Förbered dig för ditt digitala läkarbesök - diabetes

12 juni 2020by Marie Fahlin
9 tips för att få ut det mesta av ditt digitala läkarbesök vid diabetes - eller diabetessjuksköterskebesök. Läs vår svenska tolkning av den välkända amerikanska endokrinologen Dr Francine Kaufmans tips. För oss är Francine kanske mer känd för att ha utvecklat Extend Nutrition för stabilare blodsocker. Den välkända amerikanska endokrinologen Dr Francine Kaufman har skrivit en mycket bra checklista över hur man ska förbereda sig för sitt digitala läkarbesök vid diabetes. Francine är välkänd i USA, hon har varit tongivande när det gäller till vård av barn med typ 1 diabetes, hon har haft många tunga poster inom diabetesområdet i USA och var till och med ordförande för det amerikanska diabetesförbundet ADA (American Diabetes Association) under en period.
Kaufman utvecklade Extend Bars, här tips inför ditt digitala läkarbesökips inför
Francine utvecklade Extend Bars för att inte små barn med typ 1 diabetes skulle få insulinkänningar på natten. Idag används Extend för att stabilisera blodsockret generellt.
För oss som har upptäckt hur bra Extend Bars fungerar för att stabilisera blodsockret kan det vara extra intressant att veta att Francine utvecklade den här produkten som ung diabetesläkare. Francine Kaufmans arbete resulterade i flera patent och år 2000 introducerades Extend Nutrition på den amerikanska marknaden. Diabetic Designed är sedan flera år stolt distributör av Extend Nutrition i Sverige! Under Covid-19 pandemin har många vårdgivare ställt om till digitala läkarbesök. Vi har tolkat Francine Kaufmans artikel och gjort en svensk variant. Amerikansk och svensk diabetesvård skiljer sig ganska mycket, inte minst när det gäller enheterna. Här hittar ni vår svenska tolkning av dr Francine Kaufmans nio tips inför ditt digitala läkarbesök. Samma råd gäller naturligtvis även för ditt digitala diabetessjuksköterskebesök.

Få ut mest av ditt digitala läkarbesök med diabetes

Tips 1 - Ladda upp och analysera

Det här är den jobbigaste förberedelsen. Gör så mycket du kan! Tyvärr är förutsättningar olika beroende på vilken utrustning du har. Är din insulinpump eller CGM eller Freestyle Libre uppkopplad mot Diasend har din vårdgivare redan dina data. Försök att ladda upp din blodsockermätare själv om det är möjligt. Det behövs ibland extra sladdar som man normalt har tillgång till på diabetesmottagningen.

För dig med CGM eller Freestyle Libre

Har du dessa hjälpmedel kan du relativt lätt ta fram följande:
  • Medelblodsocker som även ger vägledning om HbA1c-värdet.
  • Tid i % i det godkända intervall du ställt in på din mätare.
  • Tid i % över godkänt intervall
  • Tid i % under godkänt intervall
  • Se på kurvorna och leta efter perioder med högt, lågt eller blandat högt/lågt blodsocker.
  • Om du har möjlighet, jämför med värden 1-3 månader bakåt

För dig med blodsockermätare

    • Anteckna ditt blodsocker! Använd t.ex. Diabetic Designeds dagbok som har gott om utrymme för tester och kommentarer, den finns med många snygga omslag.
Diabetesdagbok bra hjälpmedel inför ditt digitala läkarbesök
Diabetesdagbok bra hjälpmedel inför ditt digitala läkarbesök
  • Leta efter tidpunkter med högt eller lågt blodsocker och se om du kan hitta något mönster
  • Medelblodsocker finns på de flesta mätare. Värdet blir säkrare ju oftare du mäter ditt blodsocker. Detta värde kan ge vägledning om HbA1c-värdet.
  • Om du har möjlighet, jämför med värden 1-3 månader bakåt

Ha koll på dina insulindoser

  • Dagliga doserna av snabbinsulin och långtidsverkande eller bolus-dos i pump.
  • Total insulintillförsel / dygn
  • Vilka insulinsorter använder du?
  • Faktorer för kolhydratsräkning och korrektionsfaktor
  • Om du använder insulinpump, vad är insulinpumpens inställningar?
  • Om du har möjlighet, jämför doserna med de för 1-3 månader sedan.

