Bästa sockerfria chokladbollar - glutenfria, laktosfria och veganska
Jag vill dela med mig av mina bästa sockerfria chokladbollar, de är otroligt goda med mild smak av rostad mandel och kokos. De innehåller verkligen få kolhydrater och är dessutom glutenfria, laktosfria, veganska och perfekta för oss med diabetes. Sötningsmedlet i receptet är en blandning av stevia (från blad från steviabusken som använts i Sydamerika i århundraden) och erytritol (som bland annat finns i vindruvor). Det går naturligtvis bra med annat sötningsmedel, se då till att det inte påverkar blodsockret. Att chokladbollarna blir både laktosfria och veganska, beror på att fettet som ingår kommer från rostad mandel och kokosolja. Jämfört med chokladbollar med smör tycker jag de här är mycket godare.
Jag rekommenderar varmt de här sockerfria chokladbollarna, speciellt när man har diabetes. Om man vill ha en barnvänligare variant kan man låta bli att rosta mandeln och byta ut kaffet mot samma mängd vatten.
Ingredienser bästa sockerfria chokladbollar
- 100 g skalad mandel
- 3 msk kokosolja
- 1/2 kryddmått salt
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 msk kallt kaffe (kan uteslutas för mildare smak, ersätt då med 1 msk vatten)
- 4 msk kakaopulver
- 1 dl SUKRIN 1:1 (Innehåller stevia och erytritol)
- 2,5 dl havregryn (många glutenintoleranta tål vanliga havregryn, annars finns glutenfria)
- Kokosflingor att rulla chokladbollarna i
Gör bästa sockerfria chokladbollar så här:
- Rosta i mandeln i torr plåt i ugnen vid hög temperatur (ca 275 grader) eller i en torr stekpanna. Mandeln är klar när den fått lite färg, se till att den inte blir bränd.
- Låt mandeln svalna
- Häll mandel, kokosolja och salt i en mixer.
- Mixa tills smeten får ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
- Tillsätt vaniljpulver, kaffe, kakaopulver och sötningsmedel.
- Mixa tills du får en ganska slät smet.
- Tillsätt 2,5 dl havregryn och blanda om väl.
- Kyl smeten något innan du formar bollar. OBS! Kolla så inte smeten blir för kall, då måste man vänta så den blir lite varmare. För mig funkade 1 timme i kylskåpet.
- Forma till lagom stora bollar. Ett tips är att använda en stor sked, eller glasskopa, så att alla bollarna får ungefär samma storlek.
- Rulla i kokosflingor.
- Förvara i kylen, eller i frysen.
Jag hoppas du gillar mina bästa sockerfria chokladbollar lika mycket som jag. Lycka till! Marie Fahlin Diabetes typ 1 sedan 1986, diabetesmamma sedan 2008 och grundare till Diabetic Designed
PS1. Vi har även publicerat ett jättebra recept på sockerfria chokladbollar som Sara Mobäck tagit fram, här hittar du det.
DS1 PS2. Receptet tog jag fram då jag blev ombedd att skriva om påskgodis, hos Livet och Diabetes. Här hittar du inlägget om påskgodis. DS2.