Extra packning för diabetes

Här finns packlista för utskrift: Packlista för diabetes

Packlista diabetes

Min allra största rekommendation är att ta med precis allt du behöver för diabetesen när man åker utomlands, gäller även för det mesta i Sverige. Det är inte lätt att skaffa de här sakerna ens i civiliserade länder, och det blir ofta väldigt dyrt. Även om man kanske kan få ut på försäkringen, behöver man oftast lägga ut pengar på plats. I Sverige kan det vara svårt att få ut hjälpmedel som är upphandlade via landstinget när man är på annan ort, och det kan tyvärr också bli hemskt dyrt ifall man behöver köpa på apoteket.

Diabetes kylfodral

Jag packar ner ungefär dubbelt så mycket av behovet, till alla diabetessaker: nålar, testremsor, lansetter till blodprovstagare, insulin, druvsocker, flytande socker och nya favoriten GlucoJuice. Dessutom ser jag alltid till att ta med extra insulinpenna (flergångs, ifall den man använder går sönder), extra blodsockermätare (kan vara en annan sort, bara det finns något som funkar) och extra blodprovstagare. Jag tar alltid med reservbatterier till mätaren också.

Kylfodral och min diabetesväska kan inte jag klara mig utan heller, jag tycker det bästa är att ha med ett stort kylfodral för allt reservinsulin och glukagonsprutan och förvara insulinet man använder dagligen i ett mindre kylfodral för två pennor alternativt pumpkylfodral. Använder du pump utan slang, Omnipod, finns idag inte något riktigt bra alternativ, en del lindar kalla omslag över poden.

Använder du insulinpump tag med förbrukningsartiklarna till pumpen (infusionsset m.m.). Ska du på långresa kan det vara värt att undersöka ifall du kan få låna en reservpump under resan. Oavsett vad behövs alltid insulinpennor i reserv.  Är man borta en längre tid behövs både snabb-insulin och långtidsverkande insulin. Eftersom blodsockret kan stiga mycket snabbt om pumpen slutar fungera är det bra att ha med en mätare för ketoner.

OBS! Ta alltid allt till diabetesen i handbagaget ifall du flyger. Du har koll på temperaturen och det är inte heller någon risk att väskan försvinner.

Intyg om diabetes

Glöm inte intyg om diabetes, att du får ta med insulin och nålar m.m. Även om en del ser ganska oproffsiga ut (vanliga A4-sidor) är det ganska jobbigt om man glömt.

Jag har rest enormt mycket med diabetes och endast en gång har någon bett att få titta på intyget. Då hade jag precis slängt mitt 20 år gamla nästan pulvriserade A4-papper, vilket resulterade i en stor (och ganska otrevlig) diskussion och att jag fick ta fram recept, insulinkartonger med mitt namn på innan de trodde mig. Idag har man ju oftast inte pappersrecept, och jag tar inte alltid med mig kartongen till insulinet. Extra viktigt med intyget alltså, även om ingen har tittat på mitt nya ännu. 😉

Druvsocker

Packa massvis av druvsocker, och förfyll även fickor i kläder du eller ditt barn ska använda, så att du slipper lägga tid på det under semestern. De plastförpackade tabletterna är helt överlägsna här. Jättebra om man har kläder med praktiska fickor, typ min huvtröja här. Mitt tips är att aldrig gå någonstans utan druvsocker (gäller hemma också), men ibland är det svårt att hitta bra plats. Om man har på sig strumpor kan man i värsta fall ha druvsocker i strumpskaften.
DruvsockerFicka

Så här mycket druvsocker tar jag med mig till min dotter och mig, för 1 vecka ungefär. Vill inte riskera att det tar slut, eftersom det alltid är svårt att hitta ersättning.
Druvsocker för resa

Kylfodral

Se till att inte insulinet blir för varmt, det vill säga över 30 grader Celsius. Det kan bli riktigt varmt även i Sverige och framförallt i bilen. Använd kylfodral om det finns risk!

