Varför kriga? Diabetes typ 1 och typ 2

by Marie Fahlin

Jag har diabetes typ 1. Min dotter har diabetes typ 1. Min arbetskamrat har diabetes typ 1. Min farfar hade diabetes typ 1. Min farfars bror hade diabetes typ 1. Ja min lista över släktingar och vänner som har diabetes hade från början nästan bara typ 1 diabetiker, det är först på senare tid har jag lärt känna en del med diabetes typ 2.

Marie Fahlin

Vi som har diabetes typ 1 har ingen egen insulinproduktion. Det betyder att vi dör om vi inte dagligen får vårt insulin. Vi kan aldrig äta och/eller motionera oss friska. Även om vi mår mycket bättre av både bra mat och mycket motion och kan minska vårt behov av insulin, är det ingen som klarar sig utan. Varför man får typ 1 diabetes vet man fortfarande inte, men en sak ingen diskuterar är övervikt.

Folk med diabetes typ 2 har nedsatt insulinproduktion och kroppen svarar ofta sämre på insulinet. Anledningen till att många får diabetes typ 2 anses vara övervikt, fel mat och för lite motion. En del i behandlingen av typ 2 diabetiker är bättre kost och motion. Men allvarligt talat, hur många ”friska” väger för mycket och pratar om att gå ner??? Och lyckas alla? Övervikt är ett stort problem i samhället idag.

Liksom för många utan diabetes fungerar det alltså inte med kost och motion för alla. Steget därefter är tabletter, men inte heller tabletter räcker för alla. En stor andel av typ 2 diabetikerna behöver ta insulin, och behandlas alltså på samma sätt som typ 1 diabetiker.

Vårt samhälle har valt att inte skilja mellan de olika typerna av diabetes. Vi kan tycka det är felaktigt eller inte.

Men jag blir ledsen när jag ser påhopp, framförallt från typ 1:or – eller föräldrar till barn – mot typ 2:or. Det finns idag inget man kan göra för att undvika diabetes typ 1, vi rår inte för att vi har fått det. Men det betyder inte att det är lätt att undvika och/eller bli av med typ 2. Dessutom får typ 2:or ofta betydligt sämre vård, stöd och utrustning än oss med typ 1.

Intresset för diabetes i samhället är tyvärr inte stort. De flesta förstår inte hur mycket jobb man behöver lägga ner på att få koll på diabetesen. Olika personer lyckas olika bra. Det beror inte bara på hur mycket man anstränger sig. En del har bättre genetiska förutsättningar. En del får bättre stöd i förskola och skola (barnen alltså). En del får bättre stöd från familj och vänner. En del får bättre stöd från vården. En del får bättre utrustning från vården.

Andra får skitdålig utrustning från vården, förlåt jag kunde inte låta bli. ; ) Men många av oss med insulinpennor får tyvärr ”skitnålar” fortfarande. Och kontinuerlig (CGM) eller nästan kontinuerlig (FGM) blodsockermätning, som jag personligen tror kommer vara bästa hjälpmedlet för att få bra diabeteskoll, erbjuds bara en del och skillnaderna inom landet är stora.

Så sluta bråka om vilken slags diabetes som är värst! Alla vi med diabetes och/eller vi föräldrar till barn med diabetes vet skillnaderna. Hjälp istället till att påverka samhället så vi får den bästa vård och hjälp vi kan få! För oss alla, oavsett vilka typer vi är!

Diabeteshälsningar från Marie

Jag heter Marie Fahlin och har diabetes typ 1 sedan 1986 och är diabetesmamma sedan 2008. Jag startade Diabetic Designed för att producera diabetesväskor för pennor, min ”uppfinning” som jag inte kan leva utan. Här hittar du väskorna. Det är min ena dotter som är fotomodell.

https://diabeticdesigned.se/produkt-kategori/diabetesfodral/diabetesfodral-diabetic-designed/

Amanda2

Amanda1