Glutenfria lussebullar utan socker

5 dec. 2017by Marie Fahlin

Sedan min dotter utan diabetes blev glutenintolerant har vi saknat ett bra recept på glutenfria lussebullar utan socker. I år har vi tagit oss tid att experimentera en del och kan här presentera ett bra recept på glutenfria lussebullar. Eftersom både jag och min andra dotter har diabetes gör vi även de här lussebullarna utan socker. Receptet bygger på vårt favoritrecept - supergoda sockerfria lussebullar.

Det är viktigt att använda sötningsmedel som inte påverkar blodsockret och som tål upphettning. Jag använder numera Sötningsmedel 1/1 SUKRIN, det består av en perfekt blandning av Stevia och erytriol som ger riktigt god smak. Både stevia och erytritol är naturliga sötningsmedel, stevia kommer från busken Sötflockel och erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i vissa bär.

Köp bra sötningsmedel från sukrin

OBS! Det är rätt mängd jäst i receptet, ungefär dubbelt så mycket som i traditionella recept. Det är jästmängden i kombination med Kesella som gör de här sockerfria lussebullarna så goda och saftiga.

Mitt tips är att lägga in glutenfria lussebullar utan socker i plastpåsar så fort det går, och frysa in. Om man värmer de frysta bullarna i mikron känns det precis som nybakade!

Lycka till önskar Marie Fahlin

Ingredienser Glutenfria Lussebullar utan socker:

  • 5 dl mjölk
  • 100 g jäst (jag använder helst torrjäst)
  • 2 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 1 brk Kesella 1 %
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl Sötningsmedel 1/1 SUKRIN
  • ca 0,75 dl psylliumfrö
  • ca 11 dl Finax mjölmix
  • 3-5 dl Finax grov mjölmix
  • 1,5 dl russin (i degen, valfritt - lägg gärna i vatten några timmar före)
  • 1/2 dl russin för garnering
  • 1 ägg att pensla med
  • Ca 1 tsk strösocker att mortla saffran med
Glutenfria Lussebullar utan socker De här mjölersättningarna använde vi till glutenfria lussebullar utan socker.

Gör glutenfria Lussebullar utan socker så här:

1. Mortla saffran med lite socker.

2. Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.

3. Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.

4. MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.

5. Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i Finax mjölmix.

6. Tillsätt Finax mjölmix, psylliumfrö till degen och blanda i.Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen.

7. Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.

Glutenfria lussebullar utan socker Den glutenfria degen blir lite prickig.

8. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

9. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Ca 40 – 50 g/st.

10. Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.

11. Pensla med uppvispat ägg.

12. Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.

13. Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra).

De sockerfria lussebullarna är perfekta att frysa, blir som nybakta om man tinar i mikron.

Foton på Glutenfria Lussebullar utan socker

Glutenfria Lussebullar utan socker Så här fina blev bullarna. Med flit har de annan form än våra lussebullar med gluten.
Glutenfria lussebullar utan socker Vi använder ekologiskt så mycket det går, det här är vårt ekologiska smör.
Glutenfria Lussebullar utan socker Vi mortlar riktigt saffran med lite socker, för att få ut mest smak.
glutenfria lussebullar utan socker. Ekologisk mjölk ingår i våra glutenfria lussebullar utan socker.