Fotbollscup och insulinplanering

by Marie Fahlin

Nu i helgen är min dotter med diabetes på fotbollscup. I normala veckor tränar hon fotboll ungefär 3 gånger i veckan, men nu ska hon plötsligt spela 3 matcher per dag under 2 dagar. Hon skulle få insulinkänningar direkt ifall hon tog insulin som vanligt.

Det är vid sådana här tillfällen vi uppskattar Levemir som långtidsverkande extra mycket. Vi drar ner både på Levemir- och Novorapid-doserna. Hon har med sig en plan för hur hon ska minska doserna Levemir. Hon tar den normala Levemir-dosen till middag före cupen. Under cupen, d.v.s. lördag och söndag (totalt 4 doser) minskar hon Levemirdosen ganska kraftigt, ungefär 35 %, sedan höjer vi stegvis tillbaks till normala doseringen under måndag och tisdag. Det här går också bra att göra med Insulatard eller Monotard som långtidsverkande, men det fungerar inte med Lantus.

Det är svårt att hitta rätt nivå men det här är i alla fall bättre än att inte göra något alls. Det är inte kul att behöva trycka i sig mat hela tiden. Idag hade det fungerat bra och tjejerna hade spelat trots ösregn hela dagen.

Regniga hälsningar från Marie

Ps. Bilden är speciell, Amandas fotbollslag från 2008 då de vann BP:s egna Bil Smiths Cup, dagen efter ”fick Amanda” diabetes. Det har var deras officiella lagbild från den tiden. Ds.