Resetips inför sommaren :-)

by Marie Fahlin

Så här inför sommaren kommer några av mina personliga rese-tips för er som kanske inte haft diabetes så länge.

Jag har rest mycket med diabetes själv, och på senare tid även med min dotter med diabetes. Man behöver planera mer och släpa på lite mer saker, men själv skulle jag aldrig låta bli att göra något p.g.a. diabetesen. Sedan är inte bergklättring utan säkerhetslinor något jag drömmer om, där tror jag gränsen går nämligen. Det här blir ett väldigt långt blogginlägg, ber om ursäkt för det. 🙂

Allra viktigast är att få med sig allt till diabetesen som insulin, mediciner och hjälpmedel. Det är mycket krångligt att få tag på utomlands(det tog mig nästan en hel dag att skaffa nytt insulin i Kanada, som ändå bör vara ett enkelt land att fixa sådant) och numera krångligt även i Sverige. Tag helst med dubbelt så mycket som du behöver normalt, för att klara extra testning och dosering samt eventuella förseningar. Och glöm inte extra blodprovsmätare, flergångspennor eller vad du använder, just på semestern vill man absolut inte att något ska gå sönder.

Om du flyger: checka inte in diabetes-sakerna, tag det alltid som handbagage. Om det går att sprida ut i olika väskor är det också bra.

Lämna inte insulin längre tid i en bil, det var så mitt insulin förstördes i Kanada, det spelar ingen roll att det inte är så varmt eller att bilen står i skuggan.

Det kom lite tips för att hålla insulinet kallt med förra utskicket. Mitt bästa tips är i alla fall att ha kyld dryck bredvid insulinet, och byta allteftersom kylan försvinner. Och om ni ska på långresa använda Friopåsar.

När du reser utomlands behöver du också ett intyg från läkare om att du har diabetes. Konstigt nog har det bara hänt mig 1 gång att någon tittat, och då hade jag precis slängt den 10-åriga halvt pulvriserade papperslappen. Det gick att lösa ändå, men sedan dess ligger alltid ett intyg tillsammans med passet.

Tänk på att värme, kyla och luftfuktighet kan påverka insulin-behovet. De flesta säger att de får lägre insulinbehov i värme, men jag och många andra får högre insulinbehov.

Som viktigt nummer två kommer druvsocker och reserv-mat. Jag brukar ha med massor av druvsocker så det räcker att sprida ut tabletter i olika klädesplagg, jackor och regnkläder… Min filosofi är att man bara ska kunna rycka åt sig en jacka som är ”färdigladdad” med druvsocker. Jag försöker komma ihåg att fylla på när jag kommer hem om det gått åt mycket.

Som reservmat brukar jag ha Digestive-kex. Jättebra om man bor på hotell eller är på resande fot, och inte kan hitta något bättre. I värsta fall kan de ersätta en liten måltid, om det inte finns några alternativ.

Även Festis eller Mer kan vara bra komplement, men helst om man slipper bära väskan själv – det tar både mycket plats och är ganska tungt att bära.

I vintras fick jag en aha-upplevelse när jag åkte skidor och skulle ta insulin på ungefär 3 000 meters höjd. Det hände absolut inget när jag försökte trycka fram insulin i insulinpennan. Det visade sig att den lilla kolven som trycker ut insulinet ramlat tillbaka, och först efter ungefär 100 tryckningar på pennan fungerade den som vanligt. Om du är på hög höjd (utan tryckkabin) kan det här vara bra att veta om.

Hör gärna av er om ni har några synpunkter på tipsen, om ni tycker några tips är dåliga (eller bra) eller om ni har egna tips ni vill dela med er av!

Diabetic Designed har tagit fram 2 sommarpaket, för er som vill köpa druvsocker inför semestern. Och för er som vill handla riktigt mycket finns nu paketet Storpack. Klicka här om du vill handla.

Så hoppas jag ni får en skön start på sommaren!

Hälsningar Marie