I början trodde jag att det stora kylfodralet passade bäst när man inte har tillgång till kylskåp. Som när man ska på båtsemester, tågluffa, tälta. Men numera använder jag det även om man har tillgång till kylskåp, för jag har bättre koll på att insulinet inte fryser. I det stora kylfodralet lägger man alltså reservinsulinet och glukagonsprutan.

Det lilla kylfodralet passar bra för insulinpennorna du använder för tillfället. Det passar alltså vid alla varma tillfällen när insulinet riskerar att bli över 30 grader, även här hemma i Sverige. Kylfodral för insulinpump kan du använda om du har pump med slang.

Flytande socker

Glöm inte flytande socker! Jag tycker det är en billig försäkring, om man skulle få väldigt lågt blodsocker. Det går att få i sig flytande socker även om man knappt kan tugga och kan man undvika att åka ambulans eller ta Glucagonspruta är det här mycket bättre.

Flytande socker GlucoGel 3-pack

Glucagon

Om du ska vara på avlägsen plats, tag med Glucagonspruta! OBS! Glucagonsprutan frigör socker i kroppen (tror det är från levern) och innehåller inget socker i sig självt. Det är viktigt att man får i sig socker efter man tagit Glucagon. En del kan må dåligt av Glucagonsprutan, och kan behöva uppsöka sjukhus. OBS 2! Har du redan haft flera insulinkänningar i rad, kan sockerförrådet i kroppen vara slut. Då måste du ringa ambulans och försöka få in flytande socker eller annat socker som går att lägga mot kinden, eller under läppen.

Reservmat

Ta med reservmat. Jag brukar ta med Digestive-kex. De innehåller en bra blandning av socker, fett och lite fiber ur blodsockersynpunkt. Bra som komplement när blodsockret sjunker och inte Digestive_S2druvsocker räcker. Men i värsta fall kan jag ersätta en måltid med Digestive-kex för egen del. Det här är alltså ett slags panik-tips. 😉

Insulin i kylskåpet

Finns kylskåp eller minibar på rummet kan du lägga ditt insulin där. OBS! Viktigt, kontrollera att kylskåpet inte är för kallt (enligt min egen erfarenhet är det vanligare än för varmt). Tag helst med kylskåpstermometer och mät temperaturen. Om du använder kylskåpet, lägg insulinet högt upp i kylen, och gärna i en dörr (det är varmast där).

Cykelsemester

Ska du cykla är det ett bra tips att använda nyckelringarna och lägga ner de plastförpackade tabletterna i. De plastförpackade tabletterna tål att cykeln står utomhus, i garage eller någon bod.
Druvsocker nyckelring på cykelnDruvsocker på cykeln_S

Sortera bort onödiga förpackningar

Eftersom det blir en hel del extra att packa, jämfört med en person utan diabetes, försöker jag sortera bort det man inte behöver. T.ex. är en del kartonger som innehåller testremsor enormt stora, jag tar bort kartongerna och tar bara med mig burkarna.   Testremsor utan kartong_SLansetter

Beroende på vilken blodprovstagare man använder, tar också olika kartonger olika stor plats. Tag bara med för det dubbla beräknade behovet föreslår jag. Om ni använder lansetter som ska bytas varje gång kan det vara bra att lägga lagom antal i en gammal filmburk (om någon kan få tag på sådana idag). Det är tyvärr sällan man byter varje gång, så filmburken bruka räcka ett bra tag.

Packlista för diabetes – en sammanfattning

Här finns en nedladdningsbar packlista för utskrift: Packlista för diabetes

 • Intyg om diabetes
 • (Försäkringskort inom EU)
 • Snabbinsulin
 • Långtidsverkande insulin
 • Nålar
 • Blodprovstagare
 • Testremsor blodsockermätare
 • Reservpenna flergångs
 • Reserv blodsockermätare
 • Reserv insulinpump
 • Batterier blodsockermätare / pump
 • Infusionsset
 • Annat förbrukningsmaterial till pump
 • Mätare för ketoner
 • Testremsor för ketoner
 • Druvsocker
 • Reservmat, typ Digestivekex
 • Flytande socker
 • Glucagonspruta
 • Kylfodral
 • Kylskåpstermometer

OBS! Lägg allt i handbagaget om du flyger!