Den viktiga VĂ€rldsdiabetesdagen 💙

by Marie Fahlin

Vet du varför man uppmĂ€rksammar VĂ€rldsdiabetesdagen? Vi pĂ„ Diabetic Designed tycker till och med man man ska fira dagen.💙

JUST NU uppmÀrksammar Diabetic Designed VÀrldsdiabetesdagen med rabatt pÄ utvalda produkter. Klicka hÀr!

VĂ€rldsdiabetesdagen 14 november

VÀrldsdiabetesdagen den 14 november instiftades redan 1991, men den var ganska dÄligt uppmÀrksammad de första Ären. Trots att den instiftades med det viktiga syftet att uppmÀrksamma diabetes och försöka stoppa den stora ökning som redan dÄ mÀrktes.

Datumet, den 14 november, valdes utifrÄn en av de mest betydelsefulla personerna för alla med insulinberoende diabetes. Frederick Banting upptÀckte insulinet med hjÀlp av Charles Best för 100 Är sedan. Bantings födelsedag var den 14 november. Banting fick Nobelpriset för sin upptÀckt nÄgra Är senare. 

Fira insulinets upptÀckt pÄ VÀrldsdiabetesdagen

Vi pÄ Diabetic Designed tycker man ska fira VÀrldsdiabetesdagen, eller Frederick Bantings födelsedag. Utan hans och hans kollegors arbete hade alla vi med typ 1 diabetes och de med andra insulinbehandlade diabetestyper inte överlevt!

Tack Frederick Banting och Charles Best! 💙Och tack till de övriga i teamet och tidigare pionjĂ€rer som gjorde den dödsviktiga (!) upptĂ€ckten av insulin möjligt. 💙

VĂ€rldsdiabetesdagen i Sverige

VÀrldsdiabetesdagen i Malmö

Den absolut viktigaste hÀndelsen och en milstolpe för svenska arrangemang pÄ VÀrldsdiabetesdagen genomfördes 2012 i Malmö av Barndiabetesfondens och Svenska Diabetesförbundets lokalföreningar i SkÄne. Förmodligen Àr det hÀr det mest besökta diabetesarrangemanget för allmÀnhet i Sverige nÄgonsin, med ca 1250 besökare. Diabetic Designed var pÄ plats och fick ta del av det fantastiska eventet. TyvÀrr finns inte mÄnga foton frÄn det hÀr eventet men det var stort. 

Diabetic Designed har uppmÀrksammat VÀrldsdiabetesdagen med flera event. 

Diabeteskalaset

Diabetic Designed har genomfört Diabeteskalaset under flera Är. Ett roligt kalas för barn med diabetes och deras familjer. PÄ alla kalas har Karin MannerstÄl varit pÄ plats och pysslat med barnen. Det har varit förÀldradiskussioner, uppspelning av teaterpjÀser och inte minst fiskdamm för alla smÄ deltagare. LÀs mer hÀr.

Diabetesgalan

2016 genomförde Diabetic Designed den första Diabetesgalan i Sverige. 170 gÀster var pÄ plats pÄ Scandic Alvik för att lyssna pÄ temat Min diabeteshistoria. Molly Sandén och Peter Jihde var pÄ plats, liksom Barndiabetesfondens grundare Johnny Ludvigsson. LÀs mer hÀr.  

Den TV-sÀnda diabetesgalan

Under flera Är genomförde Svenska Diabetesförbundet tillsammans med TV-produktionsbolaget NENT en TV-sÀnd Diabetesgala. Den kom dock av sig i och med pandemin. 

Årets Diabetessjuksköterska och Årets DiabeteslĂ€kare

Diabetic Designed genomför diabetesens motsvarighet till sportens Jerringpriset. Det Ă€r patienter och anhöriga som röstar fram vinnarna. År 2016 hette den vinnande diabetessjuksköterskan Monica Palm Burge. Vinnarna för 2022 publiceras pĂ„ VĂ€rldsdiabetesdagen 14 november 2022. LĂ€s mer hĂ€r.  

TvÄ stora organisationer bakom VÀrldsdiabetesdagen 

Tack ocksÄ till VÀrldshÀlsoorganisationen World Health Organization, WHO, och International Diabetes Federation, IDF, som fick idéen att initiera VÀrldsdiabetesdagen! I arbetet för att minska utbredningen av diabetes har man arbetat med teman. 

Varje vĂ€rldsdiabetesdag (eller Ă„r) har ett eget tema, eller bland kan samma tema gĂ€lla under flera Ă„r. Exempel pĂ„ teman sedan starten Ă€r rĂ€ttigheter för diabetiker, livsstil, diabetes hos barn och vuxna. Temat 2009–2013 var diabetesutbildning och förebyggande Ă„tgĂ€rder för diabetes. Temat var HĂ€lsosam Livsstil och Diabetes för 2014-2016. Temat för 2019 var Diabetes – skydda din familj. 

Temat för 2022-2023 Àr tillgÄng till diabetesutbildning.  

SÄ har i backspegeln vet vi att de tyvÀrr inte lyckats sÄ bra med att bromsa spridningen av diabetes. Men diabetes som sjukdom har fÄtt mycket mer uppmÀrksamhet och det i sin tur gör förhoppningsvis att vi kommer nÀrmare en lösning.

Och utbredningen av diabetes hade förmodligen varit Ànnu vÀrre utan deras arbete. 

Skrivet Marie Fahlin


LĂ€mna en kommentar

Notera att kommentarer mÄsta godkÀnnas innan dem publiceras

Denna webbplats Àr skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . AnvÀndarvillkor gÀller.