gröna rätterna variera men vi har bl.a. testat varm brysselkålssallad, broccoligratäng, kålsallad eller syrad rödkål. Det brukar uppskattas av de flesta.
Veganska alternativ
Idag blir det allt vanligare med veganska alternativ. I princip innehåller nästan alla betydligt mer kolhydrater än proteinet det ersätter. Det finns t.ex. olika recept på vegansk julskinka - som består av allt från rotselleri, kålrot eller seitanmjöl (ett specialmjöl med gluten). Var noga att kolla upp innehållet om du äter mycket.
Sockerfria lussebullar
Jag älskar lussebullar och delar med mig av receptet till ”Världens godaste lussebullar”, om man inte vet förstår man inte att de är sockerfria. Vi har dessutom ett mycket bra recept på glutenfria lussebullar utan socker, fast jag tycker det är svårt att få lika bra smak på de utan gluten jämfört med med gluten. Har ni glutenintoleranta med under julen är ett bra tips att ha annorlunda form på lussebullarna utan gluten.
Sockerfritt julgodis
Vi har recept på jättegod ischoklad med sötningsmedel, mycket lågt kolhydratsinnehåll perfekt för oss med diabetes. Det går snabbt att göra ischoklad.
Vi har supergod ”knäckkola” gjord på kondenserad mjölk och sötningsmedel. Den är inte helt fri från kolhydrater men innehåller betydligt mindre kolhydrater än vanlig knäck. Dessutom går kastrull och annat lätt att diska, inte alls som vanlig knäck.
Vi har ett superbra recept på sockerfria (laktosfria och även veganska) chokladbollar här.
Nästan sockerfri mandelmassa
Vi har också ett mycket gott recept på hemmagjord mandelmassa. Det innehåller massor av mandel, sötningsmedlet Stevia och Agavesirap. Mandelmassan är riktigt bra för blodsockret, fettet i mandeln gör de få kolhydraterna som ingår är mycket långsamma. Det är faktiskt inte så svårt som det låter, men man behöver en mixer. Det är samma mandelmassa som barnen på Diabeteskalaset fick göra eget godis av under flera år, innan det fanns sockerfritt godis som inte gav magproblem. Gör egna marsipanfigurer och doppa i smält choklad!
Lämna en kommentar