Mandelmassa med Stevia och Agavesirap
Att göra godis av hemgjord mandelmassa med stevia är ett jättebra sätt att få ett riktigt gott godis med få kolhydrater. Vi känner faktiskt inte någon skillnad på köpt mandelmassa med socker och vår hemgjorda mandelmassa med stevia. Här fungerar det bra med Stevia, den beska bismaken känns inte alls (förutsatt att man använder en bra Stevia, se gärna vårt Steviatest). Jag har använt Ica Sötströ (bra Stevia-alternativ som finns tillgängligt för de flesta) och Bakery+ (kallas ibland Mariannesocker). Inga av dessa sötningsmedel ger upphov till kolhydrater vi med diabetes behöver räkna med. Dessutom har jag använt Agavesirap för att ge konsistens, det fungerar utmärkt! En del recept rekommenderar äggvita eller grädde som konsistensgivare, men jag själv är känslig för äggvitesmaken och om man tillsätter grädde blir hållbarheten begränsad. Agavesirapen innehåller socker, men har sötare smak så det behövs mycket mindre. Och GI-värdet är betydligt lägre än för socker. Energivärdet blir ungefär 10 gram kolhydrat/100 gram, där huvuddelen av kolhydraterna är långsamma från mandel. Bäst smak får man genom att skålla, skala och mixa egen mandel - och dessutom mortla den. Men det blir bra även med mandelmjöl. Använd dock inte oskalad mandel, som det står i en del recept. Då får man en mycket bitter mandelmassa... Lycka till önskar Marie!
Mandelmassa med Stevia och Agavesirap
Gör så här:
1) 50 g sötmandel skållas, skalas och mixas
2) Mortla ungefär 25 gram i taget och häll tillbaka i mixern
3) Tillsätt 2 msk Ica Sötströ (30 ml) eller 3 tsk Bakery+ (15 ml)
4) Starta mixern och tillsätt 2 tsk Agavesirap (10 ml) Mixa ganska länge, tills konsistensen blivit ok.
5) Knåda för hand på slutet.
Det här är en jättegod mandelmassa med stevia som smakar precis som köpt mandelmassa med socker, det här är ett väldigt bra sätt göra godis med ca 10 g långsamma kolhydrater per 100 gram.
Framtaget av Marie Fahlin
Lämna en kommentar