Nya tidningen Diabetes - Supermaten som gör dig frisk

by Marie Fahlin
Nya tidningen Diabetes – Supermaten som gör dig frisk kom ut för första gången för några dagar sedan. Det tog inte lång tid innan debatten kom igång om tidningen. Tyvärr är det inte många positiva omdömen.

Positivt med nya tidningen

Vi börjar ändå med det positiva med nya tidningen "Diabetes - Supermaten som gör dig frisk".
  • Det är positivt att det kommer ut en ny tidning om diabetes, även om första numret inte blev bra direkt.
  • Det är positivt att alla recept är energiberäknade.
  • Det finns många läckra recept med mycket grönsaker.
  • Alla recept har mycket fina bilder, men blir inspirerad att laga.

Titeln "Diabetes - Supermaten som gör dig frisk"

Tyvärr har de negativa kommentarerna varit många fler än de positiva. En del kommentarer gäller undertiteln "Supermaten som gör dig frisk". Titeln ger intryck av att man kan äta sig frisk från sin diabetes. Typ 1 diabetes är tyvärr fortfarande helt obotlig och man botar faktiskt inte heller typ 2 diabetes genom att äta en viss kost. Däremot kan en del typ 2:or bli symptomfria.

Sakfel när nya tidningen Diabetes förklarar

I den nya tidningen Diabetes ingår flera artiklar där man ”förklarar” olika diabetesbegrepp. Generellt är artiklarna skrivna på låg nivå och vi skulle inte rekommendera någon att lära sig om diabetes utifrån de här förklaringarna. Man blandar också ihop typ 1 och typ 2 diabetes, som är två olika sjukdomar även om en del har samma behandling. I tidningen finns en lång artikel om socker som är skriven helt utan hänsyn till diabetes. Man hänvisar till WHO:s generella socker-rekommendation för hela befolkningen som säger att max 10% av det dagliga energiintaget bör komma från tillsatt socker. Det betyder, för medelstor vuxen, 50 gram socker eller 12 teskedar! Därefter lyfter man att WHO föreslagit att sänka nivån till hälften, men att det inte finns någon forskning som stödjer hälsofördelar med detta. Och att det finns organisationer (vilka) som sätter gränsen till hälften. Därefter väljer nya tidningen Diabetes att lägga sig på halva nivån som gräns. Alltså ungefär max 25 gram eller 6 teskedar strösocker per dag för en vuxen person! För oss som lever med typ 1 diabetes är det ett mycket stor mängd tillsatt socker / dag. Peter Jihdes artikel tycker vi är bra. Den lyfter ämnet att när vi med diabetes har lågt blodsocker är vi inte så smarta. Sedan går kanske Peter Jihde till överdrift om hur illa det kan vara, det är alltid individuellt. Men vi kan förstå att många blir upprörda över rubriken på tidningens omslag – ”Vi är dumma, tröga och arga”. Vi rekommenderar alla att lära sig mer om diabetes genom att utgå från bra faktagranskat material som finns både på nätet och i bokform. Svenska Diabetesförbundet och 1177 har bra och faktagranskad information om diabetes på webben. Det finns också bra böcker, t.ex. kan diabetesläkaren Ragnar Hanås bok i princip användas som uppslagsbok om typ 1 diabetes, då den även uppdateras kontinuerligt.

Vad händer nu?

Svenska Diabetesförbundet har inlett en dialog med utgivaren Egmont om det innehåll man tycker är osakligt och vilseledande. Bra tycker vi på Diabetic Designed, vi håller tummarna för att de lyssnar och gör nästa nummer bättre!

Här hittar du bra fakta om diabetes:

https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/ https://diabeticdesigned.se/butik/bocker-om-diabetes/typ-1-diabetes-hos-barn-ungdomar-och-unga-vuxna/ https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/diabetes/

Här kan du läsa mer om den nya tidningen Diabetes – Supermaten som gör dig frisk

https://m.facebook.com/svenskadiabetesforbundet/ http://www.mynewsdesk.com/se/egmont-publishing/pressreleases/nytt-livsstilsmagasin-foer-diabetiker-2959089