Jättebra recept på sockerfri glögg
Har du funderat på att göra egen sockerfri glögg? Det är jättelätt och glöggen blir supergod. Visste du att vanlig glögg ungefär är som att dricka koncentrerad saft?
När du gör din egen glögg bestämmer du hur sött den ska smaka, och om du ska göra den med eller utan alkohol. Du kan göra den helt utan socker och även utan sötningsmedel.
Vanlig glögg är ruskigt söt, och innehåller ungefär 15-20 % socker. Det gäller även de lättsockrade varianterna, med ca 10 % socker. Man kan säga att för med diabetes är vanlig glögg ungefär som att dricka koncentrerad saft.
Gör din egen sockerfria glögg istället! Det är superlätt.
Den godaste glöggen får du om du låter den stå och dra i flera timmar, eller åtminstone minst en timme. Det här receptet är med alkohol, vill någon ha utan alkohol rekommenderar vi att använda alkoholfritt vin som bas. Att försöka koka bort alkohol ur ett vanligt vin är ett sämre alternativ. Relativt ny forskning har visat att alkoholen inte försvinner så lätt, stora mängder är kvar även efter flera minuters kokning.
Vårt bästa tips är att använda sockerfritt florsocker SUKRIN till glöggen. Det är naturligt, påverkar inte blodsockret och fäller inte ut om man sparar glöggen.
Sockerfri glögg ingredienser:
- 1/2 flaska rött vin rött vin (ca 37 cl) Man behöver inte använda ett dyrt vin
- 1/2 påse glöggkryddor
- ca 5 msk sockerfritt florsocker SUKRIN
- skållad och skalad sötmandel och lite russin till servering
Sockerfri glögg - gör så här:
- Häll i vin och glöggkryddor i en kastrull och värm till ca 50 grader. Slå av värmen.
- Låt stå i minst 1 timme, gärna i flera timmar eller över natten.
- Sila bort kryddorna.
- Tillsätt sockerfritt florsocker SUKRIN, du kan börja med mindre mängd sötningsmedel och smaka av efter hand. Vi tycker det blev lagom smak efter 5 msk.
- Värm till dricktemperatur och servera med mandel och russin.
- Servera med skållad och skalad mandel och russin
- Njut!
Bjud gärna på hembakade sockerfria pepparkakor eller supergoda sockerfria lussebullar till. Pepparkakorna är naturligt glutenfria och lussebullarna finns även i en bra glutenfri variant.
Kolhydratsinnehåll - Sockerfri glögg
Vi har räknat med att rödvinet innehåller 3 % socker, en vanlig halt för viner både med och utan alkohol. I princip är det bara sockerhalten i vinet man behöver ta hänsyn till och russin vid servering. 1 dl sockerfri glögg innehåller ca 3 gram socker / kolhydrat samt eventuellt kolhydrater från valfri mängd russin.Gott att bjuda till
Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed