Jättebra recept på sockerfri glögg

by Marie Fahlin

Har du funderat på att göra egen sockerfri glögg? Det är jättelätt och glöggen blir supergod. Visste du att vanlig glögg ungefär är som att dricka koncentrerad saft?

När du gör din egen glögg bestämmer du hur sött den ska smaka, och om du ska göra den med eller utan alkohol. Du kan göra den helt utan socker och även utan sötningsmedel.

Vanlig glögg är ruskigt söt, och innehåller ungefär 15-20 % socker. Det gäller även de lättsockrade varianterna, med ca 10 % socker. Man kan säga att för med diabetes är vanlig glögg ungefär som att dricka koncentrerad saft.

Gör din egen sockerfria glögg istället! Det är superlätt. 

Den godaste glöggen får du om du låter den stå och dra i några timmar, gärna över natten. Det här receptet är med alkohol, vill någon ha utan alkohol rekommenderar vi att använda alkoholfritt vin som bas. Att försöka koka bort alkohol ur ett vanligt vin är ett sämre alternativ. Ganska ny forskning har visat att alkoholen inte försvinner så lätt, även efter flera minuters kokning.

Man behöver inte använda ett dyrt vin till glöggen. 

Sockerfri glögg ingredienser:

  • 75 cl rött vin (vanligen 1 flaska)
  • 2 kanelstänger
  • några skivor valfri citrusfrukt
  • 5 nejlikor
  • 5 stjärnanis
  • 10 hela kardemummakärnor
  • 2 krm vaniljpulver sötningsmedel* efter smak (jag använder Ica Sötströ)
  • skållad och skalad sötmandel och russin till servering

OBS! Det går att använda en påse Glöggkryddor istället för vårt förslag på kryddor, då blir det superenkelt att göra glöggen.

Sockerfri glögg - gör så här:

  1. Krossa alla kryddorna i en mortel och bryt sönder kanelen.
  2. Lägg alla kryddor, vaniljpulver och citrusskivorna i en kastrull och häll på vinet.
  3. Värm till ca 50 grader och ta bort från värmen.
  4. Låt stå i minst 1 timme men gärna över natten.
  5. Sila bort kryddorna.
  6. Tillsätt sötningsmedel och smaka av. Börja gärna med en mindre mängd och häll i så mycket du tycker det behövs. Förutom den egna smaken beror det på vilket vin som används och hur länge kryddorna har fått dra. Ett bra tips är att hälla upp 0,5 dl sötningsmedel (gäller om det har samma volym som socker) och hälla i lite i taget. I många glöggrecept används 0,5 – 1 dl socker till den här mängden glögg. En del sötningsmedel löser upp sig bättre i varm vätska, vänta då med att smaka av tills du ska värma glöggen.
  7. Värm till dricktemperatur och servera med mandel och russin.
  8. Använd skållad och skalad mandel, det går att köpa i butik ifall du inte gör den själv. Annars lossnar skalen i den varma glöggen, inte så gott.
  9. Njut!

* Utan kolhydrater och med samma volym som strösocker.

Bjud gärna på våra supergoda sockerfria lussebullar till. Finns även i en bra glutenfri variant.  

Sockerfri glögg kolhydrater

Vi har räknat med att rödvinet innehåller 3 % socker, en vanlig halt för viner både med och utan alkohol. I princip är det bara sockerhalten i vinet man behöver ta hänsyn till och russin vid servering. 1 dl sockerfri glögg innehåller ca 3 gram socker / kolhydrat samt kolhydrater från valfri mängd russin.
Här hittar du recept på supergoda och saftiga lussebullar utan socker.
Jul med diabetes - socker- och glutenfritt
Tips - baka gärna glutenfria i annan form än lussebullar med gluten. Ifall du bakar flera varianter.

Lycka till!

Marie Fahlin

Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed


Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måsta godkännas innan dem publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.