Diabetes och motion

by Marie Fahlin

Ni som är i närheten av Uppsala söndagen den 10 februari har möjlighet att lära er mer om diabetes och motion! Josefin Palmén (triathlon), Anna Sjöberg (fd simmare) och John Sjölund (multiidrottare) håller föreläsning om hur man tränar med typ 1 diabetes. I anslutning till föreläsningarna finns utställning där bl.a. Diabetic Designed finns på plats.

Jag tycker det här är ett jätteviktigt ämne, jag minns fortfarande min första läkares kommentar: ”Men Marie, du kan väl ta det lite lugnare? Du behöver väl inte träna så hårt?” när vi diskuterade träning för ca 25 år sedan… Hon ville dessutom att jag skulle äta en rejäl måltid senast 1 timme innan träningen. Som tur var gjorde jag inte som hon rekommenderade utan har faktiskt tränat 2-3 gånger per vecka utan att äta precis innan. Mitt ”trick” är att inte ha korttidsverkande insulin i kroppen, numera behöver man bara vänta i ca 2 timmar tills Novorapid-sprutan tagit slut. De har blivit så mycket enklare att träna med de nya insulinerna; Novorapid, Humalog och Levemir. 🙂

Som tur är har det också blivit bättre i vården, alla tycker det är normalt att min dotter tränar både fotboll och konståkning, och ingen har bett henne ta det lugnt!

Seminarierna äger rum i Apoteksamaritens lokaler, på Kålsängsgränd 10 i Uppsala, drop in mellan kl 12 och 15. Anmäl gärna ert intresse till carina@apoteksamariten.se. Åsa Litz och Carina Carlsson är initiativtagare till seminariet, de har båda söner med diabetes typ 1. Tipsa gärna andra om seminariet, jag hoppas vi ses i Uppsala! Hälsningar Marie