Diabetes och alkohol i verkligheten
Alla ”vet” att diabetes och alkohol inte hör ihop. Men jag upplever att många blandar samman det allmänt dåliga med alkohol med det som gör alkohol extra farligt för oss med diabetes. Här skriver jag om alkohol för oss med diabetes och hur man kan hantera det.
Varför är alkohol extra farligt för oss med diabetes?
Jo av två skäl.- Levern är upptagen med att bryta ner alkohol och kan inte skicka ut socker i blodet när blodsockret sjunker. Det gör den oavsett om man har diabetes eller inte.
- Alkoholen kan påverka vårt omdöme och vår förmåga att känna av lågt blodsocker. I värsta fall kan alkoholen göra oss medvetslösa då vi absolut inte har någon koll på blodsockret, alltså livsfarligt för oss med diabetes.
Det är därför de första råden om alkohol och diabetes var mycket stränga.
"Drick maximalt 1 glas vin och ät mat samtidigt." Men många följde inte den stränga linjen. Och eftersom det var sådant tabu kring alkohol vågade få prata med andra eller vården och få riktiga tips om hur man kan hantera alkohol.
Hur hanterar man diabetes och alkohol?
Som diabetiker och diabetesmamma tycker jag man måste ha en praktisk inställning till alkohol. Tonåringar ska självklart inte dricka alkohol, och det har aldrig varit tillåtet i vår familj. Men trots det dricker många tonåringar alkohol och det gäller även tonåringar med diabetes.
Det finns vissa saker man kan göra för att minimera risken att något farligt händer pga diabetes. Och det är samma tips oavsett om man är tonåring eller vuxen.
Det här inlägget är mer inriktat på tips på hur man minskar risken för att något farligt händer, om man nu druckit för mycket.
Och här kommer det som kanske en del uppfattar som kontroversiellt, jag tycker även tonåringar bör veta om en del av de här tipsen. Det är inte samma sak som att säga att det är OK eller uppmuntra att dricka alkohol.
Mina råd kring diabetes och alkohol
- Ha alltid extra mycket druvsocker med dig när du dricker alkohol. Risken att få lågt blodsocker är mycket större än om du inte druckit alkohol och bara genom något så enkelt som att ha med massor av druvsocker kan du undvika!
- Ha alltid sällskap med någon som vet att du har diabetes.
- Kolla blodsockret ofta! Ha alltid med din blodsockermätare, den kan bli din räddning. Har du CGM eller Freestyle Libre har du lättare att kolla ofta.
- Se till att blodsockret inte ligger mot undre gränsen, utan snarar mot den högre. Kanske är det bra att sikta på ett blodsocker runt 7-8 ?
- Ha några tabletter druvsocker i fickan så du kan äta utan att behöva gå ifrån. Här passar de plastförpackade druvsockertabletterna väldigt bra.
- När man dricker alkohol kan blodsockret antingen stiga eller sjunka, även om det vanligaste är att t.ex. vin sänker blodsockret. Det är dock individuellt och beror naturligtvis även på vad man dricker. Men rådet att alltid äta när man dricker alkohol tycker jag är sådär. Jag tycker det är bättre att mäta blodsockret ofta. Får man för högt blodsocker kan man bli väldigt trött och kissnödig. Det är inte heller bra. Men har man ingen mätare med är det väl bättre att ligga högt än lågt.
- Kolla blodsockret innan du går och lägger dig. Är det mot det låga hållet eller normalt, ät något – och dra gärna ner på basaldosen under natten eller dosen långtidsverkande insulin (om det går att ändra snabbt).
- Ställ väckarklockan så att du kollar blodsockret på morgonen efter. Ta långtidsverkande insulin och/eller ät om det behövs.
- Har du druckit för mycket är det vanligt med lågt blodsocker dagen efter. Minska mängden insulin ungefär ½ - 1 dygn efteråt.
- Mät blodsockret ofta även dagen efter.
Genom att följa de här råden minskar man risken att något farligt händer pga diabetes. Glöm inte:
Ring alltid efter ambulans ifall någon med diabetes blir medvetslös!
Det farliga med diabetes och alkohol är att symptomen på för mycket alkohol kan vara lika de för lågt blodsocker. Personen kan verka förvirrad, vingla och om den dessutom luktar alkohol kan det bli riktigt illa.
Det händer tyvärr fortfarande att personer med diabetes och lågt blodsocker hamnar i fyllecell och dör, när de istället borde hamna på akuten.
Sedan skulle det vara allra bäst om vi följde rådet – Drick inte för mycket alkohol. Men ifall någon passerat den gränsen kan de här tipsen förhoppningsvis hjälpa dig att veta vad du kan göra.
Ta hand om dig och diabetesen!
Marie Fahlin
Typ 1 diabetes, diabetesmamma och grundare till Diabetic Designed