Att utveckla nya produkter

by Marie Fahlin
Jag blir så glad när jag hör talas om forskningsinstitutioner och företag som satsar massor med kunskap och pengar för att utveckla nya produkter för oss med diabetes. För det finns ju enormt mycket saker som saknas och / eller skulle kunna bli bättre. Och ibland får vi som har diabetes möjlighet att hjälpa till med utvecklingen. Jag har gjort saker både som privatperson och nu oftare genom Diabetic Designed.

Försöksstudier med C-peptid

Mitt första test var för ungefär 15 år sedan, då jag var med i en försöksstudie för att testa C-peptid, ett ämne som bildas i kroppen samtidigt som insulinet. Jag skulle ta 3 sprutor om dagen med C-peptid ungefär samtidigt med insulinet. Som nybliven mamma till två döttrar, kan man undra lite varför jag gav mig in på att ta sprutor flera gånger om dagen med ett okänt ämne. Även jag i efterhand! Men då kändes det helt rätt, med ett ämne som ändå bildades i kroppen. Man trodde att C-peptid skulle kunna minska biverkningar från diabetes, speciellt när det gällde nervledningsförmågan. Det lät helt fantastiskt tyckte jag. Då kom jag knappt med i studien, eftersom man max fick haft diabetes i 15 år och inte ha några biverkningar. Jag tillhörde den del av testgruppen som inte fick C-peptid utan placebo. Men flera av de som fått C-peptid hade känt sig piggare – och så blev deras nervledningsförmåga lite bättre. Och jag har inte hört något om att någon fick några negativa effekter. c-peptid

Här kan ni läsa mer om C-peptid: http://laboratorytests.net/laboratory-tests/insulin-c-peptide-test.html För några år sedan kom en annan försökstudie med C-peptid. Men den gången kom jag inte ens med i försöksgruppen. Jag hade inga skador på ögon, fötter eller dålig nervledningsförmåga. Och det var ju på sätt och vis bra det också. Om jag förstått rätt så visade inte den studien på någon förbättring av nervledningsförmågan. Om forskningen kring C-peptid avslutats eller om arbetet fortsätter har jag inte förstått.

Egna blodsockerkurvor

Innan de kontinuerliga blodsockermätarna kom gjorde jag mina egna blodsockerkurvor. Jag ville framförallt veta hur lång tid det tog för insulinet att verka och hur länge mitt snabbinsulin satt kvar i kroppen. Det betydde att jag stack mig i fingret var tionde minut under drygt två timmar, per test. För på mig verkar NovoRapid i ganska exakt 2 timmar. Jag testade också hur lång tid det tar innan insulinet började verka, mycket det skilde sig beroende på var man tog insulinet, i mitt fall i magen eller rumpan (får jätteont i benen och tar inte där). Och något jag var lite oförberedd på var att det skilde sig så mycket om blodsockret var superhögt eller bara normalt. Är det superhögt tar det mycket längre tid för insulinet att börja sänka, på mig upp till en timme. Men efter det blir sänkningen ganska kraftig och så slutar den efter ganska exakt 2 timmar. Nu är det lättare att hitta alla dessa samband, men för mig gav de här testerna mycket.

Diabetesväskor, dagböcker och Pitabröd

Numera bidrar jag mycket mer, genom Diabetic Designed. Diabetesväskorna har jag utvecklat själv under mer än 25 års tid, och dagböckerna under 8 år. Jag testar alla produkter vi funderar på att ta in, innan vi bestämmer om de ska ingå i vårt sortiment. Självklart säljer vi bara det produkter vi tycker fungerar bra. För ungefär ett år sedan testade vi ett jättegott pitabröd, som utvecklats av Lantmännen. Förutom Erik och jag, fick några av er möjligheten att prova. De flesta tyckte brödet var gott, mättande och bra ur blodsockersynpunkt.

Det obehagligaste testerna

Ett av de mer obehagliga testerna jag gjort, och besparat er alltså, är när jag testade sockerfritt godis för några år sedan. Jag ville se hur lätt det var att få ont i magen av de tillsatta sötningsmedlen. Och för mig var det superlätt tyvärr, jag kunde inte äta mycket innan jag fick ont i magen. En sort var så illa som jag tror blindtarmsinflammation borde kännas. Inget av det här sockerfria godiset tog vi alltså in. En annan gång testade jag sötningsmedel för att se vilka som smakade bäst. Jag hade riktat in mig på Stevia, men om ni visste vad äckligt Stevia utrört i lite vatten smaker. En rysare var det faktiskt, all Stevia har lite bismak och en del smakar hemskt. Så jag tog in andra sötningsmedel i testet också. Men jag har fortfarande svårt att äta något med bismak av Stevia.

Vill du hjälpa till och utveckla nya produkter?

Vill du också vara med och testa – anmäl er gärna till vår testpanel. Vi har tester lite då och då och det är helt frivilligt att delta, ni blir tillfrågade varje gång det passar. Och jag lovar att de inte är lika obehagliga som mina egna tester. ;) Här kan ni anmäla er:

  • Testpanel för er med diabetes typ 1
  • Testpanel för er med diabetes typ 2
  • Testpanel för barn med diabetes - målsman anmäler
  • Testpanel för er med annan typ av diabetes

Ta hand om er och tänk på att det finns otroligt många fler bra produkter/mediciner för oss idag än för 50 år sedan, 30 år sedan (när jag precis fått det) eller bara om man tänker 10 år bakåt! Och tack till alla er som hjälpt till att utveckla nya produkter genom att vara med i olika tester!

Diabeteshälsningar Marie