Diabetes och särskola - hjälp oss hjälpa!

by Marie Fahlin

Jag har under den senaste veckan fått kontakt med Margaretha. Margaretha har diabetes precis som många vi andra, men har även gått i särskola. Vi vet alla hur jobbigt det kan vara att hantera sin diabetes men har man dessutom andra handikapp blir det så mycket jobbigare. Och mer ensamt!!!

Under flera år var jag ihop med en man med en dotter med Down syndrom. Hon hade inte allra värsta graden men inte heller den lättaste. Jag gillade verkligen hans dotter och jag tror hon gillade mig, det kändes som vi fick bra kontakt. Det var lite svårare med mina egna döttrar, som då var mycket yngre. Ibland var hon på mina döttrars nivå, ibland äldre och ibland yngre. Och ibland blev hon arg. Eftersom hon är ungefär 10 år äldre blev mina döttrar rädda när hon blev arg.

Hans dotter hade ändå tur tycker jag. Hon gick i en bra särskola, hade specialfritids en gång i veckan, andra fritidsaktiviteter, många kompisar och en pojkvän sedan länge. Det är inte alla som har den turen.

Min fd pojkväns dotter hade en kompis från särskolan, som dessutom hade diabetes typ 1. Första gången jag var med när hon ”lekte” hemma fick jag hennes penna överlämnad till mig, för att jag skulle hjälpa henne att ta spruta. För trots att hon var närmare 20 år kunde hon inte ta sin spruta själv. Jag kan bara ana hur jobbigt det måste vara för hennes familj och hur beroende man blir av en snäll omgivning.

Jag har pratat med Margaretha i telefon några gånger nu och är imponerad över att hon klarar av att sköta sin diabetes själv, hon har typ 2, vi har haft diabetes ungefär lika länge. Men hon känner sig ensam och vill gärna få kontakt med andra i samma situation.

Så här kommer en lite ovanlig uppmaning. Tänk till om du känner någon som går eller gått på särskola och har diabetes (vilken typ spelar ingen roll). Eller du kanske känner någon som går eller gått på särskola? Fråga gärna om han eller hon har någon kompis som också har diabetes.

Om den personen vill, be att han eller hon mejlar direkt till mig på marie@diabeticdesigned.se Jag kommer öppna en helt sluten Facebook grupp som endast är för personer med diabetes och särskola.

Margaretha och jag har också pratat lite om hur vi ska undvika att någon fuskar och kommer in i gruppen, utan de här diagnoserna. Jag kommer förmodligen ringa de som kontaktar mig innan de blir insläppta.

Snälla skicka efterlysningen vidare, men tagga inga som gått i särskola på Facebook.

Diabeteshälsningar från Marie som BARA har diabetes typ 1