Hjälp personer med diabetes i Ukraina!

by Marie Fahlin
Tänk dig om du behövde fly hals över huvud eller försöka gömma dig när främmande styrkor närmar sig och du samtidigt behöver oroa dig för diabetes. Antingen om det är din egen, ditt barns, din partners eller annan närståendes diabetes. Oroa dig för att inte ha tillräckligt med insulin, mediciner och annan utrustning. Oroa dig för att inte kunna ladda insulinpumpar, cgm-utrustning, mobiler och annat som används för vården idag. Och dessutom behöva reservera snabba kolhydrater och mat till personen som har diabetes, för att den inte ska dö. Även om alla kan vara hungriga. Det är det som hänt de över 2,3 miljoner människor med diabetes i Ukraina!

Över 2,3 miljoner människor med diabetes i Ukraina

Den 4 februari 2022 uppskattade International Diabetes Federation att 2,350 miljoner människor lever med diabetes i Ukraina. Av dessa är ungefär 15 000 barn och ungdomar med typ 1 diabetes. För att få perspektiv. I Sverige fanns 2021 10,452 miljoner människor. Antalet diabetiker i Ukraina motsvarar 23% av Sveriges befolkning. Bidra här!

Insulin for Life stödjer diabetes i Ukraina

Diabetic Designed har letat med ljus och lykta för att hitta en en seriös välgörenhetsorganisation att samarbeta med som är inriktat på diabetes i Ukraina. Nu har vi äntligen hittat Insulin For Life! Det är en väletablerad välgörenhetsorganisation som sedan 1986 arbetat med att förse diabetiker med insulin och diabeteshjälpmedel. Insulin For Life startades 1986 av australiensaren Ron Raab. Ron, som diagnostiserades med typ 1 diabetes vid 6 års ålder, blev djupt berörd av att en afrikansk flicka med typ 1 diabetes dog för att hon inte fick tillgång till insulin. Kort efteråt blev Ron tillfrågad av International Diabetes Federation (IDF) om han kunde hjälpa en afrikansk endokrinolog med tillgång till insulin. Han insåg då att insulin med kort hållbarhet, eller som kanske precis gått ut, kunde göra enorm nytta i länder med begränsad tillgång. Idéen till Insulin For Life föddes. Här kan du läsa mer om Insulin for Life: https://www.insulinforlife.org/ Sedan dess har organisationen utvecklats, med lokala organisationer världen över, och insulin och diabeteshjälpmedel distribueras till olika delar av världen. Diabetic Designed har kontakt med Insulin for Life's VD, Alicia Jenkins, och delar av styrelsen. Hela summan som Diabetic Designed samlar in kommer gå till arbetet i Ukraina.

Spare a Rose for Ukraine

Sedan i mars 2022 bedriver Insulin For Life’s kampanjen ”Spare a Rose for Ukraine” (på svenska köp en ros för att stödja Ukraina) för att stödja människor med diabetes i Ukraina. Insulin for Life har ett redan etablerat nätverk i Europa med vägar in i Ukraina. Genom kampanjen Spare a Rose for Ukraine ser Insulin for Life till att personer med diabetes i och på flykt från Ukraina får tillgång till insulin och diabeteshjälpmedel. Stöd Diabetes i Ukraina

Hjälp personer med diabetes i Ukraina

Nu kan du på ett enkelt och tryggt sätt stödja det här viktiga arbetet. Diabetic Designed har tagit fram en egen insamling, där 100% av de insamlade medlen går till Insulin For Lifes arbetet för Ukraina. Hjälp personer med diabetes i Ukraina NU! https://diabeticdesigned.se/butik/valgorenhet/stod-diabetes-ukraina/ Tack för att du hjälper till! Marie Fahlin / 2022-04-09 Typ 1 diabetes sedan 1986 och diabetesmamma sedan 2008 Stöd diabetes i Ukraina

Mer fakta

https://idf.org/our-network/regions-members/europe/members/164-ukraine.html https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/sveriges-befolkning/ https://www.insulinforlife.org/spare-a-rose/ https://www.insulinforlife.org/ Våra tankar går till Ukraina (diabetes.se)