Den viktiga Världsdiabetesdagen 💙

by Marie Fahlin

Vet du varför man uppmärksammar Världsdiabetesdagen? Vi på Diabetic Designed tycker till och med man man ska fira dagen.💙

JUST NU uppmärksammar Diabetic Designed Världsdiabetesdagen med rabatt på utvalda produkter. Klicka här!

Världsdiabetesdagen 14 november

Världsdiabetesdagen den 14 november instiftades redan 1991, men den var ganska dåligt uppmärksammad de första åren. Trots att den instiftades med det viktiga syftet att uppmärksamma diabetes och försöka stoppa den stora ökning som redan då märktes.

Datumet, den 14 november, valdes utifrån en av de mest betydelsefulla personerna för alla med insulinberoende diabetes. Frederick Banting upptäckte insulinet med hjälp av Charles Best för 100 år sedan. Bantings födelsedag var den 14 november. Banting fick Nobelpriset för sin upptäckt några år senare. 

Fira insulinets upptäckt på Världsdiabetesdagen

Vi på Diabetic Designed tycker man ska fira Världsdiabetesdagen, eller Frederick Bantings födelsedag. Utan hans och hans kollegors arbete hade alla vi med typ 1 diabetes och de med andra insulinbehandlade diabetestyper inte överlevt!

Tack Frederick Banting och Charles Best! 💙Och tack till de övriga i teamet och tidigare pionjärer som gjorde den dödsviktiga (!) upptäckten av insulin möjligt. 💙

Världsdiabetesdagen i Sverige

Världsdiabetesdagen i Malmö

Den absolut viktigaste händelsen och en milstolpe för svenska arrangemang på Världsdiabetesdagen genomfördes 2012 i Malmö av Barndiabetesfondens och Svenska Diabetesförbundets lokalföreningar i Skåne. Förmodligen är det här det mest besökta diabetesarrangemanget för allmänhet i Sverige någonsin, med ca 1250 besökare. Diabetic Designed var på plats och fick ta del av det fantastiska eventet. Tyvärr finns inte många foton från det här eventet men det var stort. 

Diabetic Designed har uppmärksammat Världsdiabetesdagen med flera event. 

Diabeteskalaset

Diabetic Designed har genomfört Diabeteskalaset under flera år. Ett roligt kalas för barn med diabetes och deras familjer. På alla kalas har Karin Mannerstål varit på plats och pysslat med barnen. Det har varit föräldradiskussioner, uppspelning av teaterpjäser och inte minst fiskdamm för alla små deltagare. Läs mer här.

Diabetesgalan

2016 genomförde Diabetic Designed den första Diabetesgalan i Sverige. 170 gäster var på plats på Scandic Alvik för att lyssna på temat Min diabeteshistoria. Molly Sandén och Peter Jihde var på plats, liksom Barndiabetesfondens grundare Johnny Ludvigsson. Läs mer här.  

Den TV-sända diabetesgalan

Under flera år genomförde Svenska Diabetesförbundet tillsammans med TV-produktionsbolaget NENT en TV-sänd Diabetesgala. Den kom dock av sig i och med pandemin. 

Årets Diabetessjuksköterska och Årets Diabetesläkare

Diabetic Designed genomför diabetesens motsvarighet till sportens Jerringpriset. Det är patienter och anhöriga som röstar fram vinnarna. År 2016 hette den vinnande diabetessjuksköterskan Monica Palm Burge. Vinnarna för 2022 publiceras på Världsdiabetesdagen 14 november 2022. Läs mer här.  

Två stora organisationer bakom Världsdiabetesdagen 

Tack också till Världshälsoorganisationen World Health Organization, WHO, och International Diabetes Federation, IDF, som fick idéen att initiera Världsdiabetesdagen! I arbetet för att minska utbredningen av diabetes har man arbetat med teman. 

Varje världsdiabetesdag (eller år) har ett eget tema, eller bland kan samma tema gälla under flera år. Exempel på teman sedan starten är rättigheter för diabetiker, livsstil, diabetes hos barn och vuxna. Temat 2009–2013 var diabetesutbildning och förebyggande åtgärder för diabetes. Temat var Hälsosam Livsstil och Diabetes för 2014-2016. Temat för 2019 var Diabetes – skydda din familj. 

Temat för 2022-2023 är tillgång till diabetesutbildning.  

Så har i backspegeln vet vi att de tyvärr inte lyckats så bra med att bromsa spridningen av diabetes. Men diabetes som sjukdom har fått mycket mer uppmärksamhet och det i sin tur gör förhoppningsvis att vi kommer närmare en lösning.

Och utbredningen av diabetes hade förmodligen varit ännu värre utan deras arbete. 

Skrivet Marie Fahlin