Jul med diabetes
Jul med diabetes - maten är utmaningen
Varför den svenska traditionella högtidsmaten innehåller så mycket socker vet jag inte, men så är det tyvärr. Det gäller sillen, skinkan, senapen, den klassiska rödkålen eller brunkålen, Janssons frestelse och mycket annat. Om man serveras traditionellt svenskt julbord och inte har haft möjlighet att påverka finns det några saker man kan göra för att hålla blodsockret så bra som möjligt.
Starta med grönsaker, sallad eller något som innehåller mycket fett. Då kommer kolhydraterna att gå ut långsammare i blodet.
Tipset att dricka 1-2 msk vinäger (utspätt i vatten) en halvtimme innan julbordet funkar faktiskt, det ger mycket lägre blodsockertopp (om du står ut med smaken).
Men mitt bästa tips är: Ät bara det du verkligen gillar! Strunta i alla måsten, speciellt när det gäller mat som innehåller kolhydrater. Gillar du inte potatis strunta i den eller vad det nu kan vara, det är lätt att få i sig tillräckligt med kolhydrater ändå.
Ett annat bra tips är: Ta mindre portioner!
Tänk på att julmaten är mycket fetare och saltare än mat i största allmänhet. Äter du mycket fet mat går kolhydraterna ut långsammare i blodet. För dig som tar insulin betyder det att du kan behöva ta flera doser, först en mindre dos och ytterligare en dos när första snabbinsulinet går ur kroppen. Även om du äter mer mat än vanligt. Mät eller kolla blodsockret ofta.
Vet du i förväg att du ska äta godis med vanligt socker? Ta insulinet tidigare en du brukar. Då har det större effekt och gör så blodsockertoppen blir mindre, när sockret från godiset går ut i blodet.
Att ta en promenad efter julmaten är också ett bra tips. Både du och blodsockret mår bra av promenaden.
Drick mycket (vatten eller annat alkoholfritt) för att kompensera mängden salt.
Nu över till detaljerade tips om olika mat- och drycker som ofta finns på julbordet.
Alternativ till julens söta drycker
Det enklaste att hantera är dryckerna. De flesta söta drycker har idag bra sockerfria alternativ, antingen du köper färdigt eller gör egen.
Sockerfri glögg
Glögg är en av de svåraste dryckerna ur blodsockersynpunkt. Vanlig glögg är ungefär som att dricka koncentrerad saft utspädd och det är svårt att klara med bra blodsocker i behåll. Är man bortbjuden är mina bästa tips att bara ta någon matsked och därefter hålla sig till kaffe och te, det brukar alltid finnas. Recept på jättegod sockerfri glögg hittar via knappen nedan. Receptet är gjort på rödvin med alkohol men det går lika bra att använda alkoholfritt vin som bas. Vanligt rödvin och även alkoholfritt har relativt låg sockerhalt, till skillnad från om man använder någon saft som bas.
Hinner du inte göra egen, kan du handla sockerfri glögg utan alkohol från Saturnus. Den går att köpa i många livsmedelsbutiker.
Sockerfri Julmust
Numera finns nästan alltid light versioner av de vanligaste dryckerna, som sockerfri Julmust. Precis som övrig lightläsk är den sockerfria julmusten oftast sötad med aspartam.
Smaksatt mineralvatten
För mig som vant mig av med läsk (jag har aldrig varit så förtjust i söta drycker) är smaksatt mineralvatten det bästa alternativet. Det finns så många goda smaker idag, de innehåller inga kalorier och inget sötningsmedel. Eller naturligtvis mineralvatten utan smak eller vanligt vatten.
Julbordet - jul med diabetes
Mycket av det som finns på julbordet innehåller alltså socker.
Sill
Sill innehåller alltid socker, det mesta finns dock i lagen sillen ligger i. Älskar du sill ska du naturligtvis äta det. Om du vill minska sockerintaget, försök att undvika spadet som innehåller mest kolhydrater. Det går även att skölja av sillen i vatten, men personligen tycker jag att det är att gå för långt.
Julskinka
Själva skinkan innehåller inte så mycket socker utan kolhydraterna finns i griljeringen, som vanligen görs med söt senap och ströbröd. Vill du dra ner på sockerinnehållet går det att äta julskinka utan griljering. Samtidigt är ju griljeringen det som gör skinkan till julskinka. Välj själv hur du äter julskinkan.
Fler gröna rätter på julbordet
Ett bra sätt att göra julmaten lite vänligare ur blodsockersynpunkt är att lägga till mer grönsaker. På vårt julbord brukar de gröna rätterna variera men vi har bl.a. testat varm brysselkålssallad, broccoligratäng, kålsallad och syrad rödkål. Det brukar uppskattas av de flesta.
Veganska alternativ
Idag blir det allt vanligare med veganska alternativ. I princip innehåller nästan alla rätter betydligt mer kolhydrater än proteinet det ersätter. Det finns t.ex. olika recept på vegansk julskinka - som består av allt från rotselleri, kålrot eller seitanmjöl (ett specialmjöl med gluten). Var noga att kolla upp innehållet om du äter mycket.
Julgodis
Det är tufft för diabetesen med mycket godis och sötsaker under julen. Ett tips är att köpa sockerfritt i förväg. Vi tipsar om riktigt god sockerfri choklad och sockerfri mandelmassa. Perfekt även om du vill göra enkelt eget julgodis.
Gör eget sockerfritt julgodis
Vi har recept på jättegod ischoklad med sötningsmedel, mycket lågt kolhydratsinnehåll perfekt för oss med diabetes. Det går snabbt att göra ischoklad.
Vi har supergod ”knäckkola” gjord på kondenserad mjölk och sötningsmedel. Den är inte helt fri från kolhydrater men innehåller betydligt mindre kolhydrater än vanlig knäck. Dessutom går kastrull och annat lätt att diska, inte alls som vanlig knäck.
Vi har ett superbra recept på sockerfria (laktosfria och även veganska) chokladbollar här.
Sockerfria lussebullar
Vi delar med oss av receptet till ”Världens godaste sockerfria lussebullar”, finns även i en glutenfri variant.
Sockerfri mandelmassa
Vi har också ett riktigt bra recept på hemmagjord mandelmassa. Det innehåller massor av mandel, sötningsmedlet Stevia och lite Agavesirap. Mandelmassan innehåller knappast några kolhydrater och fettet i mandeln gör att de få som ingår är mycket långsamma.Hoppas din jul med diabetes blir bra och att våra tips kan hjälpa till!
Det här inlägget skrev jag 2019 men har uppdaterat 2023.
Vill du tipsa om dina tips eller har kommentarer till de här? Mejla gärna till oss på info@diabeticdesigned.se
/Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed