Diabetes och alkohol i verkligheten

by Marie Fahlin
Alla ”vet” att diabetes och alkohol inte hör ihop. Men jag upplever att många blandar samman det allmänt dåliga med alkohol med det som gör alkohol extra farligt för oss med diabetes. Här tänkte jag skriva om alkohol för oss med diabetes och hur man kan hantera det.

Varför är alkohol extra farligt för oss med diabetes?

Jo av två skäl.
 1. Levern är upptagen med att bryta ner alkohol och inte kan skicka ut socker i blodet när blodsockret sjunker.
 2. Alkoholen kan påverka vårt omdöme och vår förmåga att känna av lågt blodsocker. I värsta fall kan alkoholen göra oss medvetslösa då vi absolut inte har någon koll på blodsockret, alltså livsfarligt för oss med diabetes.
Det är därför de första råden om alkohol och diabetes var mycket stränga. För 30 år sedan blev jag tillsagd att aldrig dricka mer än 1 glas vin och att alltid äta samtidigt. Då var jag 20 år och hade precis börjat studera på KTH i Stockholm, ett ställe som var känt för mycket festande. Det gick inte att hålla sig till max 1 glas vin och här är jag inte ensam. De allra flesta med diabetes följer inte råden om att alltid vara mycket måttlig med alkohol!

Hur hanterar man diabetes och alkohol då?

Som diabetiker och diabetesmamma tycker jag man måste ha en praktisk inställning till alkohol. Min tonårsdotter har tyvärr druckit alkohol flera gånger och varit ganska onykter. Självklart pratar jag med henne och säger att hon inte får dricka när hon är så ung. Det är bra att luta sig mot lagstiftningen här tycker jag, förbjudet under 18 år alltså. Men förmodligen kommer hon, trots att jag säger att hon inte får, dricka igen. Det gäller därför att minimera risken att något farligt händer pga diabetes. Och jag tycker det är samma knep oavsett om man är tonåring eller vuxen. Jag avstår därför från rådet: ”Drick inte för mycket” och inriktar mig på de som gäller om man gått över gränsen lite grann.

Så här tänker jag när det gäller diabetes och alkohol

Tycker du på något annat sätt eller vill lägga till något, är jag tacksam för din hjälp.
 1. Ha alltid druvsocker med dig. Risken att få lågt blodsocker är mycket större än om du inte druckit alkohol.
 2. Ha alltid sällskap med någon som vet att du har diabetes.
 3. Testa blodsockret ofta! Gå inte utan din blodsockermätare, den kan bli din räddning. Har du CGM eller Freestyle Libre har du lättare att kolla ofta. Var glad för din CGM/Libre säger jag som inte får någon!
 4. Se till att blodsockret inte ligger mot undre gränsen, typ 4-5. Just när man dricker alkohol kan jag tycka det är bättre med blodsocker mot 7-8.
 5. Enligt min erfarenhet kan blodsockret antingen stiga eller sjunka när man dricker alkohol. Det beror naturligtvis också på vad man dricker. Men rådet att alltid äta när man dricker alkohol tycker jag är sådär. Jag tycker det är bättre att mäta ofta. Får man för högt blodsocker kan man bli väldigt trött och kissnödig. Det är inte heller bra. Men har man ingen mätare med är det väl bättre att ligga högt än lågt.
 6. Kolla blodsockret innan du går och lägger dig. Är det mot det låga hållet eller normalt, ät gärna något – om du inte dragit ner på ditt långtidsverkande insulin eller på basalen.
 7. Ställ väckarklockan så att du kollar blodsockret på morgonen efter. Ta långtidsverkande insulin och/eller ät om det behövs.
 8. Har du druckit för mycket är det vanligt med lågt blodsocker dagen efter. Dra gärna ner på allt insulin ungefär ½ - 1 dygn efteråt.
 9. Mät blodsockret ofta även dagen efter.

Ring alltid efter ambulans ifall någon med diabetes blir medvetslös!

Tänk på att många inte kan se skillnad på lågt blodsocker och för mycket alkohol, det händer tyvärr fortfarande att personer med diabetes och lågt blodsocker hamnar i fyllecell och dör, när de istället borde hamna på akuten. Läs gärna Svenska Diabetesförbundets text om alkohol som bl.a. förklarar det här med levern och blodsockret på ett bra sätt: http://www.diabetes.se/Diabetes/Egenvard/Alkohol/ Sedan skulle det vara allra bäst om vi följde rådet – Drick inte för mycket alkohol. Men ifall man gått över gränsen kan de här råden förhoppningsvis hjälpa dig att veta vad du kan göra. Ta hand om dig! Diabeteshälsningar Marie Ps. Läs gärna mer om varför jag startade Diabetic Designed här Ds.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måsta godkännas innan dem publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.