Bestäm dig för vad du tycker om dina data och resultat!

Är du nöjd med dina värden – beröm dig själv! Det är svårt att få bra blodsocker. Är du bara så där nöjd, beröm dig ändå för det som är bra. Och ta hjälp av din diabetesläkare för att hitta sätt att förbättra värdena.

Tips 2 – Egen check inför ditt digitala läkarbesök

Ett digitalt läkarbesök ger naturligtvis inte samma möjlighet till en kontroll som ett fysiskt besök, men med hjälp av de här frågorna kan du komma en bra bit på väg. Vanligen frågar din läkare dig de här frågorna. Har du något av följande symptom?
  1. Återkommande huvudvärk
  2. Problem med ögonen
  3. Ont i halsen
  4. Ont i öronen
  5. Hosta
  6. Ovanligt korta andetag
  7. Bröstsmärta
  8. Ont i magen
  9. Diarré
  10. Förstoppning
  11. Gaser i magen
  12. Problem med menstruation
  13. Problem med erektion
  14. Smärta och / eller värk
  15. Hudproblem
  16. Svullnader eller knölar någonstans
  17. Sorg eller depression
  18. Fotproblem
Om svaret är ja, skriv upp vilket eller vilka och fundera över hur ofta och om det är vid något speciellt tillfälle problemet uppstår. Diskutera dina symptom på ditt digitala läkarbesök.

Tips 3 – Genomför de tester som din läkare begärt

Precis som vid ett vanligt läkarbesök behöver du ofta ta blodprov och lämna urin för att få viktiga svar innan mötet. De flesta parametrar behöver tas på plats, men i Sverige erbjuder en del mottagningar att man kan få skicka in HbA1c-värdet i ett speciellt prov med post.

Tips 4 – Mat och vikt inför ditt digitala läkarbesök

Inför besöket kan det vara bra att fundera på vad du äter. Är det vid någon speciell tidpunkt du ofta får högt eller lågt blodsocker? Har du en plan från dietist? Kolhydratsräknar du? Väg dig gärna i förväg.

Tips 5 – Fysisk aktivitet

Det är positivt att röra på sig mycket vid diabetes men samtidigt kan blodsockret sjunka snabbt. Hur ofta och mycket rör du dig? Hur fungerar din diabetes under din fysiska aktivitet?

Tips 6 – Mental hälsa

Din mentala hälsa är alltid viktig men det är normalt att känna extra stor oro under Coronatiden. Diskutera med din läkar om du har symptom på ångest, som sömnsvårigheter, svårigheter att äta, gråt, huvudvärk etc.

Tips 7 – Frågor inför ditt digitala läkarbesök

Det är alltid bra att skriva ner dina frågor inför läkarbesöket eller besöket till diabetessjuksköterska, men extra viktigt inför ditt digitala vårdmöte. Du kan till exempel fråga om din diabetesbehandling, om det kommit några nyheter som rör dig och om det är något extra med tanke på Covid-19 pandemin som rör just dig. Det finns inga dumma frågor.

Tips 8 – Ha en sjukplan som inkluderar diabetes

Se till att planera innan något händer. Se till att det finns antecknat dina doser och vilka mediciner du tar inklusive dina kontaktpersoner. Diabetic Designeds dagbok är ett utmärkt hjälpmedel här.
Diabetesdagbok bra hjälpmedel inför ditt digitala läkarbesök
Diabetesdagbok är ett bra hjälpmedel för andra om något skulle hända dig.

Tips 9 – Vilka recept behöver förnyas?

Kolla upp vilka recept som behöver förnyas inför ditt digitala läkarbesök. Tänk på att ett digitalt läkarbesök kan vara nästan lika givande som ett fysiskt om du förbereder dig väl.

Läs mer om ditt digitala läkarbesök här:

https://dagensdiabetes.se/images/filer_att_ladda_ner/DN_nr_3-4%2020_web_compressed.pdf https://diatribe.org/top-nine-tips-diving-telemedicine-your-doctor-during-covid-19 https://en.wikipedia.org/wiki/Francine_Ratner_Kaufman https://extendbar.com/pages/our-science-story