Borde provat FIASP tidigare

by Marie Fahlin
Tusen tack till min diabetesläkare Björn som nyligen föreslog att jag skulle testa insulinet FIASP. Jag har inte använt FIASP i många dagar men ser redan stora effekter, till det bättre alltså. Redan efter första dosen FIASP märkte jag en positiv effekt. Jag skulle sänka ett blodsocker på drygt 10. Effekten märktes efter bara 5 minuter och efter en timme var värdena nere på normala nivåer och efter bara 1,5 timmar tog effekten slut. Det var en bra ”lärodos”. Därefter har jag tagit FIASP vid måltid och är lika nöjd där. För mig som äter mycket långsamt och oftast långsamma kolhydrater tar det ofta 30 minuter eller mer innan jag kan se någon effekt på blodsockret. Men när effekten kommer är den ofta snabb. Jag har därför inte kunnat ta ta NovoRapid innan måltid, eftersom jag inte vill få insulinkänning när jag äter – det har tyvärr hänt många gånger och det är så hemskt. Det har alltså varit svårt att avgöra när det är bäst att ta NovoRapid. Med FIASP blev det jättelätt! Jag tar insulin när blodsockret börjar stiga. I och med att effekten från FIASP kommer så snabbt hinner blodsockret inte stiga mycket och inte heller vara högt länge. Helt fantastiskt! Det enda är att jag måste komma ihåg att kolla på min CGM (kontinuerlig blodsockermätare) så att jag märker när blodsockret börjar stiga.

Varför jag gillar kort verkningstiden

Jag tror alla som är aktiva och rör på sig mycket är eniga om att det är jätteskönt när snabbinsulinet gått ur kroppen. För mig räcker det med att ta en kortare promenad under insulinets verkningstid för att mitt blodsocker ska sjunka snabbt, ofta för snabbt och till för låga nivåer. Att motionera med snabbinsulin i kroppen är något jag undviker helt. Jag har skrivit lite mer om mina erfarenheter av FIASP och andra snabbinsulin i nästa stycke. Men vill i alla fall nämna redan nu att det enda negativa med kort verkningstid är att om man äter långsamma kolhydrater hinner ofta effekten av insulinet försvinna innan maten kommit ut i blodet. För mig är pasta (al dente) och fet mat (som pizza) problem här, speciellt pastan som kan ta 6-8 timmar innan allt kommit ut i blodet. Exakt hur man ska göra med FIASP här vet jag inte, men är tacksam för tips.

Fantastiska erfarenheter av nyare insulin

När jag fick diabetes för ca 30 år sedan fick jag dåtidens snabbinsulin Actrapid. På den tiden fanns det knappt blodsockermätare men redan då hände det att jag fick insulinkänning när jag åt. Alltså när jag följde råden om att ta insulin före maten. Effekten av Actrapid på mig varade i ca 4 timmar, något jag upplevde som en stor begränsning. När sedan NovoRapid kom och ersatte Actrapid, blev verkningstiden ungefär hälften, jag kunde träna efter 2 timmar istället för 4, genom det bytet. Det blev faktiskt ett nytt liv! Extra mycket eftersom det i samma period kom nya långtidsverkande insulin. Nu ser det ut som FIASP bara verkar 1,5 timmar på mig. Inte lika stor skillnad som vid förra bytet, men i varje fall åt rätt håll när det gäller möjlighet till träning. Om du som jag behöver stöd för minnet finns Timesulin för både FIASP och NovoRapid, två olika modeller av engångspennor från Novo Nordisk. Här har jag försökt beskriva mer om FIASP, återkoppla gärna till mig om du har några kommentarer.

Vad skiljer FIASP från andra snabbinsulin?

Det är två saker som skiljer FIASP från andra snabbinsulin (som NovoRapid, Humalog och Apidra).
  • FIASP börjar verka snabbare (0-2 minuter).
  • Verkningstiden är kortare, alltså den tid effekten av insulinet sitter i kroppen.
Båda sakerna kan vara positiva och negativa. Hur insulin fungerar är alltid personligt och individuellt FIASP ampuller

Hur stor dos insulin du tar påverkar insulinets verkningstid

Det här är något jag tycker man säger för sällan. Det gäller att en större dos insulin alltid har något längre verkningstid än en mindre dos och vice versa. För mig som tar snabbinsulin i dos 2,5 – 4 enheter, blir verkningstiden på FIASP ca 1,5 timmar medan NovoRapid verkar i ca 2 timmar (och gamla insulinet Actrapic i ca 4 timmar).

FIASP:s positiva effekter

  • Effekten av insulinet verkar snabbare. Det går att styra blodsockerkurvan mycket bättre. Man kan ta insulinet när effekten av maten syns på blodsockerkurvan och insulinet får effekt nästan direkt. Det betyder att höga värden minimeras.
  • Verkningstiden av insulinet sitter i kortare. Det betyder att man är fri att arbeta hårt (fysiskt) eller motionera snabbare efter man tagit insulin.

FIASP:s negativa effekter

  • Genom att effekten av insulinet slår in så snabbt kan blodsockret sjunka vid måltid om insulinet tas före måltiden. Hur långt innan eller efter måltid som passar bäst behöver avgöras individuellt.
  • Kortare verkningstid gör att mat med långsamma kolhydrater, som pasta eller fet mat, fortsätter att påverka blodsockret efter FIASP slutat verka. Man kan behöva fylla på med ytterligare en eller två doser, beroende på hur långsamma kolhydraterna är.

Vad gör FIASP så snabbt?

FIASP är ungefär som NovoRapid som man tillsatt nikotinamid (vitamin B3). Just den här tillsatsen gör att insulinet blir mycket snabbare än utan. Båda insulinsorterna innehåller ämnet insulin aspart, som den verksamma ingrediensen.

Läs mer

Här har jag samlat länkar som beskriver mer om FIASP. https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20151208000010 https://www.diabeteshandboken.se/ https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20151208000010&userType=0 https://tcoyd.org/2018/04/the-newest-fast-acting-insulins-how-fast-is-fast/ https://www.fiasppro.com/ https://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/Commons/documents/safety-information/ http://www.mynewsdesk.com/se/novo-nordisk-scandinavia/pressreleases/ Mejla mig gärna kommentarer på marie@diabeticdesigned.se Marie Fahlin Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed