Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

by Marie Fahlin

Sockerfri lussebulle med sötningsmedel

Hos oss bakar vi inte ofta, men varje år gör vi sockerfria lussebullar med sötningsmedel. Receptet har sitt ursprung i ett gammalt recept från min mormor. I min familj tycker de sockerfria lussebullarna är supergoda och väldigt saftiga, till och med godare än de man köper på konditori. 

Vilket sötningsmedel man använder är en smaksak. Det viktiga är att använda sötningsmedel som inte påverkar blodsockret och att det tål uppvärmning. Jag använder ofta Ica Sötströ som innehåller en blandning av Stevia och erytriol.

Det kan gå åt mer mjöl än vad det står i receptet, svårt att mäta rätt tycker jag.

Jag brukar faktiskt väga degen, målet är 45 g/bulle. Men ni kanske är mer vana att baka än jag. ;-)

OBS! Det är rätt mängd jäst i receptet, ungefär dubbelt så mycket som i traditionella recept. Det är jästmängden i kombination med Kesella som gör de här sockerfria lussebullarna så goda och saftiga.

Mitt tips är att lägga in sockerfria Lussebullar i plastpåsar så fort det går, och frysa in. Om man värmer de frysta bullarna i mikron känns det precis som nybakade!

Vi har även ett bra recept på glutenfria sockerfria lussebullar här

Lycka till önskar Marie Fahlin!

Ingredienser Sockerfria Lussebullar:

  • 5 dl mjölk
  • 2 pkt jäst
  • 2 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 1 brk Kesella 1 %
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl sötningsmedel som motsvarar samma volym strösocker
  • ca 1,7 l vetemjöl
  • 1,5 dl russin (i degen, valfritt - lägg gärna i vatten några timmar före)
  • 1/2 dl russin för garnering
  • 1 ägg att pensla med ca 1 tsk strösocker - för att mortla saffran med.
  • Ca 1 tsk strösocker att mortla saffran med

Gör sockerfria Lussebullar så här:

1. Mortla saffran med lite socker.

2. Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.

3. Om ni använder Stevia som sötningsmedel, blanda gärna ner den i mjölkblandningen så att Stevian löser sig bra.

4. Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.

5. MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.

6. Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i mjölet.

7. Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen .

8. Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.

9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

10. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Ca 40 – 50 g/st.

11. Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.

12. Pensla med uppvispat ägg.

13. Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.

14. Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra). Går bra att frysa.

Energiinnehåll Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

Om det blir 50 sockerfria lussebullar av degen innehåller varje bulle ca 17 g kolhydrat, varav 2 gram kommer från russin. Lussebullarna innehåller ca 2,5 gram fett.

Foton på Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

Sockerfria Lussebullar Marie Fahlin bakar sockerfria lussebullar Sockerfria Lussebullar Sockerfria Lussebullar Sockerfria lussebullar - ekologiska Sockerfria Lussebullar
Sockerfria Lussebullar
Sockerfria Lussebullar Baka ekologiskt Spisen

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måsta godkännas innan dem publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.