Jul med diabetes
Jul med diabetes behöver inte vara så krångligt. När man tänker efter är det faktiskt bara det man äter som kräver extra omtanke: julmaten, julgodiset och julens söta drycker. Här kommer några av mina diabetestips inför julen. Jag är jättetacksam om du vill hjälpa till med dina tips.
Jul med diabetes - tips för bättre blodsocker under julen
Varför den svenska traditionella högtidsmaten innehåller så mycket socker vet jag inte, men så är det tyvärr. Det gäller sillen, skinkan, senapen, den klassiska rödkålen eller brunkålen, Janssons frestelse och mycket annat. Om man serveras traditionellt svenskt julbord och inte har haft möjlighet att påverka finns det några saker man kan göra för att hålla blodsockret så bra som möjligt.
Starta med grönsaker, sallad eller något som innehåller mycket fett. Då kommer kolhydraterna att gå ut långsammare i blodet.
Tipset att dricka 1-2 msk vinäger (utspätt i vatten) en halvtimme innan julbordet funkar faktiskt, det ger mycket lägre blodsockertopp (om du står ut med smaken).
Men mitt bästa tips är: Ät bara det du verkligen gillar! Strunta i alla måsten, speciellt när det gäller mat som innehåller kolhydrater. Gillar du inte potatis strunta i den eller vad det nu kan vara, det är lätt att få i sig tillräckligt med kolhydrater ändå.
Ett annat bra tips är: Ta mindre portioner!
Tänk på att julmaten är mycket fetare och saltare än mat i största allmänhet, utöver att den innehåller mycket socker. Äter du mycket fet mat går kolhydraterna ut långsammare i blodet. För dig som tar insulin betyder det att du kan behöva dela upp insulinet i flera doser. Och tänk på att du kan behöva fylla på när snabbinsulinet går ur kroppen. Mät och kolla blodsockret extra ofta.
Vet du i förväg att du ska äta godis med vanligt socker? Ta insulinet tidigare än du brukar. Då har det större effekt och blodsockertoppen blir mindre, när sockret från godiset går ut i blodet.
Att ta en promenad efter julmaten är också ett bra tips. Både du och blodsockret mår bra av promenaden.
Drick mycket (vatten eller annat alkoholfritt) för att kompensera mängden salt.
Nu över till detaljerade tips om olika mat- och drycker som ofta finns på julbordet.
Alternativ till julens söta drycker
Det enklaste att hantera är dryckerna. De flesta söta drycker har idag bra sockerfria alternativ, antingen du köper färdigt eller gör egen.
Sockerfri glögg
Glögg är en av de svåraste dryckerna ur blodsockersynpunkt. Vanlig glögg är ungefär som att dricka koncentrerad saft utspädd och det är svårt att klara med bra blodsocker i behåll. Är man bortbjuden är mina bästa tips att bara ta någon matsked och därefter hålla sig till kaffe och te, det brukar alltid finnas. Recept på jättegod sockerfri glögg hittar via knappen nedan. Receptet är gjort på rödvin med alkohol men det går lika bra att använda alkoholfritt vin som bas. Vanligt rödvin och även alkoholfritt har relativt låg sockerhalt, till skillnad från om man använder någon saft som bas.
Hinner du inte göra egen, finns det 1 sockerfri glögg utan alkohol från Saturnus. Den går att köpa i många livsmedelsbutiker.
Sockerfri Julmust
Numera finns nästan alltid light versioner av de vanligaste dryckerna, som sockerfri Julmust. Precis som övrig lightläsk är den sockerfria julmusten oftast sötad med aspartam.
Smaksatt mineralvatten
För mig som vant mig av med läsk (jag har aldrig varit så förtjust i söta drycker) är smaksatt mineralvatten det bästa alternativet. Det finns så många goda smaker idag, de innehåller inga kalorier och inget sötningsmedel. Eller naturligtvis mineralvatten utan smak eller vanligt vatten.
Julbordet - jul med diabetes
Mycket av det som finns på julbordet innehåller alltså socker.
Sill
Sill innehåller alltid socker, det mesta finns dock i lagen sillen ligger i. Älskar du sill ska du naturligtvis äta det. Om du vill minska sockerintaget, försök att undvika spadet som innehåller mest kolhydrater. Det går även att skölja av sillen i vatten, men personligen tycker jag att det är att gå för långt.
Julskinka
Själva skinkan innehåller inte så mycket socker utan kolhydraterna finns i griljeringen, som vanligen görs med söt senap och ströbröd. Vill du dra ner på sockerinnehållet går det att äta julskinka utan griljering. Samtidigt är ju griljeringen det som gör skinkan till julskinka. Välj själv hur du äter julskinkan.
Fler gröna rätter på julbordet
Ett bra sätt att göra julmaten lite vänligare ur blodsockersynpunkt är att lägga till mer grönsaker. På vårt julbord brukar de gröna rätterna variera men vi har bl.a. testat varm brysselkålssallad, broccoligratäng, kålsallad och syrad rödkål. Det brukar uppskattas av de flesta.
Veganska alternativ
Idag blir det allt vanligare med veganska alternativ. I princip innehåller nästan alla veganska rätter betydligt mer kolhydrater än proteinet de ersätter. Det finns t.ex. olika recept på vegansk julskinka - som består av allt från rotselleri, kålrot eller seitanmjöl (ett specialmjöl med gluten). Var noga att kolla upp innehållet om du äter mycket.
Julgodis
Det är tufft för diabetesen med mycket godis och sötsaker under julen. Ett tips är att köpa sockerfritt i förväg. Vi tipsar om riktigt god sockerfri choklad och sockerfri mandelmassa. Vi har även flera bra recept på sockerfritt godis du gör själv.
Det är alltid enklast att äta godis och desserter med socker direkt efter maten, ur blodsockersynpunkt. Tänk också på att det kan vara bra att ha några timmar på sig att rätta till ett krångligt blodsocker, innan man går och lägger sig.
Sockerfri mandelmassa är toppen på julbordet
Oavsett om du lagar din egen sockerfria mandelmassa eller köper färdig, är det perfekt på julbordet. Har du inte tid att göra egen, handlar du din färdiga här:Vill du göra din egen sockerfria mandelmassa, vill vi tipsa om "världens bästa recept". Mandelmassan innehåller massor av mandel, naturligt sötningsmedel från Sukrin och lite Agavesirap. Mandel innehåller knappast några kolhydrater och (det nyttiga) fettet i mandeln gör att de få som ingår är mycket långsamma.
Det är samma mandelmassa som barnen på Diabeteskalaset fick göra godis av under flera år, innan det fanns sockerfritt godis som inte gav magproblem. Alltså innan den här goda sockerfria mandelmassan fanns att köpa.
Gör ditt eget julgodis av mandelmassa, doppa till exempel i smält choklad eller garnera med nötter!
Gör eget sockerfritt julgodis
Vi har recept på jättegod ischoklad med sötningsmedel, mycket lågt kolhydratsinnehåll perfekt för oss med diabetes. Det går snabbt att göra ischoklad.
Vi rekommenderar verkligen vårt recept på sockerfria (laktosfria och även veganska) chokladbollar .De går både att göra i en snäll barnversion och lite vuxnare smak.
Hinner du baka innan jul? Vi delar med oss av receptet till ”Världens godaste sockerfria lussebullar”, finns även i en glutenfri variant.
Hoppas din jul med diabetes blir bra och att våra tips kan hjälpa till! Det här skrev jag 2019 och har uppdaterat kontinuerligt efter det, nu senast i december 2024. Har du något bra tips du vill dela med oss? Mejla oss gärna på info@diabeticdesigned.se
Tack för att du läste!
Diabeteshälsningar Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed