Mandelmassa med sötningsmedel

by Marie Fahlin

Att göra egen hemgjord mandelmassa på mandel, sötningsmedel 1/1 från sukrin och Agavesirap är ett jättebra sätt att få en riktigt god mandelmassa med få kolhydrater. Vi känner faktiskt inte någon större skillnad på köpt mandelmassa med socker och vår hemgjorda mandelmassa. Använd mandelmassan till hemgjort godis, semlor eller ät som den är.

Gör godis av sockerfri mandelmassa

Sötningsmedlet 1/1 från SUKRIN är naturligt. Den goda söta smaken kommer från en blandning av erytritol och stevia. Både erytritol och stevia bidrar med söt smak utan att ha någon som helst påverkan på blodsockret. Dessutom påverkas magen minimalt av den här kombinationen. Stevia är snällt mot magen och erytritol är den snällaste av sockeralkoholerna. 

Vi använder Agavesirap mest för att ge konsistens, det fungerar utmärkt! En del recept rekommenderar äggvita eller grädde som konsistensgivare, men båda begränsar hållbarheten. Agavesirapen innehåller socker, men har sötare smak så det behövs mycket mindre. Och GI-värdet är betydligt lägre än för socker. Energivärdet blir ungefär 10 gram kolhydrat/100 gram, där huvuddelen av kolhydraterna är långsamma från mandel.

Bäst smak på mandelmassan får man genom att skålla, skala och mixa och mortla oskalad mandel av hög kvalitet. Men det går även att använda mandelmjöl.

Använd inte oskalad mandel, som det står i en del recept. Då blir mandelmassan bitter.

Mandelmassa med Sötningsmedel

Ingredienser

  • 50 gram sötmandel av god kvalitet (gärna ekologisk som har lite mer smak än vanlig)
  • 2 msk Sötningsmedel 1/1 Sukrin
  • 10 ml Agavesirap (2 tsk)

Du behöver även en mortel och en mixer.

Gör så här

1) Koka upp vatten i en kastrull.

2) Ta bort kastrullen från värmen och häll i mandeln. 

3) Vänta någon eller några minuter tills skalen börjar släppa från mandlarna. 

4) Häll bort det varma vattnet och skala mandlarna. Diskhandskar kan vara bra så man inte bränner sig. 

5) Nu ska mandlarna mortlas. Ta ungefär en tredjedel samtidigt och stöt i morteln. Häll över till mixern. När all mandel är mortlad är det dags för nästa steg.

6) Tillsätt Sötningsmedel 1/1 SUKRIN och Agavesirap

7) Starta mixern och kör i flera minuter. Konsistensen ändras och påminner mer och mer om mandelmassa.

8) Knåda för hand på slutet.

 Klart! Nu har du en riktigt god och nästan nyttig mandelmassa att äta direkt, eller använda till godis eller semlor. 

mandelmassa med sötningsmedel

Sockerfri mandelmassa till sockerfria semlor

 

Receptet är framtaget av Marie Fahlin, Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed